jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

2008 yang mencabar minda....


sebenarnyer banyak mende aku nak citer pasal balik kg ari tu tp aku takleh transfer gambo ke comp.. nantilah dah ada gambo nanti aku citer pasal kampungku laks...

ari ni last day for year 2008... boleh dikatakan takder mende yg istimewa bagi tahun ni..sama jer ngan tahun2 lepas.. aku pon tak penah ada azam.. kalo aku berazam pon bukannyer penah aku ikut.. baik takyah ada azam.. tahun ni aku rasa dugaan hidup aku lebih mencabar la sikit.. berita abah aku diserang sakit kanser mmg memberi tamparan yg hebat bagi kami sekeluarga.. kami sekeluarga makin kerap bersama menjaga abah yg sakit.. kakak aku yg setahun sekali balik pon dah jadi sebulan 2,3 kali balik jenguk abah.. tu la aku rasa.. suma ada hikmah.. kami adik beradik makin rapat.. makin muafakat.. menjaga abah yg sakit mmg memerlukan kesabaran.. diawal penyakitnyer dikesan tak tertahan rasanyer melihat abh menaggung derita.. mak tak boleh nak tido malam lagi.. abah sentiasa menyerang kesakitan... abah lansung tak boleh ditinggalkan.. menahan sakit dan kekadang menangis betul2 menyiat-nyiat dan meruntun jantung hatiku.. kami sedaya upaya mententeramkan abah tapi apalah yg boleh dilakukan.. berat mata memndang berat lagi bahu memikul...

dalam sekelip mata abah rebah tak bermaya.. asalnyer ketulan di peha sebesar ibu jari.. menjadi sebesar telur ayam.. jenuh kami sekeluarga mengajak abah ke hospital pakar.. tp abah berkeras nak berubat kg...tu pon dek kerana hospital temerloh gagal mengesan penyakit abah.. suh datang balik lagi 3 mggu.. sedangkan abah dah tenat.. putih muka menahan sakit... makan pon dah tak boleh masuk.. kaki dah semakin membengkak 3 kali ganda..

kami tunaikan hajat abah berubat kg..tapi ada juga segelintir manusia yg mengambil kesempatan diatas kesempitan org lain.. abah berabis hampir 5 ribu..tp keadaan semakin teruk.. akhirnyer abah akur...ke hospital setelah keadan sudah tak terkawal... sepanjang perjalanan aku berdoa agar abah sempat mendapatkn rawatan.. melihatkan abah bagaikan nak putus myawa betul2 membuat jiwaku menderita...

sampai ke specialist kuantan, abah terus diberikan rawatan... keesokannyer abah terus menjalani operation.... apakah kerajaan kita kekurangan pakar atau apakah masalah hospital kerajaan sehingga gagal mengesan penyakit yg boleh meragut nyawa seseorg? bagaimanakah tindakan pantas hospital pkar dapat mengesan sekelip mata jer?

dan kini alhamdulillah abah semakin baik... abah terpaksa menjalani kimoterapi sebanyak lapan kali.. nah! sekali lagi kami diuji... sekali rawatan memerlukan 4,800... mak menangis pening kepala memikirkannyer.. duit ada tapi cukup tuk 6 sesi jer... kalo kita berdoa padaNyer pasti ada jalan penyelesaian.... ntah camana citer.. dapat free jer...

Aku citerkan ni suma hanya tuk menyedarkan kengkawan suma.. jgn ambil mudah dgn setiap keganjilan pada ahli keluarga kita... abah aku dah lama sedar ada ketulan tapi tak sakit.. bila dah teruk dah sampai tahap kritikal... kanser lak tu.... kanser bukn penyakit memain... jgn berubat kg.. kimo jer ubtnyer..

abah aku berubat kg coz ada citer dia kene buatan org.. aku tak bapa percaya.. tapi yelah.. anak buah dato harun din pon cakap cenggitu... abah aku pon ada g buat rawatan kat darussyifa... ngan harun din sendiri..nak buang sihir.. sihir ni tak percaya pon takleh.. nabi pon penah kene sihir...so harap kengkawan dapat ambil ikhtibar ngan citer abah aku ni... kalo nak citer a-z panjang bebenor... tu kira short hand la tu... wokkeh... selamat menyambut tahun baru sumerrrrr)))))))))))))))))))))))))

my weekend again........ dah takder mender nak citer n takder kejer..


aku rasa la kan posting aku sumer cam esei form 5..panjang semacam jer..kali ni aku nak cuber guna short hand laks... weekend ari tu penuh la rumah aku yg tak seberapa kaki persegi tuh..mak aku baru balik dari mekah..anak aku kater mukarromah...cam dlm lagu nabi..

alhamdulillah mak aku sihat...batuk siket jer...mak aku ada amik pic kat sana, tapi sayang blur..


mak aku kata kat sana susah nak makan ikan masin.. lagipun abah aku ada beli nenas aritu dia suh masak tulang ikan masin n nenas.. aku n my lovely sister in law masakla.. aku jadi helper jer...

so, ni la hasilner..










close up sket... gambar blur guna hp.




pastu goreng ikan masin ngan bwg n lada besar,

goreng pucuk paku pastu ikan kisi... siap, very simple..masakan kampung..yummmy...sehingga menjilat jari...


malam laks 2 orang cousin ni sibuk laks nak berinai yg mak aku bawak balik dari mekah.. baca instruction bakang packet..sekali dia tulish arab da...





















ada ker adib suh aku buat gambar org main gitar... aku pon bantai jerk la... ada ruper sket tu ok lah.. dia pon dgn bangga tunjuk kat org...





















yang ni tapak kaki blue.. kalo anak korang kaki katun taula... blues clues..











okla.. ada la ruper inai org kawin... pastu tak sampai 1 hr dah basuh.. jadi kat sini tak dpt la aku tunjukkan resultnyer..

p/s jap lagi nak balik kg...cuti sampai awal muharram..rindunyer kt kg lama tk balik....

epi dimana?


18 dec 2008, 5.45am... di keheningan pagi yang sunyi.. kesejukan pagi membuatkan aku terus lena dibuai mimpi indah..hilang dalam alam khayalan.hilang segala kekusutan..keindahan warna warni mimpi menemani tidurku yang lena....bertemankan selimut tebal yang menyaluti tubuhku..terasa seperti kehangatan pelukanmu kasihku...walaupun tanpamu disisi...permatahatiku sentiasa mengisi ruang kosong hidupku..memenuhi setiap rongga hatiku hinggakan tiada kekosongan lagi dirasai..

Tap!! lampu kalimantang dihidupkan..silau cahaya mengejutkanku dari mimpi indahku...sayup2 terdengar suara "epi mana? epi mana?" epi? mana epi? dimanakah epi? kemanakah epi menghilang?hilangkah epi? arrghhh!!!!! terlalu banyak persoalan yg timbul di kotak fikiranku..kelopak mataku berat untuk meninggalkan cebisan2 mimpi yang pasti hilang tak lama lagi...

"tak balik ker epi k.teh?" kemana lah peginyer? dah lah keta rosak..merata jalannyer....bebel abah... sebenarnyer memanglah epi tak balik sbb dia dah inform aku kater nak lepak kat andak..internet slow...so dia bosan kuarla apa lagi..kalo tak ngadapla 24 hrs..nak buat mende lagi? epi ialah adik bongsu aku..yang aku solute sanggup berenti kejer nak jaga abah aku..

Ni la dianyer epi...








baru kul 9 mlm tadi abah aku kuar hospital.. bosan katanyer..mintak kuar ngan doc..doc bagi dgn syarat kul 6am n 8 pm kene dtg sepital cucuk ubat..jadi adik aku tak tau...sbb baru mlm tadi balik..abah aku pon tak inform dia..aku nak tepon dia suh balik...adoiiiii...kredit expired laks..so kejutkan abg aku g public suh adik aku balik...epi balik tak membebel lak abah aku....nak kata apa lagi..adik aku tu la kaki ayah aku sekang.... lagipon bukan salah dia..abah aku tak inform awal2...


tak lama lepas tu azan subuh..aku terus semayang n goreng bihun yg aku dah rendam malam tadi.. selalunyer tak buat bekfes tp ayah ada kene la... pastu kena la aku masak terus tuk lunch kang..dah kang abah aku nak makan apa lak yek?..lagipon mak aku balik dari mekah jap lagi..malam tadi dah.. along amik...sbb tu abah aku nak kuar sepital..nak sambut mak aku..

aku pon siapkan gulai lemak ikan masin ngan timun...tertonggeng2 la aku dalam gelap g amik serai depan umah..ada la 2 rumpun...bejasa gak serai ngan pandan depan umah aku ni..jiran2 leh amik sekali...sebenarnya aku nak masak ikan tp ikan sumer tak elok..yg ada nyer kisi jer..ujan ni org tak ke laut..jadi aku suh la abg aku cari tulang ikan masin... dapor selah lagi goreng ayam kfc yang yong pesan malam tadi..alamaks..telo dah abis la pulaks...ala..taruk jela tepung dia ni..rasa gak kut... pastu ...gaulkan ikan kisi yg abang aku beli semalam ngan garam kunyit tak dlm peti siap2 kang senang diaorg nak mkn goreng jer...kalo goreng sekang tak sedap lak kang...tanak nasi...siap...

dalam kul 7.30 abah aku balik dari sepital..terus buka tudung saji..aku buatkan air milo n hidang mee goreng..panaasss baru angkat...anak aku lak bangun awal.. terus aku mandikan siap2.. yong nak tinggal nak tunggu nek katanyer..

disebabkan mak aku nak datang aku kene bereskan kain baju yg tak bebasuh nih..kang sibuk la pulak mak aku tu..bukan boleh nampak jawatan kosong...sapu sampah...pastikan tong sampah clear..sinki clear..ok beres...tetiba abah aku kata kang nak masak tomyam lah..lama tak makan tomyam..gulp!!...tersentak sejenak..aku dah masak gulai ikan masin.. ayam takder, kang dia beli la katanyer.....adus..larat ker abah aku ni..abah aku jalan pon pakai tongkat...dia kata nak g shopping kat tunas manja beli brg sket, nak ajak adik aku..ok takpelah..dah dia teringin.. aku pun takleh jadi..masa dah suntuk..ari dah kul 9.30.. jadi aku terpaksa bertukar ke plan B..kol bos aku kater lambat sket ada hal.. dia msg balik kat aku "k"

ni la bos aku yang baik ati tu... very understanding..aku rasa dia ni boleh dapat award bos of de year... muda lagi bos aku single lak tu..almost 7 years kejer ngan dia tak penah kene marah..

















pastu terus g dapur kuarkan bahan2 tuk buat tomyam... sayur sumer dah ada cuma ayam ngan daun limau jer takder.. jadi aku siapkan sayur2 n sekali lagi g amik serai 2,3 rumpun... abah aku kata tinggalkan jele..kang dia buat..boleh caya ker?

dah siap aku mandi n dalam kul 10 lebey aku g kejer... tak sabar rasanyer nak tunggu mak aku balik... yeyeyeyeyey..mak balik...yeyeyeye...yeeehaaaaaaaaaaa....... adiosss...

diana...


Alhamdulillah..muncul laks Deana yusof ops...IRMA DIANA..lama tul tak dengar kaba berita.. takkanla aku luper ko diana.... tempat jatuh lagikan dikenang inikan pulak charuk puting...

diana ni la kawan aku yang pertama masa aku mula2 sekolah menengah.. masa tu aku punyerlah toye jer muka takder kawan...tapi seingat aku dia ni dulu asal sek. sebelah sek ABS pastu transfer ABS...masuk asrama kawan la ngan aku yang sememngnyer tak reti nak buat kawan masa tu.. aku ni..biasala budak kg... bengap sket bab2 buat kawan ni...

diana asal charuk puting..tapi aku tak penah la g kg dia.. plan banyak kali, tapi tk penah..tapi aku ingat abang dia nama budi...ada satu story yg diana citerkan pada aku yg aku takkan luper sampai bila2.. citer pasal dekat raya..mak dia buat kuih pastu biasala..kalo dah namanyer anak pompuan mesti sibuk nak tulun..tragedi minyak tumpah kat badan dia pasti dia ingat sampai ke mati..tul tak diana..tp aku harap ko tak serik nak masak pastu... dan ada la story2 lain yang aku simpan dan kunci dalam kotak minda aku.. kecekalan mak diana mengharungi hidup sebagai ibu tunggal sepatutnyer dicontohi oleh kaum2 ibu yg lain... syabas... anak pun dah besar sumer...dah lama tak dengar citer..hopefully semuanyer ok...

wokeh...apasal mood aku cam sedey jer bila tgk gambar diana kt frenster..aku pon tak paham..konpius aku..mungkin lama mememdam rindu kot.....

okeh meh kiter flashback masa kita mula2 mengenali erti bebas....

posting aku yg lepas aku ada letak gambar diana.. yang aku ada ni tinggal gambar diana tgh basuh pinggan jer..yg lain ada lagi tapi tinggal kat kg...














dari kiri diana, wan, mas n kuta... tunjuk rajin la tu basuh pinggan...ni masa kenduri umah aku..aku ajak kengkawan datang kg, pastu dera diaorg basuh pinggan.. kuang..kuang..kuang..masing2 baik punyer posing..kuta seperti biasa control cun..

ko mas, cam janji jer pakai baju boria ngan wan yek! tapi masa ni wan couple ngan diana...biasa la cinta muda mudi ada kekal ada cam chipsmore...sama la cam aku..

Diana kalo sekali scan cam shiela rusli jer muka...dia ni faminine sket..tak cam aku..pas aku kuar ikip aku terus los kontek ngan diana...n ari ni berkat wujudnyer blog aku nih..pas kene racun ngan jei..aku dpt kontek balik diana..dgn jasa baik ina...ko ni ina kira cam tali rafia la...tali lembu pon leh gak..tali ikat file pon leh gak yang warna putih tuuuu.....kira penyambung la...

dan ini dia diana ari ni....

Wahhhh...diana maintain cun ko..badan pon naik sket jerk..biasa la anak 3...tak cam aku baru anak 2 badan dah cam anak 6 heheheh...



























Diana dah kawin n anak tiga...yang sulung pompuan aku rasa, nama puteri n 2nd boy nama haikal n 3rd nama hakeem..kat sini aku sertakan sekali gambar2 anak beliau untuk rujukan pihak tuan..

















Si debab ni aku tak tau baper bulan...cam baru lagi yerk...

Tu jela citer terbaru yg aku tahu dari diana..diana kalo kontek lilis n kus ajak la dia membebel kt sini yek...leh la kiter singkap kenangan tangisan bulan madu... memang best siuttt citer tu..tul kater ko..bapa puluh taun pun citer tu kita akan ingat sampai bila2..aku siap nangis beb.....

citer weekend aku buat lepas bosan...


weekend aku ari tu takder aper yg istimewa...aku lebih seronot dok umah dan buat perkara2 yg aku tangguhkan selama 5 ari bekerja... aku kalo weekdays aku hanya bust menda2 yang basic jer..cam bgn pagi biasanyer abang aku yg kejutkan..pastu dia g kejer.. aku siapkan bekal anak aku.. selalunyer aku dah masak malam tadi dah, masak nasi jer pagi tu.. kejutkan anak aku bangun.. dan sememangnyer liat sungguh... sekang musin ujan so aku kenalah siapkan air panas..kalo tak dengor la sesorang meraung mas mandi.. yong seperti biasa setiap kali mandi akan menanyakan aku ayat ini:

"ma, mandi sekejap jer yer.. taknak syampoo yer" ulang sampai 10x, kali yang last2 tu dgn nada nak nangis sket...
Kalo sari 2 kali mandi jadi korang darab lah ayat tu 10x2=20x
Yong ada masalah pernafasan..tak berapa pandai tarik rafas masa basuh rambut....

Adib no hal nyer...pujuk jer ckp spiderman mmg mandi air sejuk..

pastu aku mandi siap nak g kejer.... perkara2 tu sumer tadi mengambil masa 1 jam 30 minit...
anta yong kat umah nek syibah..adib g kejer ngan aku... balik 5.30 tgk ayah aku kat sepital..balik dah maghrib..mandikan anak... semayang maghrib terus tunggu isyak..sebab dah lewat.. lepas isyak baru masak.... tugas basuh kain aku serahkan 100% kat abang aku..

sebab tu la banyak perkara berkenaan rumahtangga aku tak dapat nak bereskan pada ari kejer..jadi aku amat menghargai ari mggu aku... aku mmg tak suker kemana-mana ari mggu, kecuali ada hal penting atau anak aku nak g taman...minggu lepas misi aku nak kemas bilik baju anak aku merangkap baju yg belum diproses merangkap stor mainan..korang boleh bayangkanlah camana rupenyer.... umah aku kecik jer..takder stor...setelah aku geledah sekali ngan anak aku nyibuk, upenyer banyak mender tak pekdah dok dalam bilik tu.. aku sorting mainan anak aku, banyak dah yg rejek..satu bakul aku buang...ada keter takder tayar.ada tayar takder kete...dan memacam lagi yg ntahapaapantah...

Tgh mengemas ari dah kul 12noon..aku letak nasi..kemas lagi...sesedar dah kul 1pm..aku tgk adib dah tunduk ngadap mi goreng pagi tadi..tragisnyer ...pandai lak cari bawah "tudung salji" (versi anak aku) aku pon goreng ayam yang aku dah readykan dlm peti...pepagi tadi aku dah ke pasar mini beli ayam n sayur...bau jer ayam, seperti biasa yong terus ngadu lapar.... aku masak ayam masak merah peberet anak n papa...
Tapi aku jer dah bosan mkn ayam berlada.. aku buat singgang ikan, sayur takyah masak..aku mkn mentah jer... malas sebenarnyer.. n wings dia aku goreng biasa jer.. buat air syrup..perghhhh sedapnyer..perut tgh lapo..dah siap hidang nasi utk yong, n aku terus g mandi,, semayang zuhur...pas semayang baru nak mkn...

Dah siap semayang aku tgk dua2 anak aku tgh pegang ayam, dua2 belah tgn lak tu...cam batu belah batu betangkup jer.... licin wings aku tadi..ha bantaiiiii....makan ayam tak ingat dunia anak2 aku ni....aku mkn jugakla ayam goreng belada tu......abang aku tak balik terus g chenor melawat org meninggal...pas makan aku lipat kain laks..yg sebakul besar tu..seminggu punyer baju..

petang anak aku sumer tido... lemari yg aku kuarkan dari dlm bilik tadi aku jadikan lemari kasut, yg kat luar tu aku nak buang..dah huduh dah...pastu mulalah gunting rumput lak..rumput ada la sekangkang kera...sapu lah sket sesampah kat luar tu....malu kat brother sebelah ni..aku tgk rajin no dia sapu sampah depan umah..sampah ni pon bukan sampah aku pon..bebudak makan pastu buang merata terbang kt umah aku...biasala umah teres...

Ari pon dah nak maghrib... cadar2 n sarung bantal n selimut yg aku basuh pagi tadi sumer dah kering...angkattttttt...kejer aku tak berakhir disini.... mandi...aku kene lak cuci toilet yang dah 2 weeks tak cuci.....pastu kejutkan anak mandi...terus bagi mkn senang aku nak bereht lapas ni...

kul 11pm abang aku balik... biasalah abang aku dah makan camana pon kat luar balik jer mesti bukak tudung saji...mesti nak makan kat umah...aku dah ngantuk aku suh dia amik sendiri lahh.. sib baik dia tak kisah.. aku dah flat atas katil..tapi korang jgn ingat aku boleh tido..selagi anak aku tak tido selagi itulah aku takleh tido...kan ker diaorg baru bgn tido....aku bukak cd citer hellboy suh dia ngadap..senyap sket..baru la amannnnnn.....

ha tula citer weekend aku...tapi yela org laki ni... kekadang bukannyer paham naper kita penat...cuba tukar tempat sari je cukuplah....buat kejr rumahtangga baru tahu penat tak penat nyer.... dengan layan anak lah..memacam peel lagi....tula ustaz kata..mmg Allah cipta perempuan ni unik..tak bosan melakukan kerja yg sama tiap2 hari..masak, jaga anak, n etc..tapi lelaki kene ingat sumer kejer umah..cthnyer yg aku senaraikan kat atas tadi adlah tugas diaorg...kita kalau tak buat tak dosa..kita hanya membantu..dapat pahala...aminnnnn... mudah-mudahan pengorbanan kiter suma sebagai isteri diredhai suami kita..kalau suami redhakan kita kat dunia sudah pasti Allah redha kat kita dunia akhirat...

"Jasmi" muncul kembali


Aku tak sangka laks ina masih lagi kontek ngan Jasmi... kawan lama masa Sekolah Menengah Abu Bakar... dah lebih kurang 14 tahun tak dengar kabar berita... wujud lagi ko ye mi.... ko kalo baca dan sudi, kontekla aku yek di talian syaysa250204@yahoo.com... kat sini pon boleh gak. anto la gambo tebaru ker.. aku rasa pasti ramai kekawan nak dengar citer pasal ko.. dah kawin ke belum? anak bapa? isteri org maner? ko kat maner?
Jasmi ni kalau dilihat dari riak wajah masa sekolah dulu macam pangkat abang kat kitaorg... sebab muka dia matang... pengawas sekolah aku rasa..lupa dah... tak banyak yg aku ingat pasal ko.. sorila..tapi gambo kelas banyak tinggal kat kg.. tak dapat aku nak abadikan kat sini.. aku bukannyer aper... aku bukan nak ngorat ko.... tapi aku cuma nak melepaskan rindu yang terpendam sekian lama..... konteklah aku mi..kasihanilah daku....huhuhuhuh....
Kalo ada kekawan lama yang ko masih kontek suh dia singgah kt teratak aku nih yer.... buat merungkai kehilangan teman lama...................... adios..prabos...... salam ketemu kembali....

p/s Good luck for ur exam ina.... dah tua2 pon belajo lagi ko nih...takper timbalah ilmu sampai ke negara cina

update:
Ina ada ym ngan mi..n mi sekang dah tak jadi sojer..dia dah jadi businessman..meniaga kat ampang park..tahniah..dah kawen n isteri dia nama liza..
ooooo ko kater aku spy tak bebayo yek? berbayo lah...

sambungan terkenang zaman remaja


Ntah dari maner tetiba jer timbul ina di di permukaan.. lemas kot.. nak tarik rafas (versi anak aku) org tarik nafas dia tarik rafas... ha..bantaii.. lamer tul tenggelamnyer ina ni ..cam aku gak.. takder aper yg nak di uar2kan....

Aku pun tak tau mana ina dapat tahu pasal blog aku nih.. anyway.. thanks ko sudi singgah ke teratak aku yg tak seberapa nih..

Haslina @ Sarina Bt Ahmad...

Di suatu masa dulu... ini lah orangnyer...
muker cecomel gitu...
Dalam reramai kawan aku ina ni lah yang paling renek..

renek dari mas...

Putih orangnyer.. kekawan aku kebanyakannyer kulit

putih selepuk.. aku jer.. bekarat....
Ni gambar masa amik kat Taman Esplanade Kuantan..
Yang ina pegang tu sijil abis belajar kt IKIP..
Ina dapat best student aku raser.. aku ingat2 luper la...















Gambar ni amik kat IKIP.. Dari kanan ina, mas jei n aku... muker masing2 tak semenggah....



Yang tesengih lebo tu tak lain tak bukan ujei.. yang sengih sikit sebelah dia tu la ina..
Ina ni oarangnyer lemah lembut.. kalo dia cakap pun dah tau lembut orngnyer..lembut! ditegaskan disini lembut bukan lembik.. kalo nak kene karate cubalah...
Kengkawan aku ni, ina jer yg aku rasa tak gila... selembut-lembut mas..dan dia buat gila, kalah aku... tapi ina ni cooollllll orangnyer, rileks.. tengok jer kitaorg buat aksi gaban.. ala malu2 gitu dia nih.. tapi ngikut jer la kitaorg... nak wat camana dah kawan dia..layan je la.
Ina ni baik, mudah mesra dan tak banyak kerenah, tak banyak perangai.. tak macam kitaorg.. dgn boprenlah.. dia ni taklah ligat cam kami suma...mungkin disebabkan gen cikgu dari ayah dia, so dia ni disiplin sket kot.. satu lagi kalo dia nyanyi....perghhhh...kalah siti.. pasti kengkawan aku sumer setuju...cumer pitching lari sket, penggunaan pentas baik, camera pon suker kat awak...cumer satu jer yg saya nak tekankn kat sini, cuba perkemskan tarian awak, saya nak lebih lagi minggu depan...............................................................................zassssss........................
(teringat mas aku jadi pengkritik AF dulu)
dan............. ni dia ina sekang........... dah jadi "selamat pagi cekgu" kitaorg ni bab berat jangan tekejut..mmg bertambah mengikut usia...takder masalah...
(alamak ina puas aku ngejas gambo ko..sumer takleh upload aku pon tak paham... ko jampi ker.. kalo ko tebaca tulunla send kat aku gambo ko yek.....)

Aidiladha


Aku bosan giler ari ni.. daripada pagi aku memang takder mood nak kejer..yela dah 3 ari cuti sambut Aidiladha, penat g kenduri korban mak mertua aku buat pun tak abis lagi.. macam la aku masak sekali.. aku makan jer, abang aku yang masak.

Malam raya aku buat soto jer... lambat g umah mak mertua aku.. so mak mertua aku dah siap dah rendang and kuah nasi impit, jadi aku buat la soto sesorang... anak dara aku tumpang sibuk buat begedil.. aku bagi seketul..macam2 dia buat.. jadi snowman lak dah... jenuh gak la aku menggengtel bebulat begedil ni.. satu besin besar aku buat.. sajer buat lebih aku mmg suker sesangat begedil.. aku siap masak kul 11malam.. nak mintak tulun abang tangan dia plak luker teruk.. jadinyer tertonggeng2 la aku sesorang.. kakak ipir aku yang lain sumer takder..sorang balik kelantan, sorang lewat sikit balik.. jadinyer anak dara aku la yang tolong nyibuk..lagipon bukan susah sangat soto jer...

Siap buat soto aku ngan yong (anak dara aku la) layan citer sundal bolong.. abang n adib dah lama dibuai mimpi.. best gak citer ni.. tapi susah sket tgk ngan budak ni,, banyak adegan yang tak sesuai..ditambah hujan.. siaran pon unavailable.. aku pon tutup tv.. tidoooooooo

Soknyer kul 6am aku dah tesedar.. tak cukup tido betul aku..dengan sejuknyerla..dengan anak aku tekencing la... semayang subuh... pastu tido balik..las2 kakak ipir aku jerit..woiiiiiiii bagunnn dah kul 8... tekezut aku..dah la bilik sebelah dapur..mmgla kalo tido dalam gua ni tak sedar kebenda.. bilik mak aku ni gelap gelita cam kul 7 pagi.. bangun jer kakak ipar aku dah siap goreng begedil dan siapkan meja... aku terus siapkan anak2... dan aku sekali la...

kul 9.3am aku g tengok abah kat hospital.. sian abah sesorang. Dah tu.. takleh masuk..kene tunggu kul 11am..tunggu la betiga.. anak laki aku pepagi lagi dah balik chenor ngan mak n pak mertua aku, tengok org sembelih lembu... siap buat bunyi lembu lagi mak aku kater... last2 dia bosan, ajak mak aku balik... mak aku kata tunggu la mama ngan papa datang.. dia g kelentong nenek dia, kater papa dah sampai tu.. adib dengar bunyi keter biru.. nuuuuu.. jauh adib dah dengar...camane agaknyer bunyi kiter aku yerk? yang anak aku cam sangat tu...

korban ni mak aku buat kenduri arwah sekali... sepanjang hari hujan. bayangkanlah betapa lecaknyer la.. petang baru sumer selesai... 6.30pm betolak balik ktn.. sampai sudah anak aku dok citer pasal lembu kener sembelih.. siap buat citer lagi.. kalo dia jadi lembu tu.. kalo org nak sembelih dia nak bunyi mooooooooooooohhhhhhhhhhhh.. pastu dia nak lari..alahai anak aku..... imaginasi kuat sungguhhhh

ku masih mencari


Aku memang nak continue citer kawan2 aku ni.. tapi tak cukup bahan.. aku nak kene kontek dulu 2,3 orang coz takder gambo terbaru.. insyaallah kalo dah ader bahan aku sambung balik isu terkenang zaman remaja... yang aku ader ni sket sangat, aku nak try kontek ina kalo2 dia boleh send gambo terbaru dia.

Terkenang zaman remaja


Dah seminggu aku dok chatting ngan kawan aku mas... seorang yang cukup baik bagi aku. Walaupun masing2 dah berumahtangga dah duduk jauh tapi keakraban persahabatan tetap seperti dulu....


Ini mebuatkan aku terkenangkan zaman remaja aku n de gang.. mas, ujei, ina, kuta, zie, wa,sha, diana, wan n lain2. tapi tu la yang paling rapat.










Yo! guys korang ingat lagi tak gambar ni? IKIP College Kuantan.... Ini adalah kenangan zaman remaja yang tak mungkin aku lupakan sampai bila2. Pas IKIP aku g Melaka n then Terengganu.. tapi aku nak u all tau aku betul2 kesuyian kat sana.. walaupun kenangan di IKIP dah lama berlalu tapi aku tetap tak dapat menyesuaikan hidup aku ngan geng kat sana.. totally different.. aku jadi Nordalila yang betul2 berbeza kat sana.. jiwa aku sentiasa memberontak kosong...

Jadi kat sini aku nak refresh korang punyer memory.. jom kiter back tu 1996... mesti best tengok muker kawan2 lamer yang menghilang entah kemana... guys.. miss u a lot














Graduation day IKIP College di Kuantan




Berkelah makan KFC kat Teluk Cempedak.. dari kiri ina,cikgu sekang, wan hilang entah kemana... aku.. kat kuantan sekang, ujei.. sedap tul ayam ni jei yek, beriya betul nampak ko mkn... mas..cam tu la tak berubah..zie ngan pakwe sabri.. becinta bagai nak rak.. pisah sekelip mata.. dua2 dah kawin n last sekali aku luper nama dia.. sori




Kat uamh abang mas.. aku pon tak tau naper banyak belon... depan sekali aku, dari kiri ina, mas n sha




Depan sekali ujei de great, ina mas n sha... sha pon aku dah lost kontek


Kenangan yang sungguh tidak mungkin dilupakan.... yang pakai spek itam tu langsung aku tak ingat nama.




De most famous mother in de world....Malam dinner kat IKIP... bubuh belon dalam perut... pekebender kiter buat yek..dari kiri diana, ina, mas, zie, aku n jei.. gila meroyan kottt...Hanya beberapa org jer yang masih kontek.. jadi kat sini aku citer maner yang aku tau la yek..


DULU DAN KINI.......

Mas dok KL n anak sorang. Maintain cun... cuma masalah kitorg ni berat maintainnnnnnnnnnn....heheheh. Anak nama Adam, 2 tahun... Bagi aku mas terlalu pelembut, mempunyai hati dan perasaan yang mudah terguris.. cam lilin suker membakar diri untuk menerangi orang lain. Walaupun nampak lembik tapi mempunyai hati yang kuat dan cekal.. syabas kawanku.. kau menyedarkan aku tentang erti sebenar kehidupan. Erti sebenar kecintaan seorang isteri terhadap suami..


Mas masa belasan tahun.. ni la Maslinda Mohd Johar..kulit putih, renek2 sikit orangnyer..




Mas ngan aku masa kat IKIP








Ni gambar mas n family yang terbaru.. Setahu aku family ni suker bercuti.. setiap bulan g cuti2 malaysia..eloklah sahut seruan kerajaan disamping luas pandangan..


Si comel ni namanyer kalo tak silap Adam Hakimy... semoga menjadi anak yang pintar serta soleh.. aminnnn... Mas, kelembutan dan kesabaran hatimu dalam melayari kehidupan ini pasti menjanjikan kebahagiaan yang hakiki....insyaallah...



Bersama suami tercinta En. Wan Nor Azman..balik kampung....oooo..balik kampung....




Sorang ni pulak namenyer Ruzaina Abu Hassan. Putih gebu, badan lebih kurang aku gak.. sorila aku takder gambo ko masa solid molid.. Anak tunggal tapi yang aku peliknyer taknampak langsung cam anak tunggal..ntah kat maner dia sorok kemanjaannyer.. garang semacam jer..









































ko perasan tak jei, baju kurung ko hampir sama ngan minah sorang ni.. aku luper nama la...

Ujei tetap seperti dulu.. jei tetap jei yang aku kenal.. sorang yang periang, tegas, berani keras kepala sikit dan disiplin dalam melakukan setiap pekerjaan, dan yang paling takleh luper giler cam aku.. kalo aku giler 70% dia 90%.. Alhamdulillah dah kawin dan anak dua... Walaupun dah lama tak jumpa tapi melalui bacaan dan tilikan aku dia sekarang dah jadi seorg ibu yang sibuk dan amat prihatin kat family... kejer ngan UMNO... sorila jei aku PAS heheheh laki aku org kuat Fauziah Salleh...malas citer politik ngan laki aku..panjang citernyer.

And ni lak gambo tebaru jei n family..




















Anak jei yang sulung namanyer Hud Haikal dan yang pompuan namanyer Hawa Najwa... best gak nama anak ko jei, ada kelainannyer.. anak ko nak isap puting nyunyut tu jei.. anak aku sorang pon taknak..dapat hadiah 4,5 biji buang jer...






















Abi, Umi, Hud dan wa.... keluarga bahagia....








Seronotla jei dapt kejer kat kampung, boleh duk kampung.. bahagianyerla...
Nampaknyer aku kener stop kat sini dulu...ntah naper computer ni makin slow..banyak sgt upload pic kot..oklah sampai kiter berjumpa lagi di lain lembaran..pecah kaca pecah gelas....



Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates