jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

begedil simple


begedil ni simple jer..bahan2 yg digunakn paling mudah didapati..aku buat entry nih atas permintaan mas..aku dah jumpa balik file yg corrupt ari tuh..tah camana ada save kt komputer lain...

bahan-bahan yg diperlukan adalah seperti berikut...


1) daging cincang..tak kirala brand apa yang penting halal.. aku kalo daging burger anak aku cam tak habis2 aku buat begedil..boleh gak tapi hati2 buh garam coz daging burger dah masin...basuh besih2 n then toskan..toskan nih part yg penting kalo tak tak menjadilah begedil korang..gambar ni belum ditoskan..2) kentang potong la sesuka ati... contohnyer cam kt bawah ni...3) dah tu gorengl, abaikanlah kuali yg comot tu..4) nila hasilnyer kentang yg telah siap digoreng5) pas goreng tumbukla...tapi disebbkan zaman dah canggih n memasing malas bolehlah guna cutter nih..6) nilah rupenyer kentang yg telah siap diblend..7) bahan seterusnyer adalah daun bawang..dicincang halus-halus8) kendian buat bawang goreng.. api kecil jer tau kang hangus pahit lak..petua nak bawang goreng thn lama n rangup adalah masa goreng tambahkan garam halus..bawang bukan sahaja thn lama malah lebih sedap..tak caya korang try makan camtu jer..sedaapppp..(aku nih sumer mende sedap..bak kata abg aku) 8) gambarajah or objek dibawah adalah rupe paras bawang yg telah siap digoreng.. bawang goreng yg dah siap dijual kat pasaraya pun ada..tp teringat aku masa tgk semanis kurma..ustazah bahiyah ckp pompuan yg menangis kerana memotong bawang tuk masakan keluarga akan diampunkan dosa2nyer...ha kalo nak pahala besar nih baik buat bawang goreng sendiri...

9) bahan seterusnyer adalah lada hitam...ni banyak nih..nak guna sikit jer buat rasa pedas2 sikit.. jgn banyak sangat tau..nnti pahit..tumbukla lumat2.. 10) gaulkan semua sekali, tambahkan tepung n garam seenak rasa.. jgn banyak sangat tepung tau..nnti tak sedap..agak2 boleh buat bulat ok la tu...bolehlah rasa sikit tuk keselamatan..n untuk menambah mutu serta kualiti makanan agar lebih berzat serta menarik bolehlah dicincang carrot or aper2 sajer yg ada dlm peti es...yg aku buat nih simple kalau tak, aku sorang lah mkn coz abg n anak2 aku alah ngan sayur-sayuran..atau dlm erti kata lain morning sickness...yg aku pelik tu masuk sikit jer lidah memasing leh rasa n nak muntah...yg ni pun sebenarnyer diorg tak mkn coz ada daun bawang n bawang.. ni aku buat tuk anak2 buah aku n mereka2 yg boleh telan jer...kalo kat umah aku kosong jela jawabnyer..
11) pastu korang kerahlah anak buah korang atau sesapa sajer yg berminat main tanah liat tuk buat bulat2 or leperkan sikit...aku suker buat bulat2, senang n cepat.. dapat kt anak aku jadi snowman..
11) ni begedil yg telah siap diproses dan sedia dipasarkan....pastu korang amikla polisterin or apa2 bekas yg bertutup susun elok2, kalo boleh selapis pastu letak plastik then susun selapis lagi..baru tak melekat..simpan dlm freezer,,,, rasa2 nak mkn baru goreng...kalau buat banyaklah...


12) nila hasilney begedil yg telah siap digoreng..hitam sikit tuh sbb aku telajak buh lada hitam...sikit jer tau...baru dia cun putih melepak cam aku..kui..kui..kui



sekian sajer resepi kita tuk kali nih..berjumpa di hari dan waktu yang sama...babaiiiiiiii (baca ala2 chef wan sambil wat tgn cam nak terbang)

wat navaram


hermmmm... cam pelik jer bunyi entry aku kali nih..n lain macam jer...aku sajer nak kongsi cerita..aku tak taulah korang penah tak dapat fliers camni..tp bos aku mmg dah bebakul fliers nih dipost ke opis..aku, kalo surat yg lain macam mmg tak sampai ke tangan bos akula jawabnyer.... buat menyemakkan lagi meja dia jer..baru tadi aku kemas laci aku yg besepah tu aku tejumpa surat nih.. wat navaram..teka nombor ekor.. aku tepanggil tuk kongsi ngan kengkawan mende mengarut nih..sajer sesuker becerita.. kalo baca iklan diatas, org melayu tuh.. n org melayu majoriti islam.. aku pelikla..camana org melayu masih lagi mengunjungi premis2 sport toto dan seantera dengannyer..kalo aku lalu kt kedai no. ekor nih kebanyakkannyer org melayu yg tgh membeli n dah tua2 pun...
ada satu kes kawan atas kawan punyer citer la.. kalau mula dah kene mmg susah nak benti main mende haram nih..n penah kawan dia menang sekali puluh ribu jugakla...tak sampai seminggu pun dah abis..duit panas..
n menikut petikan diatas.. "di belakang kejayaan yang luar biasa mesti ada tunjuk ajar tok guru" orang kapir jer guna motto tu... lagi satu "jangan risau, semua adlah kesulitan" somthing wrong jer ngan ayat nih..
n de best of de best kat fliers nih adalah.." kesenangan atau kesusahan ada dalam tangan anda sendiri, jgn membiarkan peluang kecemasan ini berlepas" kah..kah..kah....mampussss..apa punyer ayat daaaa
geram jer aku nak kol no. tuh suh perbaiki perbendaharaan kata tersebut..ye ker perbendaharaan kater..ikutla apa2 pun tapi ayat tu mmg salah n dah sah2 yg buat nih bukan melayu...

happy birthday yong...


25.2.2009..
ari ni genap umo yong 5 taun..tapi malangnyer aku takleh wish kat yong or cakap apa2 kt dalam umah pasal birhtday...besday yong takleh diuar-uarkan selagi kek dan hadiah tak disediakan.. my doter ni lain sikit..kalo nak wish happy besday kene dgn cake n lilin yg dah dipasang n siap ngan adiah... kalo aku wish kt dia mlm tadi alamatnyer tak tido la aku mendengar rengekan dia or citer dia pasal birthday party... yong nih obses sikit ngan party birthday nih.. aku bukan biasa buat besar2 pun... tapi bagi dia ada cake n lilin n beberapa bijik belon pon jadi dah.. insyallah on sat or sunday nih aku buat kecik2 jela birhday yong nih.. ingat nak buat pulut.. coz abang aku antu pulut... cerita pasal pulut teringat kt yong masa umo 3 taun..dia teki teki kt aku yang membuatkan aku tegelak sakan...teka-tekinya bebunyi begini:
tangan apa ada mata? ha jawab....
aku pon memacam la jawab..bermacam-macam jawapan aku bagi..satu pon tak betul.
n jawapannya adalah pulut... sampai sudah aku pikir kenapa pulut...rupa-rupanyer kalo makn pulut..pulut akan lekat kt jari..so kira matanyer la...alahai anak aku...
24.2.2009...
yong tak g sekolah..demam.. malam sebelum tu dah aku rasa dia suam..tp pagi tuh aku suh gak dia g sekolah sbb dia macam ok jer..n mlm semalam yong demam teruk..anak aku sorang nih kalo demam mulut bising..
mama...naper skit sangat ni ma...yong tak tipu ni ma...sakit sangat nih ma...(tangan siap ketuk2 kepala sbb pening) bayangkanlah perasaan dan naluri ibu mendengar anak merintih sakit...aku nak bawak g klinik sure dia tak larat..so aku kol papa suh balik awal sikit beli ubat.... dlm 1/2 jam lepas mkn ubt kalo dia tak ok aku ingat nak bawak g klinik...sib baik lepas tu terus tido...mlm kul 3am aku kejut lagi suh mkn ubat...n pagi tu dia dah ok cuma pening sesikit jer... tapi nak g sekolah..n cakap ma bagila yong ubat dulu takut pening kt sekolah. aku ckp takyah g sekolah.. serabut nak g jugak..takyah la jap g ma call cikgu..dia pon ok lah...tulah kisahnyer 2 ari yang lepas.... bertemu di lain lembaran....tammat

adib gunting rambut


Baru2 nih aku g lunch ngan adib..kebetulan depan kedai tuh ada kedai gunting rambut..serabut la adib nak gunting rambut walaupun kelihatan rambutnyer dah pendek benor....aku pun oklah oklah...bolehlah trim sikit bagi kemas kott..

kedai gunting rambut bunga raya nih mmg glamor kt kuantan..merata-rata cawangan dia jer..aku rasa adalah 5 kedai..agak-agakla..lebih lagi ada kot..aku teringat aku ada tebaca blog aku pun dah lupa namanya..dia bawak anak g hair cut sampai 30 hinggit..tekedu aku..yela kalo mampu apa salahnyer ek? lagipon kl susah nak dpt murah agaknyerla..


anak jantan aku nih dari lahir aku anta kedai mamak jer..baru rm4.00 n resultnyer mmg memuaskan ati..tp takleh g suh papa bawak anak gunting rambut.,aku mmg tak bekenan...dia takut sangat nak suh mamak tu guna pisau trim kt tepi rambut...aku suker..biar kemas sikit..yong pulak aku anta kat saloon la..anak pompuan kan...nak la ada style sket..saksikan aksi adib potong rambut...

rambut sebelum dipotong



sampai tejeling-jeling sekali





suka sabgat la adib mamak tu siap buat pacak lagi



pelik agaknya mamak nih kt aku..anak gunting rambut pun nak amik gambar..



nila resultnyer...kemas.. dari pandang tepi..

dari pandangan belakang..adib ngan rambut barunyer...

ni raya tahun 2007..papa bawak g gunting rambut..tensen je aku dia bawak balik anak cam tak g potong rambut jer...sabo jela..abang aku nih tak bapa pandai coz dia setahun sekali baru potong rambut...tu pun jenuh aku merajuk baru nak potong...kekadang aku rasa kejam gak..itukan hak asasi manusia...hmmmm..




yong berangan nak masuk tom tom bak


yong n adib mmg suker tgk tom tom bak...n selalu berangan nak masuk nyanyi kt tom tom bak..ni kira tgh beranganlah ni..kalo aad koreographer ajar ok kut anak aku nih..ni aku tgk takder step lngsung..ha layannnnn....

jumpa ujei de great


insyaallah kalo jadi sok jei ajak aku dating..petang la kut..kalo mak aku takder kat umah leh gak aku ajak abg aku ngulo mkn ikan bakar ngan jei..tapi dua2 org tua aku ada kt umah n anak aku ari sekolah kul 10 aku dah suh tido...jadinya kita bedua jela jei... ok gaks leh menyembang sakan.. aku rasa nak ajak jei lepak kt Taman Gelora..aku suker kt sana sbb view yg menarik, angin pantai yg wangi n depan ngan IKIP... leh la kita singkap kenangan silam... ko jgn beranganla aku nak belanja ko kt hotel jei... aku banja ko nasi goreng ngan air sirap dah..

akibat dek cara idup aku yg tak sihat...


semakin ari aku merasakan badan aku dah kurang cergas dan memacan sakit datang..dulu tak penah aku lenguh2 kaki or sakit otot dan sebagainyer..la ni.semacan jer rasa badan ni..mmg la org kata kalo dah beranak beribu urat putus..mungkin ni salah satu sebab dan sebab utama aku mmg tak jaga makanan..makanan yang sedap n tak sedap sumer aku bedal..dan langsung takder eksesais.. dulu masa takder keta aku kene jln kaki g kejer,dari umah kuar ke jln besar amik masa 10 min..tunggu teksi..pastu teksi benti kat bandar aku jaln pulaks ke off amik masa 15 min..kalo jln kaki pusing bandar selamba jer..w/pon aku tgh sarat mengandung..aku selamba g check up jalan kaki ke klinik pastu jalan kaki balik opis...


sekarang jalan sikit tumit aku betul2 sakit..apatah lagi buat kejer umah..sampai tgh hari dah jem..jadi masa kenduri ari tuh aku citer la sikit sebanyak masalah aku kt bakal jutawan DCL nih..apa lagi dia pon terus suh aku mkn bidadari..mesti korang sumer dah tau pasal bidadari..mak long aku kata pompuan kalo sayangkan suami jgn sayangkan duit..aku tersentak..aku bukan sayangkan duit....aku taker duit..heheheh..tp ada offer beli 2 btl dapat terus jadi ahli..aku pon oklah..beli..lagipon masalah aku nih agak berat...main dgn masalah dalam kelambu nih kene perihatin sikit..jgn amik mudah..m.lomg aku ckplah..dan aku yakin korang sumer setuju...panjangla lagi citer nyer...dia kata rahim kita nih rupenyer cam kipas..bekedut-kedut...kekotoran akan melekat kt bawah kedut2 tuh..kalo kita mkn bidadari kira cam mesin basuhlah..cuci sumer mender tuh...abis dia angkut kuar...dulu aku penah mkn.n masa period mmg menyeramkan..tak dpt nak citer kt sini.. ni dua botol aku beli..
bakal jutawan DCL..dah beli mecedis baru setahun lebey tejebk dlm DCL

aku dah mkn abis sebotol..tp botol kedua baru nampak effect dia..tak macam dulu..tumit aku tetap sakit..tapi effect lain.tutttttttttt....korang mknla baru tau...pasal tumit aku nih aku baca artikel kt bawah mmg sebab peranakan n aku rasa kene gaks g hospital...mak aku dah bising 2..mmg kene pegilah nampaknyer..sampai bila aku nak menderita...
ni gamba masa aku pegnenkan yong..berat masa pegnen sama ngan berat sekang...adusss camana tuh...
aku pun call m.long n ckp effect kali nih slow la..m.long aku kata masalah kolon..cam doctor dah m.long aku nih..kalo usus kotor n bekarat n banyak toksin terkumpul mmg susah nak serap zat..aku pon baca n baca..aku rasa mmg sah masalah kolon...aku mmg banyak toksin..kejap2 sakit kepala..pastu pening bila nak bangun..rasa malas,lemah,pastu kulit dah semakin tua, muka ada bintik2, kuku rapuh n mudah patah...bau badan, mulut n tu sumer sbb banyak toksin...nak beli product DCL tapi agak mahal..jadi aku beli nih dulu...clenx tea...baru rm28.70, dapt gaji sok aku beli yg DCL laks tuk cuci usus...baru tadi aku g beli n terus minum..baru minum secawan, angin dah banyak kuar..biar betul..ker perasaan aku..pastu nak g toilet..tak lama lagi akan aku cuci bersih usus aku...

baru2 ni pulak telinga asyik bedengung jer..ishh seram aku..mengikut artikel kt bawah buah pinggang lemah..mmg aku kene ubah cara idup..



ok kengkawan..aku sekadar nak bekongsi kekurangan diri n untuk kesedaran kita bersama... kita adalah nadi sebuah keluarga..kalo dah lemah cam aku saper nak jaga keluarga kita.... n aku dah dapat rasakan mutu kejer aku sebagai isteri n ibu dah semakin down..aku attachkan kt sini artikel yg aku rasa elok dikongsi utk info besama..silakan..


MATA - Bertindak balas dengan keadaan hati.

Mata menjadi merah: Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

Mata menjadi kabur: Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.



Keluar tahi mata: Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.



Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.
Ketegangan mata dan kelopak: Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

HIDUNG - Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.



SelsemaProses pembuangan toksin di bahagian kerongkong.



Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).



Hidung sebu
Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.



Bersin
Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.



Batuk


Batuk keluar kahak: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.



Batuk tanpa kahak: Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.



Batuk dan berasa gatal di kerongkong: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

KERONGKONGKerongkong kering: Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.




Sakit kerongkong: Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.



BIBIR. Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman.




Bibir pucat
Sistem penghadaman yang lemah.



Perut mengandungi angin.
Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.



Bibir kering dan pecah: Perut mengandungi banyak bahan toksin.



MULUT DAN LIDAH: Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem Pengedaran darah.




Lidah atau gusi bengkak, sakit: Menunjukkan jantung mempunyai masalah seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.




Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser): Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.




Mulut berbau busuk: Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.



TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.Telinga terasa tersumbat: Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.




Telinga berdengung: Sedang merawat buah pinggang yang lemah. Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.



KULITPeluh
Peluh masin: Badan mengandungi lebihan asid urik.



Peluh berbau: Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.



Ruam & Bisul: Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.


Kulit Gatal Dengan Ruam: Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.




Kulit Pecah & Berair: Proses pembuangan toksin yang larut dalam air. Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.




Rambut Gugur: Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.



SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKISendi Sakit



Rasa panas: Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda-tanda penyakit pirai (gout).



Tidak rasa panas: Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).



Sakit di bahagian bahu: Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.



Kebas Tangan: Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.




Kebas Tangan Kiri & Lengan: Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jikarasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.




Kebas Kaki: Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.




Sakit Tapak Kaki: Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.






Sakit Tumit Kaki: Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.




Rasa Panas di Tapak Kaki: Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.




Gatal di Celah-Celah Kaki: Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).



TANDA-TANDA DALAMANKepala. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.




Pening/Sakit di Bahagaian Depan Kepala: Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.




Pening/Sakit di Bahagaian Belakang Kepala:
Bahagian atas: Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.



Bahagian bawah (tengkuk): Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.



Sakit Kepala & Rasa Gas Keluar Dari Telinga: Menandakan penyakit migrain.




Bisuk di Kepala: Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.




Rasa Pening yang Memusing: Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.
MULUT/KERONGKONGLoya/Muntah: Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.




Muntah Darah:
Darah merah: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong.
Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut;misalnya penyakit ulser.



Lidah Rasa Tegang & Pendek: Tanda sakit jantung.




Keluar Air Liur Pekat: Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibatjangkitan kuman



KENCINGKencing Kerap: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran.




Air Kencing Berkapur: Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.


Air Kencing Berminyak: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak


.Air Kencing Pekat Bewarna Coklat: Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.Air Kencing Berdarah: Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.



BUANG AIR BESARCirit-Birit/Kerap Buang Air Besar: Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.


Sembelit: Membersihkan toksin dari usus kecil.


Najis Berdarah:
Darah merah: Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
Najis Bewarna Hitam: Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus.



TINDAK BALAS BADANBadan Rasa Sakit: Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran.
Sakit menyucuk: Proses menyeimbangkan urat saraf.
Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.



Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.



Badan Terasa Berat/Malas/Lenguh: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbanganBadan Terasa Panas: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.Badan Terasa Ringan: Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.



TINDAK BALAS EMOSIRasa Takut Mengejut: Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.


Cepat Naik Darah/Marah: Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.


Rasa Bimbang & Takut: Sistem paru-paru yang lemah.


Rasa Seronok atau Bimbang Tanpa Sebab:
Sistem jantung yang lemah.
Sistem saraf otak yang lemah.
Masalah pengaliran darah.
Suka Berfikir & Berkhayal: Sistem penghadaman yang lemah.

tukar-tukar present


aku mmg dah lama dah ina tepikirkan idea ko tuh..best gak tukor2 hadiah.. cari yg memurah jer..min rm1000.00 ok lah kan....kira la bapa adiah kita kene sediakan..yg bebi pon kene sediakan adiah gaks
pastu kita undilah sapa dpt yang sapa... mesti sonot..aku tak merasala jawabnyer..anak2 aku mmg patang nampak hadiah nih..boleh sasau tak keruan jadinyer..

pasal tempat bbq tu kalo ada bawak la jei..aku try gak cari..kalo ada yg stand tu elok sikit.


pasal bajet nantila aku bentang kan..semalam takleh nak meeting ngan abg aku..ntah dari mana datangnyer angin monsun timur laut ngan barat daya melanda... jadi nnti la yek...

marimari.com


bebalik pasal gathering kita nih, abang aku dok tanye dah kt maner? aku cakap tak tau lagi..pastu dia cakap apa aktivitinya? aku cakap tak tau lagi...apa agendanyer? aku cakap tak tau lagi...pastu dia tanyer aper aper n aper? au cakap lambat lagi...
sib baik kita cepat cop tarikh sehari sebelum abang aku punyer meeting reunion dia. malam sebelum dia pegi sempat aku cakap 1 mei nak taknak dia kene g gathering kita..memang betul la mas tarikh yg ko bagi nih mmg besesuaian..diaorg mmg dah plan tarikh nih..abang aku cakap dia mintak maapla..tak dpt dtg queen kt umah ada reunion gaks.. ahaks...tepaksalah diorg amik 2 mei...hmmm..sib baik kita cepat betindak pilih tarikh ni.... reunion diorg yg 2 mei ni cuma pre reunion jer utk tgk camana sambutan n diorg bajet dlm 50-100 org yg hadir n buat kt dewan sekolah jer. yg ni family tak wajib dtg..masa ni la nanti diorg akan discuss tuk reunion yg sebenor n bermalam...org lelaki senang nak buat reunion besor gini kita susahla sikit... diorg kontek siap antar surat ke setiap umah lagi mengikut add yg ada dlm buku tahunan sekolah n mende nih kalo jadi akan dibuat tetiap taun... aku harap kita pon nanti dpt buat gak tetiap taun yek..kalo ada rezeki la...dpt jumpa kita belima keluarga pon jadila...
so kengkawan... decide tempat cecepat sikit.kang kita melepas.. cuba masuk kt http://www.marimari.com/hotel/malaysia/pahang.html boleh terus chek rate bapa. aku tengok area kontan jer yg below than 200..cherating suma 200+, yg dekat tg lumpur tu mas tak silap aku nama dia tamukami. mahal gaks..200+
aku mintak maap takleh la nak buat luar kontan coz esoknyer abang aku gegas lak nak g reunion dia...boleh yek kengkawan..kt kontan jek..heheheeh...len kali kita wat kt tempat lain...insyaallah kalo dipanjangkan umo kita sumer.

BBQ


dek sebab kita dok citer pasal gathering n bbq, aku teringat yg aku ada amik pic masa bbq kakak ipar aku buat baru nih..mmg superb..aku tak pandai buat bbq... nanti ntah apa kerasa...kalo jadi gathering kita ni..n kalo kita nak save budget mmg kene buat sendiri bbq..tak bebaloi g makan ikan bakar kt tg lumpur sampai 5 family..dah la serve lambat..naik bising anak aku..kalo mkn tuk sefamily ye boleh tunggu...ni kan pula kita g time cuti..mmg ramai gila org...
jadi aku rasa kita tong2 buat bbq...kalo kakak ipar aku ada leh mintak tolong dia perapkan..kalo dia takder ko mkn la bbq yg aku perap sendiri..padan la muka sesorg..ntah ke apa rasa...dah la dtg jejauh.. my sil ni buat lamb rack hmmm mmg yummy..aku mmg suka kambing..tp dek kerana kita dah banyak zat takyah la...kang ada yg pitam...ayam pun ada,pastu tu sotong,udang, n berjenis-jenis ikan... my sil punyer nasi goreng cina perghhhh...setanding ngan nasi goreng abg jei aku rasa... ok..kengkawan enjoy the picture..pastu nanti kita pikirkan menu kita...
pasal tempat tu kita sebey lagi..abang aku kat ada kt tg lumpur tuh..nnti nak tanyer my sil tempat dia buat family day baru nih...




salad pon ada

black paper sos

macaroni


garlic bread

air asam nih fov aku

untuk bebudak yg tak reti nak mkn bbq ni la makanannyer...anak aku mkn nih jer..punyer la banyak makanan, ni jer yg diorg makan...

ni jer gambar yg aku sempat amik..pastu ramai puak gerabak dtg tak sempat nak amik gambar
p/s korang komen kt sini la pulak..dah banyok beno komen kt "gathering" tuh...mas sori ntah naper hp aku takleh send msg..

gathering...


bekobar-kobar memasing nakbuat gathering..tp susah tul nak discuss n dpt kata sepakat..tarikh tu sebenarnery nak kene tepat ngan cuti memasing..aku no hal..bila2 masa leh amik cuti..tp tuk buat kt tempt dekat2 jela..jejauh nak kene pikir budgetnya...
kalo nak wat kt umh ina aku mintak maap satu jer kengkawan..abng aku ni susah sikit nak tido umh org..kat umah aku pon nak kene ada bilik...tak reti dia nak tido besepah2..kt umah dia tu biasala..kitaorg mmg takder bilik. kene bagi kt yg latest kawin...tapi takper umh mak sedara aku kt taman setia jasa...dekat jer...(cam ngengada jer abg aku nih)
kalo nak wat kt kontan...kalo nak murah kene wat masa weekdays..ari fri,sat ada surcharge...ntah apa ntah...jei taula..aku lembab sikit bab hotel2 nih..aku sure abg ina takleh dtg...lainla kalo memasing boleh amik cuti sari...aku nampak duta village jer...mmg sesuai coz dekat ngan pantai..chalet RM130 n hotel RM113.....kalo nak save budget bbq wat la sendiri...mintak tempat bakar jer kt dia...mmg sonok kengkawan..sambil disapa angin pantai sepo2 bahasa....borak2 sampai kepagi....tgk la anak memasing....
so kengkawan..cemana..ker nak tunggu ada cuti berjangkit seperti yg mas kata...takyah pikir nak amik cuti..tapi hotel mahal sikitla...ina's n abang's resort rate sama kott...

epi besday mas


happy besday for mas... semoga ko terus jadi cam lilin kek nih..membakar diri tapi mesti tak abis.. namun tetap menghappykan org yg meniup dan yg menuggu nak m akan kek...


my 1st besday cake




mesti pelik kalo baca tajuk entri aku nih.. tapi itulah hakikatnyer... aku sejak lahir takpenah calebrate b.day.. kek ni pon ada citer disebaliknywe.. korang takyah gelak la..tapi tu la hakikatnyer...

Sunday 1.2.2009..takde apa yang istimewa..aku layan sunday aku seperti biasa...biasalah kemas rumah..basuh..bla bla n bla..pastu tu aku tido...mmg heaven... petang kul 6pm aku bgn solat asar..pastu baca paper..adib n papa tgh tido..yong tgh layan katun ngan nek..aku pon amik paper baca... pastu aku tgk intisari rancangan ada citer gila2 remaja.. aku tanya mak aku ada tak tadi..mak ckp takder..citer lain..aku pon tgk date paper tul al ari nih..pastu baru aku teringat ari ni b.day aku..kalakar tul...mmg luper tahap gaban la...

aku ckp ngan yong b.day mama la ari ni..mak aku pun nyanyi happy b.day to you..yong punyer gelabah cam b.day dia lak..pastu nangis nak kek la..belon la..n lain2 yg berkenaan ngan party....ha sudah.. satu kejer kene kejut papa suh pegi kedai kek beli kek n bla bla n bla.. yong siap suh aku g beli hadiah sbb dia takder hadiah nak bagi kat aku.. aku kata org tua takyah hadiah budak jer...sib baik dia ok...

aku dah agak dah..abang aku mmg takkan ingat b.day aku..wahai kawan2 ku sekalian ..bersyukurlah ngan hubby memasing..jgn merajuk kalo hadiah tak seberapa..lihatlah aku yg mana b.day aku pun abng aku tak ingat..usahkan hadiah..tak penah dapat pun...tapi tulah hakikat...dia adalah suamiku...dan itulah dia..dia adlah dia...

abang aku kata dia dah ingat semalam..dah tu naper tak wish semalam...takyah la aku nak merajuk..buruk muker..n takde pekdah nyer..bukan ada org nak pujuk pun..ku bekukan hatiku ini dek kerana jeles ngan kengkawan....kuang kuang kuang... (kek jei cantik weiiiii)
cam dia lak b.day girl

kek ni yong suh letak nama dia.. dah tu papa pun suh la org tu tulis nama aku adib n yong... dia dah pandai eja nama takleh tipu..


Papa layan potong kek lebih kurang pastu terus blah g main futsal dgn girangnyer...


kenape aku takder dlm gambar??? dah bukan celebrate b.day aku ponnn... kek tu pun tuk yong...sajer sesuker layan anak.. takder org nak amik gamba aku pun sebenarnyer...huuhuuuuu waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa)))))))))
Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates