jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

tukar cat umah


mas sibuk tukar template, aku pon gatal nak tukar sekali.. template ni dah lama ada save dlm komputer tp tak pandai nak tukar...ntah camana boleh laks..

birthday party yong


yong punyer b/day 25 feb aritu..sama ngan nek...tapi biasanyer aku mmg buat lewat sikit.. tengok pada kesesuaian tarikh.. aunty n uncle sumer mesti hadir..so nak tunggu suma ada tu la tertunda lama tu.. dari mlm lagi sebelum party ( takder la party besar punnnn... kecik jer) ni aku dah rendam pulut kuning..ni 1st time aku buat pulut kuning.. selalunyer pulut putih jer..tp memandangkan papa suh kuning, jadinya kuning la... pastu aku buat rendang ayam.. memula aku plan rendang daging... aku dah beli daging bagai...tapi disebabkan papa bengang ngan sorang minah nih... papa suh g beli ayam n tukar menu rendang ayam.. minah nih tak makan ayam..(jahat tak)..aku kene ikut ckp laki kan.. jadi aku sekali besubahat... takper..sumer ipar duai n mak mertua yg sekepala setuju ngan idea tu...hehehehhe
pepagi lagi aku dah start mengukus pulut... disebbkan kukus aku nih tuk setakat mkn 4,5 org jer..jadi aku pun amik initiatif pinjam kukus kak lela sebelah umah.. aku mmg joint ngan dia ni jer..yang depan , belakang tepi sumer tak bapa nak ckp jer.. senyum2 sikit dah.. kak lela nih satu taman dia kenal.. jenis banyak mulut..baik lak tu.. selalu antar kuih kat aku..aku pun membalas la apa yg ada..
kejer mengukus seawal 8 pagi.. sebelum tu g mini market jap beli ayam ganti daging yg aku dah beli semalam.. balik terus masak.. dah siap sumer aku agak dlm kul 12.30 rasanyer.. siap kan anakanda... pastu singgah jap kedai kek beli belon n topi n topeng.. anak aku tanyer buat apa nak beli nih ma? ..ecehh.. tanyer laks..aku ckp ari nih b/day yong.. dia punyer sengih.. panjang meleret..bila sumer dah beres hangkut sumer masakan ke rumah mil... tunggu la papa balik n sumer balik... tunggu punyer tunggu punyer tunggu.. acik dari kl tak sampai2..kalo dia ni takder majlis takleh berlangsung... coz dia nih org penting... memandangkan sumer dah lapar mkn jela pulut tu... aku masak pulut jer..pastu tu beli mknana ringan sikit.. mlm baru acik sampai.. jadinyer belon yg 10 bijik aku beli tadi ntah kemana menghilang..tinggal 3 bijik jer..
siap mkn mlm acara potong kek bermula.. acara ni yg yong tunggu2 sangat.. secret resepi punyer kek... mahal sajer.. boleh dpt 4 biji kek biasa.. apa yg istimewa ntah..
saksikan gambar sekitar acara potong kek.. gambar pulut kuning telupa nak amik..
acik tengah bukak kek.. mkn kat luar jer.. berangin sikit..
tengok tu belum apa2 lagi kek dah cacat..si kenit ni la tak sabar..

yong n nek tiup lilin..

barisan exco yg tak sabar nak mkn kek..bukan mkn sangat pun..sajer jer.

tapi sorang nih mmg banyak mkn..

adib tgh posing manja..tak sabar nak buat b/day dia laks.. dia dah order kek spiderman.. ha jenuh la ku mencari..


yong dgn hadiahnyer..



Gang - upin dan ipin




citer ni dah lama..tapi baru ni aku boleh haplod gambar atas kesilapan teknikal..pegi nih ujung bulan dua ari tuh..anak2 aku nih kalo nak g mana2 takleh inform awal2..nnti takleh nak buat kejer aku..selagi tak pegi selagi tu la dia merengek dan memacam soalan aku kene jawab..


so petang tu dalam kul 5pm aku suh diorg mandi n siap2..memasing bisingla tanya nak g mana..sepatutnyer tme tu tima tido.. aku ckp nak g umh kawan mama..dan soalan yg ditanya bertalu-talu lah selepas itu..kat mana, siapa nama, ada apa kt situ, nak buat apa, dan berbagai lagi lah soalan..disebbkan betolak tu tido time yong pun tetido..baru 3 min masuk kete terus tido..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz




papa cakap kita nak tengok upin dan ipin ni dib..adib dgn muka tersenyum lebar..ni 1st time tengok wayang so dia tanyala wayang tu apa? aku cakap tv besar..kenapa tv besar? sbb tengok reramai..wayang tu macamana? hmmmm sessi menjawab pun bermula...




tengok ni kt megamall. lepas parking kete..masih awal lagi, so aku tunggu jap, sian yong baru tido..tunggu jap sampai yong jaga.. tiket aku dah beli sehari sebelum..saja nak booking seat..
bila yong dah bangun terus pegi ke panggung. bebudak mmg ramai..happy bangat la 2 org nih ckp nak tgk upin dan ipin..


ajak adib begambar kt poster upin dan ipin ni dia taknak..yong jela tesenyum simpul sensorang

adib ngan papa tengah tunggu waktu tayangan..






sebelum masuk papa beli kop pon(versi anak aku) n air. aku nak jagung jer..



jakun anak aku tgk org keluar panggung...tekejut diorg tetiba jer ada org kuar kt tempat gelap tu



memula masuk agak jakun la memasing tgk screen besar..adib lepas duduk cam tak gerak2..yong ok jer..tgk pun yong punyala excited..adib laks sengih sikit jer..n takder expression lain yg tergambar di wajah nyer..aku tertanya- tanya dia suka ker tak? or dia takut ngan sound system yg begegar tu..citenyer suma dah tau kan..mmg layannn n besshhhh...aku tanya anak aku seronok tak? seronok....okla tu..adib tadi mungkin tekezut kott...









segarkan mata









aku saja letak gambar jambu ni..merah , menyala..saja nak terapi mata sensorang..cam best jer kan jambu nih.. memang best pun..manis.. sungguh manis dan enak..menyegarkan tekak yang kehausan tatkala mentari panas menyimbah muka..(betul ker ayat tu? kira betul jer la)

sebenarnyer jambu ni cam lawa jer..sebab tu aku amik gambar..


Ni citer ari minggu ari tu...bangun awal tak tau nak baut aper....teringat cef masak omelet dalam rancangan apa ntah....very simple...just bawang, lada hitam , garam, tomato n oregano mushroom...aku rasa tu jer kut resepinyer..ingat2 luper..aku pun g dapur buatla..memang sedap..lain dari yg biasa kita makan..cuma omelet nih jgn terlalu masak..kene 1/2 cook jer..kt dlm dia cam basah2 lagi la..hmmm lazatnyer..minum laks kopi panas sambil menghirup udara pagi yg nyaman...anak2 aku? zzzzzzzzzzzzzzzzzzz tido lagi...mr papa? kejer..

tapi ingat..telo banyak kolesterol..boleh makan 2 biji jer seminggu..aku makan 2 bijik sekali..kuang..kuang..kuang..aku kan pencinta kolesterol..(dasar tak sedar diri la nih)


tuk anak2 tecinta..mama sediakan bihun goreng ayam sahaja...jgn pelikla naper bihun goreng aku tuh kosong...kalao ada sayur jenohla aku kutip..memasing taknak makan sayur..nak ayam jer..cam zalim jer kan aku...sebab tu la anak aku kene banyak mkn vitamin..sayur-sayuran nih langsung taknak mkn..tekak takleh terima..



ari minggu aku bejalan seperti biasa..mengemas, membasuh, menyidai, melipat, memasak, menjerit...

how well do you know your husband



again tag from marsha..aku kenal ngan en.papa dari aku form 5 lagi..kawan arwah abang aku..aku yg tegedik-gedik kt dia sebenarnya..dia bo layan jer..pastu aku belajar kt melaka..aku gedik lagi kt dia..bolayan gaks...pastu ntah dari mana angin monsun datang dia lak gedik kt aku...dah betahun tak kontek..leh lak kol aku..tu dinamakan jodoh..bayangkanlah dah bapa tahun aku kenal dia...dah kenal sangat dah rasanyer insan yg benama azizul raes nih..okeh..mai jawab tag..




1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
bola, bola,bola,news, prison break

2. You're out to eat, what kind of dressing does he get on his salad?
tak makan salad

3. What's one food he doesn't like?
western... aku dah betahun tak makan pizza hut..nak muntah abg aku kalo aku ajak..dia ni

alah ngan western food

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
air batu kosong

5. Where did he go to high school?
POLISAS

6. What size shoe does he wear?
6 or 7

7. If he was to collect anything, what would it be?

ha, yg ni pelik sikit..mende2 tajam cam keris kecik dan yg seantara dengannyer



8. What is his favorite type of sandwich?
sardin semata...taknak sayur

9. What would this person eat every day if he could?
mee goreng, nasi goreng

10. What is his favorite cereal?
tak makan cereal

11. What would he never wear?
jubah, baju batik (sebab tak penah beli..kalo ada pakai kut)

12. What is his favorite sports team?
ntah..aku tak minat bola..takpenah pulak tanyer...kalo dia penah bagitau pon aku tak ingat daaaaa...

13. Who did he vote for?
anuar ibrahim...sayang sgt kt dato sorang nih...aku malas jer layan abg aku citer

politik...panjang beno ceramahnyer..dari mana dia dpt info pon aku tak tau..

14. Who is his best friend?
zahar, darus,iki,budin, banyak sangat...tu diantara yg glemer

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?

kemekkan kete dia..aku dah 3 kali kemekkan kete..kui..kui..kui..


16. What is his heritage?
pure malay


17. What is his favourite colour?
warna gelap

18. What is his habit?
suka tarik2 rambut sendiri time tgk tv



19. What is he proud of?
aku kot...hheheheh..aku kan independent...

20. Lastly, do you think he will read this?
nope...abang aku kejer tak pakai komputer daa...



aku nak tag: ina, mas, n ummizaid

KFC


aku sememangnyer peminat setia kepada KFC..menda alah ni susah betul aku nak boikot..penah boikot sekejap, abang aku tak bagi makan, tapi tak tahan.. penyakit aku nih turun temurun..macam keturunan..turun ke anak aku..

sejak aku anak dara lagi memang suka sangat makan kfc.. pasti kengkawan sumer setuju..kitaorg kalo kuar mesti cari kfc..bukan nak banggakan sangat makanan barat nih..tapi aku cuma nak cakap aku memang suka..kalo takder takper..tapi belambak di negara kuantan nih..

masa mengandung pun mesti paling kurang sebulan sekali ajak abang aku makan kfc.. mungkin sebab tu la yong memang suka sangat makan ayam..susah dia nih nak makan nasi kalo takder ayam..lebih2 lagi kfc..senyum jer kalo ajak mkn kfc..adib tak berapa...adib cuma suka mkn chezzy wedges jer...kekadang tu baru jer 2,3 ari lepas mkn kfc dah ajak g mkn...ayat nyer berbunyi begini.. "dah lama dah tak makan kfc ma...teringin sangat nak mkn kfc" bab teringin tu yg aku tak thn tu..
kalau aku ajak mkn kfc yong akan cakap: "betul ker ma? saaaaaayang mama..terima kasih ma" siap terima kasih tu..menandakan kesyukuran dia..diaorg nih tak berapa MCD or pizza or kenny roges or yg seantara dengannyer...kfc gak..


tengok tu..besungguh-sungguh adib mkn chezzy weges



yong baru balik PASTI, ajak mkn KFC.. ari Rabu ada senaman, cikgu suh pakai baju putih..baju langkawi jer yg aku jumpa.. baju sukan tak dapat lagi..dah 3 bulan sekolah tak dapat lagi.




punyalah la lapar anak aku nih.. sampai suh order lagi chezzy wedges..berebut-rebut tak cukup, order satu lagi.... puunnn abis gak..memeang lapar tahap gaban la nih..


jering semai masak sambal


makan lagi ek.. entry kali nih aku nak citer pasal peberet aku iaitu tak lain dan tak bukan jering semai masak sambal.. kalo orang kampung kenallah masakan nih. kalo org bandar aku sure tak kenal n tak suker makan coz almaklumlah baunyer yang semerbak tu... kalau aku masak jering ni kat umah jawabnyer aku soranglah makan...abang aku tak makan ulam ulaman...atau yang sama erti dengannyer. anak aku? bau pon dah nak muntah... jering nih kalau kat kampung mak aku semai sendiri jer..tu pun kalau banyak jering la...boleh tahan sampai bebulan jugaklah..nak makan baru korek..kalau kt bandar nih cari kt pasar tani jela.. jering tua juga sedap buat masak lemak cili api..jering direbus dan ditumbuk sedikit..pastu masak lemak cam biasa...
aku tak pastilah korang kenal ke tak menda alah nih...bagi yg tak kenal nih aku nak kenalkan..

yg ni yg baru diambil dari semaian..dan dibasuh...nampak tak cambah dia tu...memang tengah rangup la ni..
sesudah dibasuh potongla cenggini...
masakla sambal ikn bilis cam biasa...cuma ditambah jering yg telah digoreng..makan ngan nasi panas...memang sedapppp...bagi aku la....

kalau berani cubalah...jumpa lagi di keluaran masakan yg akan datang...da da.....

deposit chalet


guys.. pagi tadi pas anta yong g PASTI aku terus g duta village bayar deposit..jei kol semalam duta village dah sibuk mintak deposit...mengagau jugakla aku mencari..dah lama tak ke arah sana..jumpa la jugak tpi telajak, kene pusing balik..aku g ngan adib..sorryla tak bawak camera..

aku pong bayarla deposit chalet tuh..ingatkan leh la booking nak chalet mana. tapi takleh la pulok..aku takut diorg bagi kt ceruk tu jer..kalo aku boleh pilih tadi aku nak yg betul2 depan pantai..dah lah sombong mamat nih..nak tanak jer jawab aku tanyer. bagus sangat ker kejer receptionist nih..tp aku rasa dia dah penat kott..mesti dari shift malam tadi..agaknyerla..

pas bayar adib sibuk nak tgk pool..oklah ada dua..tapi kolam kotor dlm proses nak cuci..dia tulis close for chemical treatment..aku tgk kt dlm pool banyak pasir..aku pon round la lagi ke pantai laks..tenggelam2 high heels aku, view mmg menarik..pantai bersih..walaupun aku dok tepi pantai..tp aku jrg ke pantai..n anak aku begitu jakun sekali tengok "lombak" aku ckp ombak..semacam jer dia sebut lombak. nampak sgt aku tak bawak anak aku mandi laut.

tapi aku rasa landskap kt sini makin teruk..cam tak terurus jer..chalet pun tak nampak cam dulu..suram jer..pokok2 liar tumbuh kt cecelah batu sepanjang jln ker setiap chalet..hmmmm...pokok2 besar pun cam dah gondol jer daun dia..atau mungkin ni pemandangan masa hujan..jadi dedaun berteraburan belum di sapu..yg ok nyer kt sini cuma entrance n lobi..hotel nampak ok lah sbb bangunan mana ada pepokok kannn...hmmmm...tp takper laut nampak mmg menarik..

perbualan aku n adib masa lepak kt pondok tepi laut..

adib: ma, apa yg panjang2 putih tu ma?

aku: ombak

adib: kenapa lombak tuh panjang ma?

aku: bukan lombak..ombak..yg air banyak tu namanyer laut..

adib: ma, kulit lombak warna aper?

aku: ombak takder kulit, dia adalah air..

adib: ma, lombak jahat ker baik?

aku: baik, dok jer kt tepi tu nnti dia dtgla..

adib: dia tak buat adib ma?

aku: tak....

adib: buat aper batu tu duduk kt situ ma?

aku: tempat dia la tuh..sajer nak sejukkan ombak..

adib: adib nak g mandi la mas..

aku: tutup lagi nih..petang kang dia bukak...

panjang la lagi diskusinyer..jenohlah aku menjawab..


pas melawat tapak dan betanyer khabar org dun duta village aku pon blah..tp adib cam tak puas tgk lombak..aku ajak tgk kt TC..lambat aku masuk opis ari nih..tgk kt situ ada kedai bukak terus bekpes..cam sedap jer nasi lemak daun pisang..aku pon amik kerang sikit..dgn bersemangat aku bukak nasi lemak n makan..masuk jer kt dlm mulut, terus kembang tekak aku..ni baru betul kerang busuk k..aku pon order lak mee goreng..makcik tu pon masak la..sampai jer mee goreng , dia ckp mee ni tak pedas..adik nak mkn kan..aku pon bengang jer..bila masa pulak aku suh buat mee tak pedas..anak aku mkn mee pedas..adus..rasa kicap jer..hangin aku..kalo aku tau aku bekpes kt MCD or KFC..adib mkn jugak la..lepas main gelongsor lebih kurang terus pecut masuk opis..sib baik bos tak masuk lagi..selamatttttttt...
Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates