jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

aku bersyukur ya Allah..


balik keje semalam mak bagitau ada jiran kt kg nak tumpang tido kt umah...kete dia dah lama accident, cuma nak bawak kuar dari bengkel ada masalah..ditipu dek cina pasal insuran..sebelum towing masa accident beria-ria ckp ada insurans kurnia..dah 3 ari kol balik ckp xde pulak..dah tu nak amik kete kuar nak bawak g bengkel lain mintak pulak duit tow rm300.00.. dah tipu tu lagi nak pau org...sajer nk untung kt towing..padahal mende tu sumer patutnyer dah dicover dek insurans..betekak la pulak adik aku ngan cina tu, sbb dia ada masa cina tu janji ada insurans kurnia... panggil lak kengkawan ajak settle..dah kait lak ngan gaduh....hmmm malas nk layan org laki punyer kejer...last2 g jer report polis sbb tipu..tp bayar tetap bayar, kalo tk, camana nk bawak keter kuar bengkelkan..hmmm..macam2..bukan cina jer aku maksudkan, org melayu pun ada jugak menipu ..cuma dlm kes ni cina yg terlibat...


kisah yg aku nak kongsikan adalah berkenaan sahabat baik aku.. yg dtg tumpang tido umah aku tu, suami isteri..isteri jer la tido kt umah, abang dia kuar ikut adik aku kejer..segan agaknyer nk duk reramai kt umah aku tu.. si isteri begitu peramah dan membuatkn aku selesa w/pun baru 5 min kenal.. aku akan jadi peramah kalo org peramah ngan aku..dan aku akan jadi sesombong-sombongnyer kalo org tu mcm aku gak tk reti nak mula bicara..


si siteri adalah adik ipar kepada kawan aku.. tatkala suamiku dah tido..kami mengambil kesempatan berbual sambil menonton tv. banyak perkara yg dibualkan sampailah satu perkara ni yg betul2 mengejutkan aku...


mengikut apa yg dikatakn, SIL dia ni merangkap kawan aku, dah lama bercerai....sejak anak merangkak lagi...aik? camana masa dia dtg raya 3 thn lepas masih lagi bersama suami? masa tu anak dah besar...dikatakan masih duduk bersama.. mulut aku terlopong..ye ker fakta ni? naper tak rujuk ker? aku membuat andaian dia dah rujuk.. dia mengaku sendiri dgn mak dia bahawa dia telah berpisah...


perkara nikah dan cerai adalah perkara biasa dalam masyarakat kita..tapi satu perkara lagi yg aku terkejut ttg suami yg selalu memukulnyer...ya Allah...selmatkanlah sahabatku... dikhabarkan dia selalu dipukul..penah satu ketika dia menunjukkan luka di telinga kesan ditoreh oleh suami... aku mengucap..sampai begitu sekali...sesekali waktu dtg beraya, jelas kemesraan mereka berdua..tp hanya dia yg tahu betapa pedihnyer penderitaan yg terpaksa ditanggungnya. kenapa dia tidak bercerai dan terus berpisah? si isteri terlalu menyanyangi suaminyer... terlalu cinta.. sampai sanggup diperlakukan sebegitu rupa..


mereka dikurniakan kesenangan duit tapi diuji dengan penderitaan emosi..aku bersyukur...w/pun aku tidak semewahnyer tapi hidupku sekeluarga cukup bahagia..suamiku tidak pernah sedikitpun menyakitiku..w/pun menjentik dgn jari.. agaknyer sepak terajang telah menjadi lumrahnyer..aku terus mengucapkan syukur kepada Allah kerana menyedarkan aku batapa beruntungnyer aku..


kini, sahabatku sering sakit..menanggung anak sendirian..perbelanjaan rumah dan kereta semua terpaksa ditanggung...mungkin ditinggalkn suami sepenuhnyer...tapi aku berdoa moga masih ada sinar buat sahabatku dan juga anak2nyer..moga dia dipertemukan dengan jodoh yg lebih bertanggungjawab.. terlalu banyak penderitaan kalau nak dikisahkan disini... tetapi cukuplah...ini sekadar untuk dikongsikan kepada kawan2 sekalian bahawa betapa beruntungnyer kita..

ngape? ngape? ngape? ngape?


adib memang suka bertanya..kadang2 soalan yg diajukan bertalu-talu.. walaupun yong banyak mulut, tp melayan adib bercakap mmg memerlukan IQ dan juga EQ yg tinggi.. jawapan hendaklah berasas dan tepat risau disalah tafsirkan kerana setiap apa yg aku ucapkan akan dihafal di kepalanya..


teringat aku mlm tadi waktu tgh iron baju sekolah yong..adib tanya aku ttg patung bug Y2K..dulukan glamer Y2K ni..adala patung tu kt umah aku..dia tanya aku:


adib: ma, apa nama dia ni?


aku: bug


adib: bug tu apa ma?


aku: hmmmm... mcm pepijat..


adib: pepijat tu apa ma?


aku: pepijat tu suka isap darah (ye ker? ntah aku pon tak tau)


adib: mcm nyamuk ker ma?


aku: ye..


adib: ngape dia mcm nyamuk ma?


aku: sbb dia suka isap darah


adib: ngape dia suka isap darah ma?


aku mula mengeluh...


aku: sbb dah tu makanan dia


adib: nama tu makanan dia?


aku: darah sedap agaknyer..


adib: ngape darah sedap ma?


aku: nyamuk jer rasa sedap..kita takleh minum darah..


adib: manusia tak minum darahkan ma.. kalau minum darah jadi hantu..


aku: yer...(fuhhh...lega cam dah abis soalan)


adib: darah manis ker ma?


aku: tak..tak sedap..


adib: ngape tak sedap ma?


aku: aduhhhh..ada lagi..g main kt luar dib..kang tekene iron ni kang..


adib pon berlalu pergi..aku tak pasti apa sebenarnya yg dia ingin tahu..kekadang soalan dia menggugat kesabaran aku..


kekadang dalam keter..ada lori besar lalu..dia tanya aku ngape lori tu besar ma? punyalah bangang aku jawab... dah dia besar nak wat camana....sbb dia nak bawak banyak barang yer ma?hmmmm..tau pon jawab sendiri..


aku parking kete kt bawah pokok..ada tahi burung kt cermin..aku basuh ngan air wiper..adib tanya ngape pasang wiper? aku ckp ada taik burung..ngapa ada taik burung? burung berak..ngape burung berak? dah dia nak teberak..yela..ngape dia nak teberak? dia mkn mesti berak..ngape kalo dia mkn dia berak? kenapa adib berak aku tanyer? adib tk berak pun...


semalam adib berak..aku jawab..adib tediam..kepala ligat mencari jawapan..tapi dia terus diam tak jumpa jawapan..aku pun menerangkan.. setiap mende yg hidup sumanya akan berak.. dah pokok tu berak ker? tanyer adib..ya... camana?hmmmmm....panjang lagi soalan kalo aku jawab..tapi aku bukan dlm mood nak jawab soalan..jadi aku ubah topik..takper ker?


itu hanya diantara soalan adib..bayangkan aku yg 24 hrs dok ngan dia nih..bapa banyak soalan aku kene jawab dlm sehari....

selamat ulang tahun sayang..



ari ni genap umo abang 34 thn.. ku pohon maaf berkali-kali kerana hampair terlupa tarikh yg istimewa ini..memang sudah menjadi kebiasaan abang tidak akan meraikan hari lahirnya..cukuplah sekadar ucapan selamat hari lahir...


aku mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari lahir bersama-sama anak.. isteri apakah aku ini kerana hampir terlupa akan tarikh 16 April yg sebegitu dinanti-nantikn semasa bercinta..risaukan kekasih merajuk kiranyer terlupa atau terlewat diucapkan.. apakan daya usia mengatasi minda... ku panggil anak2 untuk menyanyikan lagu "happy birthday to you" hanya di talian..tatkala abang masih bekerja.. tatkala panggilan dijawab lantas kami dendangkn lagu yg tak seberapa tu.. itu sajer yg mampu kulakukan bagi menyesali kelalaianku...



semoga Allah merahmati keluarga ini..semoga dilimpahi kebahagaian di dunia dn akhirat..dan untukmu sayang....selamat menyambut ulangtahun ke 34... doa dari isterimu agar dipanjangkan umur..dirahmati Allah, dan semoga cinta kita kekal selama-lamanyer.....ketahuilah hatiku tulus suci dan bersih umpana ros putih menyanyangi dan mencintaimu.... akan ku abadikan jiwa dan raga ini hanya untukmu....


tag from jei

mai jawab tag jei..


5 benda yang MESTI ada dalam handbag ko??

mende yg mesti ada dlm h/bag aku ada 2 jer..camana?



1. purse la of coz

2. kunci keter sekali ngan kunci opis...
tapi sebab nak 5, jap aku tgk mende ada dlm h.bag aku...lala..lalal..lallal..jap ar....la..la...

3. natural clens tea

4. tali pinggang anak aku


5. lipstik, bedak

6. transformers

7. 2 purse kecil tuk duit syiling..pepagi anak aku kene masukkan dlm tabung dia kt sekolah.. tabung adib dlm kete..


8.keter mainan kecik

9. ubat gigi

1. getah rambut

2.sikat rambut

3. eraser, sharpener, pencil

4. thumb drive

5. 4 bijik keronsang

okeh..cukup pon 5..




5 benda yang ada dalam wallet ko??


1. duit la..awal bulan kembung sikit...masuk tgh bulan tinggal merah , hijau n biru...ujung bulan ...kene mintak ngan en papa..hehehe..

2. resit2 bayar umah ngan keter n PASTI yong belajar

3. segala macam kad..ic, lesen, dan ntah apa2 kad ntah..kad kredit takder..aku boros..tak pasal2 kang..

4. kad klinik

5. aik! camana setem boleh ada dlm ni..patutla puas aku cariiiii...dlm ni upenyer...




5 benda kegemaran ko dalam bilik tido ko??



1. katil la paling aku suker.. beshnyerla kalo dpt landing baiiikkkkkkk punyer...tilam ni dari aku kawen lagi tak tukar2..

2. aku suker katil jer..tapi mintak 5 aku senaraikan jer la.. lemari make up aku... dlm laci penuh ngan make up n aksesori yong..yong suker berangan depan cermin n belakon pakai make up mainan dia..

3. lemari baju aku n abang aku..

4. bakul teddy bears...stor dah penuh tepaksa letak all de bears n barbies kt lam bilik, sebelah lemari make up.. aku kemas kejap jer..pastu teraburrrrrrrrr... balik...

5. takder mende dah tu jer ada dlm bilik aku..bilik aku kecik jer...hmmmmmmmm nak cukupkan 5 mende lagi ek? tingkap la...ok gaks...tingkap bilik aku ni sepanjang lebar bilik aku...3 sliding windows...tapi yg selalu bukak satu jer...malulah bukak besar2..




5 benda yg ko suka wat?



1. Hobby aku yg utama adalah memasak..aku suka sangat masak.. tapi tak pandai sangat..utk cik abg n anak2 aku mkn bolehlah..

2. aku suka tgk keadaan yg sungguh kemas dan bersih..w/pun apa yg aku nak tu hanya 70% jer tercapai..kira oklah..aku suka gaks mengemas.. tak kisah lah apa2 pon..kemas umah ke... lemari ke... sapu sampah depan umah ker..tapi umah aku tetap berterabur ...

3. aku suka shopping..tp aku selalu leh window shopping jer..shopping tunggu dpt gaji..tapi takder la shopping sakan..ukur baju la...

4. aku suka gak baca magazine..esp magazine ttg pompuan dan rumahtangga..ttg artis aku t ak amik pot..

5. dan yg paling utama aku suka makan....dan makan..dan makan..dan makan..




5 benda yang ko teringin nak wat??



1. aku teringin nak kuruskan badan dan kelihatan cantik tuk abang aku..tapi tujuan utama adalah utk lebih sihat dan bertenaga menghadapi ambang 30an

2. teringin nak sambung dapur aku yg kecik tu..biar luas sikit..akukan suker duk dapur..kalo besar cam kt umah mak aku kt kg baru selesa.

3. aku teringin nak jadi millionaire (dah kata mende aku teringin..ikut akula teringin nak jadi aper kan....kalo aku kayaraya camtu...sumer yg aku teringin wat aku boleh wat..)

4. buat masa sekang aku teringin nk makan teppanyaki...lama dah tak pekene..abg aku tak layan mkn mende mengarut camtu..aku kan suker mkn..


5. dan yg last sekali aku teringin tgk abg aku gunting rambut pendek..kemas cam masa kawin..sekang ni dah macam pendekar dah aku tgk..tapi takleh paksa..kang dia suruh aku kuruskan badan macam sebelum kawen kang..menjawab aku..







5 benda yg ko tgh buat skang ni??



1. aku tgh menaip



2. menaip



3. menaip



4. menaip



5. menaip



5 org yang ko nak TAG???

taknak tag..

Jom Heboh


kalo tgk jom heboh kt tv, anak aku selalu heboh nak g. last year, aku ingat lagi..pagi sabtu bukak tv..ada siaran lansung jom heboh. ada la tunjuk tempat budak main2 tu..apa lagi mengelupur anak aku ajak pegi..aku pon siapkan diaorg terus pegi..aku rasa dlm kul 10.30 pagi..
sampai jer mmg panas terik..adala org jual topi..terus beli topi satu sorang..sampai sekang topi tu dinamakan topi jom heboh. terus aku bawak anak aku main belon ni..aku tak tau nama la..tapi aku tak tepikir lak ari tgh panasz..dah tentu belon tu panas. buat rugi duit jer pastu takleh main pon..panaz..
n thn ni anak aku heboh gak nak pegi.. aku dah janji tunggu la sok kt kuantan.. aku takleh tipu coz ari2 g kejer lalu kt padang tempat jom heboh ni.. so adib dah tau jom heboh dah nak start..coz khemah dah siap pasang..disebbkan dah lama janji aku pun yela yela..nnti sok kita g..
ari sabtu..tido umah mak mertua ku..tak sempat nk pegi ari tu..aku pon dah lupa sbb ape.. so ahad kene jugaklah pegi w/pun ku keberatan.. aku ckp g petangla..boleh main tak panas..kul 5 anak aku dah tuntut..disebbkan ari dah kul 5....dan anak aku pon nak g main..so aku ckp takyah mandila..pakaijer baju tu..kang balik kene mandi jugak..tepinga-pinga anak aku..pelik naper aku tak siapkan diaorg..tak penah mama bagi jln selekeh cam ni..
5.30 sampai kt jom heboh..mmg sesak..terus g main belon besar tu..makkkk aiiiiii panjangnya kene beratur...disebbkan tujuan utama nak g main..tunggu jugakla..dlm 20 min..baru leh main..tp 15 min jer..
tu dia q tuk masuk main..aku dah kt dlm pagar, anak aku dah start main..


tak dpt dibayangkan betapa gumbiranya diorg main...adib baju biru tgh panjat..








pas siap main yg kt atas tu..main kt bwh ni lak..20 min gak kene tunggu..sabar je ibu ni..semata-mata nak puaskan ati anak..





adib nagis tepijak dak yong..k.ya tgh pujuk..



yong pura2 tido..



yong dan k.ya

dah siap main tgk ilyana nyanyi jap..bebudak ni masuk dlm pagar ni..betul2 depan stage..tgh syok2.. adala pengumuman anak ilang..dari jauh mmg teserlah kepitihan elly iskandar ni..dlm 2 min..mak budak tu pon sampai..meroyan la saper yg ilang anak tu..



sebelum balik singgah pasar mlm jap..beli mkn2 sikit..aku tak turun akak ipar aku yg pegi..tgk tu yong..punyala aku pesan g main jer..takleh beli aper2.. mkn dan minumboleh..tapi camana aku leh terpengaruh belikan dia cekak tu..padahal dah banyak kt umah..


samapi kt umah 8 pm..sumer dah tetido..kejutkan sesorang n masing2 mengamuks..mandikan terus pastu adib terus tido sampai esok...yong terus jaga sbb dah mandi..tammat..


tag from marsha



lupa ada tag dari marsha, ttg gambar profil aku.. kt atas ni gambar lebih jelas kt profile aku tuh..aku letak gambar ni sajer nak abadikan gambar kahwin aku kt blog aku nih.. gambar ni masa sambut menantu..kt umah abang aku la..tema perkahwinan adalah warna biru..bilik pon warna biru...masa kt umah aku takder photographer..jadi gambar mmg tak senonoh sikitla..

gambar kt umah abang aku mmg cecantik belaka..tp mak andam lak aku tak amik.. kakak ipar aku jer yg mekapkan.. jadi spoil kt wajahkula.. masa ni pun dah lepas bersanding.. cecepat jer aku bukak net tu.. pastu kakak iapar aku suh pakai balik..aku rimas..camanala org boleh pakai sampai petang..sekejap jer aku terus basuh muka n tukar baju..n org tercari-cari mana pengantin..sama gak macam kt uamh aku..

dlm kul 2pm aku terus basuh muka salin baju start kemas.. mak2 sedara aku suma pelik..diorg kata bagus betul pengantin ni..heheheh..sebenarnya aku rimas ngn mekap tebal..esok nyer tinggal aku abg aku n ibubapaku..yg lain suma balik..esoknyer jugak aku n jijoe setelkan suma pinggan mangkuk n simpan dlm stor, setelkan periuk..sapu sampah..n the next day bukak khemah..siap dlm 2 ari..clear..

tu jela citer pasal gambar ni..panjang lebar aku citer..

aku nak tag sumer pembaca blog aku.. ina, mas, jei, ummzaid,naga,aliah,jiejah,sirnik,eita's h/stay n tajnsham..kalao rajin n belum kenela..

tag from ina


1-Apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu.
PERMATAHATIKU. Aku pilih ni secara spontan... biasala kalo dinamakan ibu..dlm kepala
mesti ingat anak jer.. PERMATAHATIKU secara jujurnya memang merujuk pada anak aku yg
dua org tu.. en papa memang tak dirujuk...tapi tak bermakna takder dlm otak aku.. he is
inside in my heart..


2-Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakan sepertiitu.

SESUCIKASIHIBU... of course refer to me..saper lagik ek? betapa suci, luhur dan murninya kasihku kepada permatahatiku..


3-Apakah method dalam penulisan blog anda?

Mostly citer pasal anak


4-Pernah terasa nak hapuskan blog anda?Kenapa?

Tak penah lagi...tapi tau menda takkan selamanya-lamanya... selagi aku kejer pakai komputer n bos bagi guna internet selagi tu la blog ni beroperasi...waktu operasi adalah office hour only..

5-Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda itu.

Meriah...w/pun tuannya kesunyian..


6-Senaraikan calon yang akan di tag.

Takyah la.. suma dah kene rasanya...

1st award

award dari ina.. aku rasa mmg aku layak terima award ni..i know that im not alone.. aku yg kesorangan kt opis nih lately langsung tak rasa sunyi or bosan.. w/pun kengkawan hanya di alam maya..thanks frens...

budget 1 mei 2009


okeh kengkawan.. nampaknya tak lama lagi kita ada misi penting yg akan melibatkan masa depan kita semua.. penyertaan adalah sangat bermakna, oleh yang demikian sebarang surat menyurat tidak akan dilayan memandangkan penggunaan surat sudah semakin dilupakan sekarang. lagipun untuk menjimatkan kos setem yang mahal. sebarang bantahan atau penarikan diri bolehlah dibuat melalui telephona atau sms rasmi. alasan hendaklah bernas dan berasas. dan denda akan dikenankan walau apa alasan sekalipon (ahli yg hadir akan bermesyuarat berkenaan dgn denda tu nanti)
okeh.. harap penjelasan di atas jelas dan terang...
disini dibentangkan budget 1 mei 2009. ini hanyalah sekadar permulaan cadangan... boleh ditokok tambah dan ditolak sesuka ati ek!... nak jumpa agak menyusahkan..jadi jumpa jela di alam maya ini..

cadangan menu

1) Ayam 2/3 ekor dikerat 10 = 30 unit (banyak tu kita ada 8 org jer) RM8 x 3 = RM24

2) Ikan - a. kembong ( 1 kilo) RM10 x 1 = RM10

b. siakap 3 ekor (2 kilo) RM15 x 2 = RM30

c. Pari 2 ekor (besar ni) RM10 x 2 = RM20

d. Aji-aji (1 kilo) RM15 x 1 = RM15

3. Sotong (1 kilo) RM15 x 1 = RM15

4. Sosej tuk anak-anak (4 bungkus) RM3 x 4 = RM12


Cadangan air

1. Air mineral botol kecik
2. Air kotak (2 kotak) soya n tea bunga
3. Air gas botol besar ( 100 plus, strawberry, coke, orange)

air basuh tgn aku bawak sebotol

Miscellaneous
1. sos cili - 2 botol
2. tisu
3. pinggan dan cawan plastik
4. Arang
5. Air batu (2 bungkus minum n tuk ayam n ikan)


Bantuan ikhlas daripada ahli jawatankuasa khas:

Pengurus besar TEKUN Nasional - mintak bawak tempat bakar, sos pencicah ikan, daun pisang or daun kunyit kalo ada...pastu serai sikit kalo ada.. kalo takder aku beli jer..

Pengurus Besar TELEKOM Malaysia - mintak la bawak rice cooker ek! umah aku takder rice cooker kecik..besar gabak

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Pahang - mintak tulun bawak spiderman ek

Ahli2 exco kecik- bawak perut



mende2 kecik yg lain pengurus besar pasar besar kuantan akan bawak... aku tukang perap jer..
memandangkan budget kita tu agak besar jadi abang aku kata air takyah la buat sendiri..beli jer..pastu tuk kebersihan takyah bawak pinggan bagai.. beli jer pakai buang.... harga kt atas tu anggaran jer.. harga sebenar tak diketahui.. kalo tak cukup budget aku tambah.. kalo telebih budget aku baham jer duit lebih tuh.. biar kembung perut...
abang aku cakap budget tu ada lebih lagi rasanya.... ikan tu pun pilihlah nak yg mana.. kalo suma aku rasa tak abis.... air tu pun cadangan jer...
ok..harap mendapat maklumbalas dari pihak tuan secepat mungkin. kerjasama dari pihak tuan amatlah dihargai.. malaysia boleh

rambut dan senyum baru


salam isnin yang menghappykan (eceh.. senin paling aku takde mood...lama lagi nak tunggu weekend) last week yong potong rambut.. aku mintak cina tu buat fesyen cam panjang kt depan.. w/pun tak berapa serupa macam aku mintak.. tapi oklah.. aku kalo boleh belakang tu biar pendek cam laki.. pastu part depan tu panjang.. ada iras2 yg aku mintak tu..ok jela..



puncanya aku bawak yong potong rambut coz sekang panas sangat... kalo aku jemput balik sekolah tu.. masuk jer kete terus bukak tudung, pastu garuk2 kepala... dia ni kene syampo 2 ari sekali, kalo tak tengokla dia menggaruk kepala..cam org tua..dah la tu takleh pakai syampoo budak biasa nih.. kene beli kt farmasi... yong dari kecik prob kulit kepala..lepas disyorkan syampoo lactacyd terus ok... tapi kekadang aku pakaikan jer syampoo aku.. adib tak kisah.. kepala jantan la katakan.. aku pun dah lupa bila aku beli syampoo strawberry botol besar, sampai sekang tak abis2..





sebelum gunting... aku lagi suka rambut panjang, tapi yong sekolah pakai tudung jadi rambut pendek adalah pilihan yg lebih bijak..


ni dia rambut baru yong...dah tu serabut nak rambut panjang kalo nampak budak rambut panjang.




pandangan sisi













pandangan belakang... still panjang..kalo dia guna mesin pun takper, sodok kt belakang ni..






ha...ni pulak kes cabut gigi...dah sebulan aku tgk dua2 gigi atas depan goyang.. tapi tak cabut2..dulu bawah depan, tengah makan ayam tetiba dia bagi kt aku gigi..senang lak cabutnya..




dua2 kt bawh dah cabut.. kt atas ni susah sungguh..aku pun suh dia duk diam2..amik kain, pegang gigi kuat2 then cabut..yang satu lagi ni kuat sungguh sedangkan aku dah nampak gigi baru start tumbuh..aku pun takleh jadi...pepagi lagi aku kejut yong aku cakp nak g klinik gigi.. nak mintak ubat kt doc nak bagi senang cabut gigi..dia pon oklah.. sesampai jer klinik...register then tunggu jap..pastu nurse panggil.. aku, yong n adib masuk..nurse cakap rambut cam jelita..aku pon mende apa jelita tu? (dlm hati)... 2,3 ari lepas tu baru aku tahu.. upa2nya cita indon ek?






yong dibaringkan di kerusi.. muka ala2 takut..doc pun check gigi..ntah apa2 ntah direkodkan..pastu tanya aku nak cabut ker? aku bagi signal yer..jgn ckp kt dia..doc pon bagi perisa straberry...dan yong pun mula merabakkk....waaaaaaaaa....sampai kat luar dengar..rileks..doc ckp..tak sampai beberapa sec dah cabut...dia punya marah kt aku, ckp aku tipu..sbb aku ckp nak g amik ubt jer....hmmmm..apalaks alasan aku lepas nih nak ajak diorg cabut gigi..adib dah ckp awal2 taknak cabut gigi..


yong dengan gigi rongoknyer..yg putih sikit2 tu gigi baru tumbuh..






ni pulak skirt aku baru beli..yang menjadi isu adalah dia tak berapa nak pakai coz skirt tu singkat sikit..cikgu kata aurat...hmmmm...aku kene lebih peka lepas nih dgn pakaian anak dara aku nih.. tapi kekadang dia telupa gak..pakai dress singkat... skirt yg ala2 minah lumba keter suma dah reject.. baju tido seksi pun jenoh aku explain.. kat umah takper......alhamdulillah yong dah mula mengenali aurat di usia masih muda..zaman aku dulu sekolah menengah baru nak pandai pakai tudung..

meggi n kawin


semalam lepas amik yong aku terus ajak anak aku g lunch kat kedai mamak... aku mkn nasi, lauk ayam goreng, kuah kari n ayam kicap sikit (ayam goreng tu sebenarnya tuk yong) n air kosong.
yong makan roti canai kosong air sirap.
Adib mmg suka sangat makn meggi. tapi aku tak bagi sangat. tak elok. dlm sebulan tu sekali dua je aku bagi.. tapi pagi tu dia mintak meggi..aku pun oklah kut sbb dah lama dia tak mkn.. kt kedai mamak jela ada yg segera.. aku pun orderla meggi goreng kosong, tanak ayam...
kami pun makan dengan senang hati dan gumbira...
pas makan anak aku nak eskrim pulak..aku pun belilah..kat kedai mamak tu jugak.. pastu g bayar..suma sekali rm16.00...gulp..apa yg mahal nih? aku pun tengokla dia tulis eskrim rm4, aku selalu beli eskrim ni.. rm1 je satu.. pastu aku mkn 5.50 ok lah tu... tapi yg buat aku tensen meggi goreng kosomg rm4?????? ni 1st time aku order meggi..tak penah lagik dalam hidup aku order meggi kt kedai..sebabkan anak aku nak sangat aku order la... mahalnya..kos baru 70sen... oooooo mahal upenyer ek? bukan nak bekira anak nak makan.. tapi baik aku ajak anak aku mkn mee hailam ker, mee bandung ker..nasi paprik kesukaan adib ker...lagi kenyang..harga cuma tambah 50 jer.. padan muka aku...lepas ni aku berikrar aku takkan order meggi lagi..hhuhuhuhu...
malam tadi kul 8.30pm
aku tgh basuh kain.... papa tengah blend cili kering... adib n yong duduk bersila bertemu lutut depan tv sambil mkn biskut coklat papa baru beli.. sambil tu main mainan apa ntah... dan becerita....mcam2 lah benda yg dibualkan...
dan sayup2 aku terdengar adib berkata.."ni org kawin ni. cam papa... lepas kawin makwe dia (aku la tu) bukak tudung, bukak baju, pastu bukak seluar". yong pun aahh..yeye... aku punya nak marah.. diamana dia dapat idealogi cam tu..sungguh bernas dan berasas.. teorinya betul dan tepat.. tapi dia tau kt mana???
kalo yg berkata-kata tu yong, ada logiknya sebab dia sekolah dan ramai kengkawan ..ni adib yg 24hrs ngan aku..takder anasir-anasir atau unsur2 negetive atau pembelajaran seks aku terapkan kt opis... aku sungguh pelik
dengan muka yg sungguh menyeramkan aku tanya anak aku kt mana belajar tu?, sapa cakap, kt mana tengok? masing2 diam seribu bahasa.. yong dah takut..takyah la dib..kita cita lain.. adib tesengih-sengih sumbang.. aku tanya dan tanya.. tak puas ati kat mana dapat idea bernas tu... yong pun ckpla..abang kawan dia yg cakap..ooooooooo baru ku tahu... diorang ni jarang dapat berkawan..dlm sebulan tu boleh kira berapa kali aku bagi main kt luar..aku takut coz depan umah aku jln besar..sibuk.. diaorg nak main beskal..mmg merisaukan aku.. sebulan tu ada la 2,3 kali keluar... sempat jugak belajar dari budak selang 2 buah rumah dari umah aku.. hangin tul aku...
kalo tak bagi main kang teperap jer anak aku..aku bukannyer kolot tanak ajar anak aku suma mende tu..tapi bagi aku belum masanya lagi...dan cara penyampaian kene la betul..
hmmmm... betulla budak kalo dah berkawan memacam belajar.. dulu kawan ngan budak laki kt sebelah umah aku ni jer..anak ustaz...tak penah lagi diorg mengeluarkan perkataan yg tak senonoh..anak2 sebelah umah aku ni bebaik belaka..kalo cuti setiap waktu semayang kt surau..
baru 2,3 bulan ni la kawan ngan budak selang 2 buah umah tu, sbb ada budak pompuan...hmmmm.. bermulalah episod pembelajaran dan pengajaran aku dan anak aku yg penuh cabaran dan dugaan...(cam mencabar sesangat jer....) kalo melentur buluh biarlah sampai ke pangkal lengan....
note for mas: taknak invite ker kitaorg kt blog ko tu.. takleh masuk wooooo...
Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates