jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

wajarkah aku?????


hmmmm...aku nak kongsi perasaan aku sejak dari mlm tadi lagi aku memikir...jap2 aku jaga aku memikir dialog yg harus aku lafazkan pagi nanti...menarik benang biarlah dari rebungnnyer..benang tak putus, rebung jgn berselerak..
kesnyer gini...yong susah tul nak sekolah sekang..ari2 nangis..last2 malam tadi aku berdiskusi la dari hati ke hati..kenapa bila nak tido jer dia memikir pasal taknak sekolah..aku pon tanyelah elok2..apa masalah dia..aku tanyer..ok..wot is ur problem actually?...ceh omputih laks..dia sebenarnyer tak suker kawan kt sebelah dia..memula aku ingat perkara tu small matter..mmg dari last week lagi dia ngadu pasal minah sebelah dia tu..suker amik beg dia...buat cam beg sekolah sendiri, koyakkan gambar dia..aku saja print gambo dia selitkan kt pencil case dia..kawan dia amik n koyakkan...pastu tu dari last week lagi ngadu selalu kene cubit...hmmmm.. apakah tindakan yg harus aku amik tuk menyelesaikan masalah kecik bagi aku tp baso bagi budak sekecil dia.... memula aku malas nak masuk campur...bisala bila parents masuk campur hal anak cam lelebih laks..kang apa laks ckp cikgu dia...

tapi memikirkan muka dia yg cam kerang busuk n takde semangat nak g sekolah pepagi aku gagahkan juga mulutku untuk berbicara... yg aku tak tahan tu pagi tadi aku sound dia.. pagi2 muka kenalah senyum dan ceria.. barulah senang nak belajar.. dia jawab, camana ayong nak ceria, ayong fikir pasal budak ganas yg kt sebelah yong tu...



hmmmm.... aku harus bertindak w/pun agak malu juga nak masuk campur.. abang aku dah suh aku ckp kt cikgu mlm tadi... adib laks nak terajang jer budak tu..jgn... tak baik... aku ingat nak biar dulu... tengok dulu 2,3 ari lagi.. kena buli lagi tak? tp pagi tadi yong cam taknak masuk kelas.. dia masuk kalo tukar tempat... aku pon no choice.. bagi salam kt cikgu dgn sopannyer.. n ckp nak ckp sesuatu pasal anak manja saya.... dia dari last week ngadu pasal kawan dia... bla bla bla n bla.. cikgu ckp dia tak penah nangis kt kelas... yela... tp aku mintakla kalo boleh tukarkan tempat duduk.. cam selfish jer aku rasa.. dia kata dia tak sesuai dok depan sbb tinggi.. hmmm aku kata kalo boleh suh la budak tu duk tempat lain..mende ni dah menyakitkan mental dan perasaan anak aku.. jadi pepandai jer aku suh cikgu bertindak.. cikgu pon nantila saya tgkkan...

aku pon panggil dia ckp dpn cikgu sendiri kalo budak tu cubit lagi bagaitau cikgu... dia pon masuk ngan senang ati... aku pon terus blah...w/pon aku janji tunggu dlm kete tp itu sekadar penyedap ati yong jer... aku anta adib yg pakai dgn smartnyer cam nak g shopping dok pasar kt papa dia.. ari ni aku ada misi penting.. meeting ngan bos n audit sekali... camna co. leh lost 100k... ha.. menjawab aku...


aku pon kol pak mentua aku suh amik yong.. apa lagi merabak ngan kuatnyer mama tak tunggu... pas abis meeting amik yong bawa g opis... adib? kol2 tak dapat.. balik ngan papa agaknyer... aku tanyer yong pasal kawan dia tu.. cubit lagi tak.. dia kata budak tu dah tukar tempat lain.. cikgu siap sound lagi ckp awak yg selalu buat batrisyia kan? yong ckp dia diam dah terus duduk kt ujung sekali... aku tersenyum.. pantas gak tindakan cikgu nih... pasni cam malu2 kucing jer aku nak nganto anak aku... hmmm... apa pendapat korang pasal aku masuk campur perkara remeh ni? wajarjah? camana tu cikgu ina? tak sangka lak aku tadika ada kaki bulu... aku ajar buli balik, anak aku ni baik sangat... dah diasuh sopan santun dan baik budi cam aku..kui..kui..kui..masuk bakul, angkat, campak lam lori sampah...
budak kena buli mkn burger... balik terus mintak burger..

nasi minyak segera


ntah camana baca paper semalam pasal nasi rm1, aku terus terliur nak makn nasi minyak n papadam...disebbkan aku tak g kt abah ptg semalam..so aku pon berniat nak masak nasi minyak tuk dinner..aku balik kejer terus g beli bahan2......sampai umah aku uruskan dulu anak2 aku nih yg mmg banyak ragam coz tgh tido dlm kete..dah kalo tgh tido kaco..apa lagi mengamuks la...aku mandikan terus pastu buat susu...jap g bila dia dah fresh balik okla tu....pastu aku pon masakla nasi minyak dgn pantasnyer...
memula masak nasi...pastu basuh ayam n buat ayam masak kari..pekat sikit..sesambil tu buat acar mentah..last sekali goreng papadam...hmmm...yummy....aku panggil nasi minyak segera coz siap dlm masa 1hr..dan idea nak masak ni dtg ngan spontannyer.. aku snap gambar nih dlm piyuk jer coz malas nak hidang..abg aku lambt balik ari nih..tunggu gak nak mkn sesama..tp dah kul 10pm tak balik2 gak, aku mkn dulu...kang lmbt mkn kul brpa lak anak aku nak tido...hmmm camana nak diet nih..siap masak nasi minyak laks..hehehe
aku mmg suker sesangat papadam nih...kruk..kruk..bunyi dia.. nasi ni aku telupa masukkan pewarna masa tgh masak...dah kering baru teringat...jadi aku masukkan pelbagai warna pelangi....colourful gitu...


ni gulai ayam, pekat sikit baru sedap..yg ni special tuk anak aku...acar mentah tu hiasan jer...
selera sungguh anak aku mkn..mmg masa mandi tadi dah yong mengamuk..kene syampu rambut mmg dahsyat mengamuknyer...sempat lagi suh aku masak sesedap malam ni...senyum jer bila tgk nasi colourful nih...siap tanyer lagi..istimewa untuk anak ke ma? adib pon tak sesabar nak makan..
dan pagi tadi aku siapkan bekal nak bawak g kejer..yong nak gak bawa bekal g PASTI..aku serba salah gak..dia nak jugak...aku bekalkan la..masalahnyer kene guna mangkuk tingkat nih..nampak beria beno..kang org lain mkn biskut awak siap bukak nasi minyak lagi..las2 dlm keter aku pujuk ckp balik kang la mkn..sian kengkawan tgk...dia pon ok la...aku bagi dia rasa ayam sikit sebelum masuk kelas...


kul 11am tadi aku amik yong..awal sikit ari jumaat..kuar kelas terus tanyer nasi minyak dia..sian lak aku rasa..sampai opis terus aku bagi dia mkn..tak nyempat2...apa lagi tumpah abis kene kain..satu kejer pulak makcik nak kene sapu..las2 aku suh mkn kt bawah jer...


seksi gitu...pakai tudung tp tak pakai kain..kain dah basuh kene kuah kari...
anak jantan aku nih kalo disimpan duit beli barang mainan dia dan laburkan kat tabung spiderman dia..gerenti dah bertabung2 dah...almost everyday beli brg mengarut nih...



begedil simple


begedil ni simple jer..bahan2 yg digunakn paling mudah didapati..aku buat entry nih atas permintaan mas..aku dah jumpa balik file yg corrupt ari tuh..tah camana ada save kt komputer lain...

bahan-bahan yg diperlukan adalah seperti berikut...


1) daging cincang..tak kirala brand apa yang penting halal.. aku kalo daging burger anak aku cam tak habis2 aku buat begedil..boleh gak tapi hati2 buh garam coz daging burger dah masin...basuh besih2 n then toskan..toskan nih part yg penting kalo tak tak menjadilah begedil korang..gambar ni belum ditoskan..2) kentang potong la sesuka ati... contohnyer cam kt bawah ni...3) dah tu gorengl, abaikanlah kuali yg comot tu..4) nila hasilnyer kentang yg telah siap digoreng5) pas goreng tumbukla...tapi disebbkan zaman dah canggih n memasing malas bolehlah guna cutter nih..6) nilah rupenyer kentang yg telah siap diblend..7) bahan seterusnyer adalah daun bawang..dicincang halus-halus8) kendian buat bawang goreng.. api kecil jer tau kang hangus pahit lak..petua nak bawang goreng thn lama n rangup adalah masa goreng tambahkan garam halus..bawang bukan sahaja thn lama malah lebih sedap..tak caya korang try makan camtu jer..sedaapppp..(aku nih sumer mende sedap..bak kata abg aku) 8) gambarajah or objek dibawah adalah rupe paras bawang yg telah siap digoreng.. bawang goreng yg dah siap dijual kat pasaraya pun ada..tp teringat aku masa tgk semanis kurma..ustazah bahiyah ckp pompuan yg menangis kerana memotong bawang tuk masakan keluarga akan diampunkan dosa2nyer...ha kalo nak pahala besar nih baik buat bawang goreng sendiri...

9) bahan seterusnyer adalah lada hitam...ni banyak nih..nak guna sikit jer buat rasa pedas2 sikit.. jgn banyak sangat tau..nnti pahit..tumbukla lumat2.. 10) gaulkan semua sekali, tambahkan tepung n garam seenak rasa.. jgn banyak sangat tepung tau..nnti tak sedap..agak2 boleh buat bulat ok la tu...bolehlah rasa sikit tuk keselamatan..n untuk menambah mutu serta kualiti makanan agar lebih berzat serta menarik bolehlah dicincang carrot or aper2 sajer yg ada dlm peti es...yg aku buat nih simple kalau tak, aku sorang lah mkn coz abg n anak2 aku alah ngan sayur-sayuran..atau dlm erti kata lain morning sickness...yg aku pelik tu masuk sikit jer lidah memasing leh rasa n nak muntah...yg ni pun sebenarnyer diorg tak mkn coz ada daun bawang n bawang.. ni aku buat tuk anak2 buah aku n mereka2 yg boleh telan jer...kalo kat umah aku kosong jela jawabnyer..
11) pastu korang kerahlah anak buah korang atau sesapa sajer yg berminat main tanah liat tuk buat bulat2 or leperkan sikit...aku suker buat bulat2, senang n cepat.. dapat kt anak aku jadi snowman..
11) ni begedil yg telah siap diproses dan sedia dipasarkan....pastu korang amikla polisterin or apa2 bekas yg bertutup susun elok2, kalo boleh selapis pastu letak plastik then susun selapis lagi..baru tak melekat..simpan dlm freezer,,,, rasa2 nak mkn baru goreng...kalau buat banyaklah...


12) nila hasilney begedil yg telah siap digoreng..hitam sikit tuh sbb aku telajak buh lada hitam...sikit jer tau...baru dia cun putih melepak cam aku..kui..kui..kui



sekian sajer resepi kita tuk kali nih..berjumpa di hari dan waktu yang sama...babaiiiiiiii (baca ala2 chef wan sambil wat tgn cam nak terbang)

aktiviti yong n adib masa weekend

aku biasanyer selalu citer pasal aktiviti aku masa weekend...tp kali ni aku nak citer pasal anak2 aku laks...disebbkan keadaan sekang ujan jer so kami sumer dok umah n buat aktiviti masing2...adib kalau tak main komp, hobi keduanyer adlah membantu aku kemas rumah.. selongkar bakul mainan dia cari keter kesayangannyer...pastu berangan nak tukar tayar motor jadi tayar keter...keter biru ni lah yg paling dia sayang...dah lama dah keter nih..w/pon dah belambak keter selepas keter biru nih..last2 dia mesti cari keter ni..aku pon pelik apa keistimewaan keter nih..aku beli kete kontrol pon kejap jer dia main..atok beli lori pon..kejap jer main...beli lak motor boleh naik pakai bateri...keter buruk ni jugak dia cari...hmmm..sukar nak fahami apa keistimewaan keter nih...



yong mmg minat bab menggunting n menampal..yong umo 3 taun lebey dah kenal abc..umo 4 taun dah mula menulis abc...adib sekang 4 taun masih tak kenal abc..yong belaja abc kt komputer...aku ajar sesikit jer...tp adib banyak main games kt komputer...masa yong mula main komputer tak tau lagi cari games..jadi sekang dia dah besar..dia carikan games tuk adib..so adik ni takyah la belajar.... aku rasa anak laki ni mmg kurang concentrate...tapi aku perati adib cepat gak pick up nyer...sebelum tido papa ajar la baca fatihah...3,4 mlm dah hafal...cuma dia ni telebih manja la...sbb lum ada adik..yong cepat dapat adik so dia mmg berdikari...umo 3 taun 1/2 aku dah suh dia kemas tempat tido...adib ni lak kene la puji lebih siket baru nak wat kejer...bukak baju aku dah ajar masukkan dlm bakul baju kotor...siap minum susu terus anta kedapur...mungkin aku terlalu manjakan adib..ntahlah..yong dulu umo 3yo dah tido tak pakai diapers...1 malam tu aku tgh tido..tetiba dengar jer bunyi flash dlm toilet...aku g tgk dia dah siap kencing..dlm gelap lak tu..
ni yong tgh sibuk ngan abc nyer..pastu suh aku tampal merata rumah....cam taska lak..


dia nih kalo g opis sesuker ati print sendiri... pastu tampal merata dinding n pintu umah...gamba belakang adib ni yong punyer kejer la...
semalam yong dah dpt buku sekolah...nampak adib cam intrested sesangat ngan buku-buku tuh...tu la paling lama aku tgk dia membaca buku ngan yong...dah ada minat sikit nampaknyer..sampai nak tido pon mengamuk nak buku tu jugak..jenoh la aku mujuk..takut koyak...yang aku kelakarnyer...yong ajar 1 campur 3 = 4, dia ikut lak , 1 masuk kat 3 = 4, marah dak yong...tesenyum aku dengar anak2 aku berkeletah....moga kalian rajin belajar dan menjadi insan berguna suatu hari nanti...

entahla...


letih aku ngejas..apsal posting kenduri mak aku tu g kebawah...yong 1st lessons tu kt atas...sedangkan kenduri tu aku post ari nih...puas dah aku ngejasnyer...nampak ngat aku nih tak reti

yong's 1st lessons @ PASTI Azzahrah



ari ni yong start belaja kt PASTI...2,3 ari ni tak sesabo nak g sekolah..malam tadi kul 10pm aku dah suh tido, bermakna aku kene tido sekali..jenoh aku nak lelapkan mata, sbb aku selalu dkt kul 12 baru tido..sakit bijik mata aku..yong pon kata dia susah nak tido..aku suh jer dia pejam mata...nak boleh ker tido jenoh la turun naik katil... ntah kul bapa tido...las2 kul 2am aku tesedar mata dah takmo tido....pagi kul 7 budak 2 org ni dah bangun..semangat tul nak g school...aku mandikan terus, pastu bekpes...yong nak roti bakar jer...shinchan kalo bekpes sebelum g sek mkn roti jer dia kata...ha ikut jela..mmg la budak ni mudah terpengaruh..


kul 8 lebey sampai PASTI, aku kata aku tunggu dia kt tempat parking kete kt dalam keta...aku anta dia kt pintu kelas, cikgu dah tunggu..salam ngan aku n dia pon dgn senang ati masuk kelas. aku pon terus start engine blah..g kejer...budak lelaki yg aku kata nangis masa register ari tu...kali ni nangis lagi kuat takmo sekolah..manja la aku rasa...dia peluk mak dia sekuat ati..sian aku tgk...tp aku rasa biarla dia nangis sekang dari dia nangis masa masuk darjah 1...susah la pulak nak pujuk..

ari pon masih awal lagi..tak penah2 aku g kejer awal cenggini..sejak senior ni la...aku g pekene roti canai dulu ngan adib..bungkus yong 1..kul 11am aku jemput yong balik... aku sampai kul 11.15 so sempat la dengar diaorg belaja... tak nampak coz cikgu tutup pintu..mmg cikgu dah bagitau kalo budak nampak mak bapak kt luar diaorg mmg takkan belajar..tak concentrate...nak2 pulak mak yg jenis nunggu...

aku banggala dengan sendirinyer dgr diaorg belajar doa keluar kelas, doa naik kenderaan sbb nanti mak bapak bawa balik naik kenderaankan... pastu zikir n lagu sayang Allah....tu jela yg aku sempat dengar...doa sebelum kelas aku tak dengar sbb aku terus blah...

ayat yong memula jumpa aku kat luar kelas "seronok ma belajar" ni yong baru kuar dari kelas...kt bakang pakai baju green tu bespren yong..puteri.... budak ni paling talkative kat sini..langsung tak takut....
masuk keter aku tanyer pasal belaja ari ni.....korang dengar la sendiri...nangis rupenyer....cikgu tutup pintu...aku lupe yong mmg pobia pasal tutup pintu...mmg kepantangannyer..walaupn aku sekali ada kt dlm bilik...masa umo 2 yo yong terkurung kt dlm bilik kt kg..pepandai lock pintu...kunci tah kemana...abah aku g noreh..las2 mak aku suh budak sebelah umah cabut tingkap n bengkokkan besi nako kt bilik tu...n angkat dia kuar...dia punyerlah nangis sambil hulur tgn celah pintu..tolong la nek....bukak pintu nek...dgn mak aku sekali nangis mendenagr rayuan dia.....mana la tak menangisnyer cikgu tutup pintu...adib lak pecah tembelang ckp mama bukannyer tunggu dlm keter....hmmmmm...anak2 aku nih....



ni yong lapar sesangat nampaknyer...tak nyempat dah..mkn roti canai dalam keter jer...mana tak nyer selalu pepagi mkn nasi lemak or nasi minyak or roti canai or mee goreng n mende2 berat...ni cikgu bagi biskut jer....
tu la kisah ari petama yong belajar kt sekolah.......

sekitar kenduri kesyukuran mak aku balik dari Mekah


dah lama dah kenduri nih..tapi aku tak post2 lagi..tak lama maner la.. almost 2 weeks... kenduri ni sempena mak aku balik dari Mekah..lagipon cuti lama so sempat la kitaorg gotong-royong buat kenduri... kali nih lain sikit dari kenduri sebelum2 nih..coz selalunyer abah aku yg masak n incharge, tp abah dah tak larat..mak kater dia tak panggil org masak...korang masak la adik beradik...hmmmm..boleh ker kitaorg nih?... yakin boleh..malaysia boleh...pepagi aku dah bangun..kakak ipar aku dah siapkan sarapan..hehehe..aku makan jer..pastu start la ari aku yg paling sibuk...suh abang aku kuarkan pinggan mangkuk yg nak digunakan masa kenduri...than aku pon basuhhhhh...banyak k...aku basuh sesorg sbb masing2 ada tugas sendiri...abg ngah aku pas subuh dah kuar beli ayam... basuh ayam...hubby aku kuarkan pggn mangkuk...masak air...pastu goreng ayam...kakak ipar aku sibuk memacam kejer dia incharge...andak n epi kalo suh baru buat...tak bapa pandai buat kejer...andak dah takleh buat kejer berat....epi g kedai..balik..g kedai...balik..dan g kedai...balik...g sana g sini..amik besen la piyuk la..n sbgainyer...

mak aku kemas umah...alih kusi mop lantai..n etc...abah aku ketua chef dah siap bhn baru dia bagi arahan...kakak aku masak tuk lunch..coz kenduri lepas asar...jadi tugas tu agak banyak la..coz kitaorg nak siapkan lunch n mask kenduri...kalo org kg tulun relaks sket...ni gambar sekitar kenduri...

hepi bangat yong n adib..jumpa cousin reramai..
barisan exco sorak n bisingkat sini aku perkenal barisan ahli panel yg terlibat dlm menjayakan majlis kesyukuran nih... memula sekalil ketua chef, En Noruddin...abah aku la...ntah camana tgh donlod habis 1 file gambo masa kenduri corrupt..so ni jer yg tinggal dlm camera...banyak dah delete...gambo mak aku pon takder....camner tuh...
bila along mula ke dapur.....susah dia nih nak kedapur..tp sekali kedapur...licin dapur...sumer pinggan mangkuk dibasuhnyer...nak rasa masakan western or lain sikit suh jer kakak aku masak coz aku ngan mak aku sama jer cara masakannyer...
angah..kalo korang penah g umah aku kenal la abang aku nih..yg terkenal ngan gurauannyer..n suker kutuk orang n kaco org...menunyer adalah nasi minyak...tu dia tukang masak nasi..pastu tinggalkan kt my sister in law sbb teman abah jemput org...my lovely sil..dialah tukang siang ikan,masak nasi, buat acar dan sebagainyer..org paling sibuk ari nih..sbb dia serba boleh jadi kitaorg banyak mintak tunjuk ajar dari dia..dia ni tak padan kecik..ligat buat kejer..tgh masak anak laks buat hal..anak yg last2 ni rapat lak tuh..tapi dia nih aku bangga la jenis tak ambil kesemptn..excuse sbb anak buat hal..anak meragam pon kendong sebelah, sebelah tgn lagi sibuk wat kejer...tak pon suh kakak n bang dia jaga, yg baju putih tuh andak...adik beradik aku sumer giant tak padan ngan mak n abah aku...siap....nasi minyak kakak ipar aku...tukang mask jer la...yg bagi arahan ketua chef sbb memasing bukan biasa mask kenduri...ayam masak merah.....yang tgh pegang tombak n rambut panjang cam hang jebat tuh my lovely husband...tukang goreng ayam...sampai betekak-tekak nak siapkan ayam masak merah..aku kuat masin...aku suh tambah garam..yg nih kata takyah..pastu kater tambah...macam2 lagi lah..tp resultnyer mmg delicioustos...kate anak aku..acar mentah...
karipap n tembikai buat cuci mulut...
epi n yong..camana pose tu?
mak aku yg pakai tudung itam yg tak nampak muke tuh..tgh entertain kawan dia..org laki kt luar malas la aku nak g amik gamba...


dari pagi sampai petang buat kejer non stop...mmg penat gila aku rasa...dah la aku ada masalah sakit tumit...org kata masalah peranakan..ntah la...tu la langgar pantang larang org tua masa dlm pantang...hehheh...org dlm pantang berpantang, aku...pantang nampak makanan...ni la resultnyer..belum apa2 dah pancit...puas aku menahan kesakitan nak menyudahkan majlis nih...sampai maghrib aku dah takleh jalan...kakak aku yg settlekan sumer pingganmangkuk..coz org laki takleh nak basuh kt luar ujan...siannn kakak aku...aku kater biarlah sok aku basuh...dia tak sedap ati lak coz jap lagi nak balik kl..


bercakap pasal peranakn dan dalaman wanita nih...nanti aku sambung di keluaran akan datang...


note for mas: masa kt kg aku sempat la buat begedil...siap snap bhn2 masakn lagi..setiap proses aku snap mik gambar...goreng amik gambar...kejer boleh siap dlm 1/2hr jadi dkt 1hr coz sibuk amik gambar....last2 file pictures balik kg ari tuh corrupt...tak dptla aku nak postkan khas diatas permintaan ko...konon nak buat cam blog masakan lah...hmmmm nak wat camner...

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates