jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

siput sedut ngan ketam






sejak dari hari rabu lepas bah teringin nk makan siput sedut... tapi taknak beli yg siap masak..bah nk suh aku masak sendiri panas2 dari umah...tapi aku kejer so kene tunggu ari cuti.. so ari sabtu ari tu pepagi aku dah bangun... kejutkan anak sbb aku nk kene g antar mak aku g hospital.. anak2 aku tak mandi algi aku hangkut ikut aku..tinggal kang ada yg merabok.... pas anta mak g hospital aku terus ke pasar cari siput sedut...siput sedut ni mmg peberet kuarga aku..kuarga jijoe tak makn..


sampai pasar terjumpa ngan kakak kawan jijo..aku tanya kt mana siput.. dia tunjukkan kan aku lokasi siput leh dijumpai..pastu dia bagi tips tuk basuh siput ngan suksesnyer... akak ni tokei santan ..so dia bagi aku hampas kelapa..dia suh aku basuh ngan hampas tu... aku cari ikan n ulam pastu tepon papa...papa tgh minum ngan kengkawan kat kedai berdekatan..so aku pon g la jumpa papa kt kedai tu..papa ajak minum tap aku dah kenyang makan cekodok mak buat..satu lagi tips dari kawan papa..rendam ngan air garam..


anak2 aku pon taknk mkn so aku pon gerak balik.... sampai umah operasi membersihkan siput bermula..mmg senang dibersihkan ngan hampas kelapa ni.. pastu langkah seterusnya kene potong ujung siputy..ni yg agak mencabar coz sipu2 ni sumernyer masih idup.. dah potong pon boleh jalan2 lagi..aku ucam dah cuak gak..cam tak mampu la pulak nk menjalankan misi ni..teringatkan garam..so aku suh adik aku rendam ngan air garam...pastu barulah senang tuk dipotong... proses memasak siput ni lama gak upenyer..aku tengok jam dah hampir kul 1pm..


tak sempat dah nk masak lauk lain...ikan yg tengah digoreng aku tinggalkan kt adik aku..aku bekejar lak g hospital antar siput... yong tertido so aku g ngan adib..... ni kalo jaga kang gerenti nangis.... bukan aku takleh suh adik aku, tapi sian dia baru balik dari hospital jaga bah belah malm... sampai hospital dah pukul 1 lebey.. mak cakap abah tunggu siput..dia taknak makn nasi hospital...tapi mak dah cakap jgn berharap sangat takut takder siput... sesampai jer terus aku bukak bekal bagi abah makan..alhamdulillah..terbayar penat lelah aku masak siput..abah makan dengan sungguh2... petang pon mkn lauk tu jugak... dah lama abah takder slera....mak cakap, cakap la bang nk makan apa...duit ada pon tak guna.. badan sakit... mintak jer apa nk makan....







balik umah aku benti giant beli cake..tekak teringin nk makna cake..sampai umah yong dah muncung..nangis kejap tadi..tapi dah ready ngan alasan yg kukuh.. aku cakap aku ada hadiah t uk yg ditinggalkan..aku bagi di amkn kek coklet..terus senyum sampai telinga....



Ahad lak mak suh masak ketam... seperti biasa pepagi anta mak, pastu rush g pasar tani.. takder la pulak ketam... jadinyer aku bekpes jer kt pasar tani..yong ngan adib mkn sate n ketupat pulut..aku mkn nasi kukus ayam berempah. dah siap mkn g cari kt pasar lak... suh papa tolong carikan coz tak tau nk pilih yg elok... sampai jer umah ramai la pulak mak ngan pak sedara dtg.. sib baik papa beli ketam lebih... serabut mak andak aku tgk aku siang ketam... last2 dia siang..kejap jer.... masak terus tuk lunch..n mak n pak sedara aku yg anta ketam ke hospital sbb nk melawat abah aku pon... nenek aku ada sekali... ceria jer abah aku mkn ditemani adik badik dia... n pagi semalam abah nk mkn puyuh..sib baik ada stok dlm peti..pepagi mak dah masak puyuh goreng ngan gulai lemak sekali...


gambar2 bukan aku punyr tau..sekadar penyeri n3..aku takder amik gambau... best gak layan gambar ni..teliur dibuatnyer...
layanzzzzzzzz.....
nak citer lagi sebenarnyer..tapi anak aku dah bising2..... tak sempat dah nk check spelling..ignore la yer..


sapu sawang....




lama dah tak update..memacam hal.. kene kongsi komputer ngan anak aku..komputer yg dia selalu main tu tak dpt tenet la pulak...aku baru nk baca blog dah bising2..cepat la ma..camana aku nk hapdate..
ari ni sempat lah mencelah sikit sapu sawang jap...
nk citer weekend aritu..dah nk masuk weekend balik dah... ramai dtang berkumpul kat umah..angah ngan along datang...nk melawat abah masuk ward. abah dah sebulan sakit perut..biasalah org tua ni dah jadi cam budak balik..degil..puas pujuk suh g sepital..susah sungguh..bila dah kritikal baru lah nk g.... ada pendarahan kt usus.... mmg siksa kali ni tgk abah.. merata-rata kene cucuk amik darah lah... masuk darah..masuk air..masuk ubat.. tiub pasang kt jantung..masuk camera lam perut..masuk tiub..mmg serik dia kata..menguatkan lagi kedegilan dia tak mau ke sepital....satu yg merunsingkan kami semua dia dah tak mau kimo....camana lagi lah nk memujuk..pujuk kang dimarahnya kita...hmmm..ntahlah..

khamis, doc ckp sakit perut abah kritikal...so mlm tu jugak adik aku balik kg amik mak..abah nk kene tunggu 24 hrs....abh yg tak bagi mak datang..suh mak tengok kebun..tapi dah camni kene lah tunggu..mlm tu andak terpaksa amik cuti ..nk jaga abah..siap masak..aku angkut anak aku g hospital..nk jenguk abah... aku suh andak tunggu anak aku kt lobi sementara aku melawat....kebetulan doc pakar ada..naper doc hensem2 ek? terpesona aku..ckp pon bebaik gitu...

kat lobi hospital...adib purak2 tido..




soknye pulak aku kol bos amik cuti..nk jaga abah..mk tak sampai lagi..aku tinggalkan adib ngan andak..anta yong and terus g sepital jaga abah..kul 9 aku kol andak nk tanya adib camana? tak angkat..tido la ni...kul 10 aku kol..tak angkat lagi..aku dah resah..tido mati ni..dah berpuluh kali aku kol tak angkat gak..last2 aku ckp ngan abah nk balik jap tengok adib....mmg gabra aku..nntah apala adib buat sensorang...sampai uamh aku tengok dua2 tebongkang..adib ckp dia dah puas main ngan kucing..pastu dia tido balik... dia mintak coc crunch ..lapola tu...pastu amik yong balik sekolah terus aku hangkut anak2 aku berkampung kt sepital.. nasibla kalo kene halo ni kang...aku hangkut segala menan buku, pensil kaler, tikar n bantal...senang boleh golek gelempang kt sepital....


citer weekeng lak..... along datang petang jumaat..ngan si comel adam...epi g amik kt airpot....sok pagi along g sepital tinggalkan adam ngan aku..si kenit ni tak mau duduk diam lah pulak.... along tak ajar dia naik buai....dia mmg ngantuk nk tido..tapi nk kene lama dodoi..tepuk2..aku lak sibuk ngan kerja umah..nk masak lagi..pok su dah hanyut dibuai mimpi...ngantuk mlm dia yg tunggu abah...sbb tu bagi ibu2 yg bz ngan kejr umah amik jln mudah masukkan ank dlm buai..aku pon gantung buai masukkan dia..terus diam..mungkin dia terkeliru or jakun or excited or pening..tapi buai slow2..bebi kan..tak lama tu dia tido..aku pon terus siang apa yg patut..dan dia terjaga..maknanya buai takleh benti..jadinya aku masak sambil berlari2 masuk dlm... buai..ke dapur masak..dan ke dalam buai anak..ayong ngan adib..hmmm dua2 takleh harap..buai kejap jer..penat katanya... caman mama nk tambah gerabak...tak lama adam bertahan..aku pon dukung anak sebelah..sebelah tangan lagi buat kejer..nyudahnya kul 3 siap masak..mandikan adam yg teberak..buat susu..terus tido..penat gaduh ngan mak teh..kalo ngan mummy leh la dodoi2..tapuk2..mummy adam tak bz.....hmmm..pastu dia tido tak hingat donia..penat sangat la tu..memacam dah aku try..masuk lam rocking chair lah...jenoh dah adib sorong2 kusi tu suh diam..masih nk dokong..adam2..camana lah mama linda jaga ko... petang sabtu along balik flight kul 7 lebey..


malam tu angah n family lak sampai...ha..gerabak ni kalo dtg mmg penoh umah aku...sampai jer..aku terus hidang nasi..aku tau..angah aku ni mesti terjah tudung saji dulu...


esoknya angah lakpepagi jaga abah... aku mulakan operasi memsak ngan SIL aku yg terchinta tu.. menu kami adalah ikan patin yg mak bwak dari kampung...udang masak petai...ayam goreng..ikan pekasam...sambal dorian and ulam...


meh lah layan gambo...


sebelum


selepas







ikan pekasam ni bila makan tak hingat dunia..



ni la bilik yg tak reti2 dikemas...10 kali kemas pon akan tetap seperti dibawah..




ari minggu adalah hari dobi sedunia..penuh ampai..kt pintu pagar pon aku idai..



yong dgn soalan matematiknya..dah jenoh aku buat soalan..last2 dia buat soalan dia jawab sendirik...



last sekali menu petang ahad...pulut durian..sebakul kakak ipar aku bawak..






Tag dari Eyna


Homework cekgu bagi.... baru arini sempat buat...
cuma menjawab sejujur-jujurnya....

1. Bekas kekasih saya adalah :
ramai....malas nk taip...tapi kalau nk diistilahkan sebagai kekasih sorang jer kot, yg betul2 berkasih-kasih...yg cinta monyet ngn berok ramaila...

2. Saya sedang mendengar :
adib main jet buat bunyi mulut dan juga bunyi aku tekan keyboard dan bunyi ekon opis..

3. Mungkin saya patut :
start buat kejer coz dah pukul 11am masih lagi main internet...

4. Saya suka :
makanan yg sedap2

5. Sahabat-sahabat baik saya :
saya tak ramai kawan, sbb saya tak pandai buat kawan...kawan2 yg ada tu la saya kawan sampai bila2..

6. Saya tak faham :
kenapa manusia boleh bersifat angkuh dan sombong membangga diri dan tak ada sifat sopan dan hormatkan org lain..

7. Saya kehilangan :
masa.....banyak dah saya abiskan tanpa bertindak memperbaiki kekurangan diri..

8. Ramai yang kata :
h1n1 tu selsema babi..tapi saya tk pasti adakah ianya berasal dari babi atau hanya sekadar nama...

9. Makna nama saya :
cahaya petunjuk

10. Cinta itu adalah :
sesuatu yang indah...tapi yg pasti seseorg boleh jatuh cinta bekali-kali...namun hanya satu yg kekal abadi...

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
bertarung nyawa melawan penyakit..menahan kesakitan yg teramat..menangis mengenang nasib...sabar menempuhi dugaan..dan masih bertahan dgn sokongan dan doa yang tak putus2...hanya doa dan harapan yg menggunung agar dirimu sembuh....

12. Saya akan cuba :
menjadi insan yg solehah di muka bumi ini...serta mengenang kembali tujuan perjalanan hidup ini...

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
forever n ever...wo pu ce tau... meremehbooba...dor set darm

14. Telefon bimbit saya :
adalah telefon opis saya

15. Bila saya terjaga dari tidur :
saya seolah-oleh mahu terus tido..malas nk bangun...

16. Saya paling meluat bila :
mellihat manusia yg tak bertamadun...

17. Pesta/Parti adalah:
sesuatu yg sya cuba elakkan..saya tk suka keadaan yg hingar bingar dan kelam kabut serta panas..

18. Haiwan yang paling comel yang pernah saya temui ialah :
anak hamster yg baru lahir...


19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
remaja...bebas terbang bagaikan burung terlepas sarang...

20. Hari ini:
seperti hari yg biasa saya lalui..

21. Malam ini saya akan :
melalui satu lagi episod busy dlm diari hidup..balik kejer g sepital, kejar balik umah singgah pasar mini beli lauk, mlm masak..g balik sepital amik mak...minggu2 yg busy bermula...

22. Esok saya akan :
seperti no.21

23. Saya betul-betul inginkan :
renovate rumah kasi cantik n luas...sempit sedara mara nk datang...

24. Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini :
tak ada yg difikirkan...tak sempat nk pikir pon nk cepat anta yong sekolah..

25. Pusat Membeli belah atau arked permainan :
Giant

26. Makanan barat atau Jepun :
Barat

27. Bilik yang terang atau gelap :
Gelap

28. Makanan Segera adalah :
Meggi

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang :
Tengoklah...

30. Siapa yang anda mahu TAG?
tadak sapa...

jogging kt taman gelora


kalo org kuantan..tgk jer teratai pasti tahu tu trademark taman gelora...


ari ni plan ngan anak2 nk jogging kt taman gelora.. jgn terpedaya....masuk ni baru kali keempat aku pegi..selasa lepas aku start jog...dah bertahun tak jogging...ntah dapat mimpi apa aku teringin nk jogging lak..anak2 aku mmg suka sangat g jog...

laluan berpasir....

so ari ni aku plan nk g jugak... papa cam memberi semangat jer suh aku jogging...dia tau bini dia ni dah kurang stamina n tak bapa nk sihat jer..tapi dia mesti akur dgn perangai aku yg hangat2 taik ayam ni.. paling kuat pun 2 minggu jer aku buat ..pastu stop la..takper la yg penting petang ni aku nk g jogging...bukan jog beria pon..lari2 anak jer..aku pon bukannyer larat sangat pon..


laluan batu bata..

selasa lepas, 1st day aku start jog abis tekejut segala otot2 aku..mmg terasa skit satu badan.... mesti segala organ2 aku pon cam tekezut ya amat...esp jantung aku....betis aku cam tegang jer..otot pinggang sakit2..mengikut nasihat pakar dlm buku kalo dah lama tak bersenam dinasihatkan jgn buat 2 ari berturut-turut....beri ruang tuk otot2 kita rest.... so aku buat selang sari... ari pertama sakit2 satu badan..ari kedua pun sama, ari ketiga ok sikit...aku dah boleh lari satu pusingan..kalo tak, aku asyik benti2 jer..tapi biasala..jog bawak anak. kejap2 kang ma..benti kejap..penat...ma, jgn laju sangat, ma..nk main ni kejap...akur ajelah...

antara alat bantuan senaman...yg ni buat menan anak aku jer..manjat2... (gambar budak ni tiada kene mengena ngan citer aku)
yang seronoknya jog kt taman gelora ni, pemandangan tepi pantai dan trek jog yg mengelilingi tasik...sungguh mendamaikan..ditambah pula dengan alat bnatuan senaman... memula aku buat senaman pusung pinggang, mmg sakit keliling pinggang... ada berjalan setempat, berbasikal dan banyak lagi..anak2 aku suka sangat la menda alah ni...bagi aku alat senaman ni mmg banyak membantu...


jambatan gantung...yong gayat sungguh...adib berlari jer atas jambtan ni...
tujuan utama aku tuk berjinak-jinak ngan jog ni bukanlah nk kurus...kalo aku set minda nk kurus mmg tak bolehnya...so aku cuma nk meperbaiki sistem dlm badan yg semakin lembab...biar darah2 aku laju sikit mengalir...tuk memperbaiki mutu kesihatan...(ceh konon..beru nk sedar...)..tapi tak taula berapa lama aku bertahan...

satu lagi yg besh kt sini ada refleksology...boleh jenjalan atas batu... ari memula aku lansung takleh pijak..och! och! och!..buat malu jer..aku tgk apek tua tu selamba jer..ari kedua boleh pijak sesikit..boleh la separuh jalan..hari ketiga aku dah boleh jalan sampai ujung...betul la jijoe kata kalo jalan ari2 sure boleh larinyer atas batu tu...



tapi, biasalah bila dah berumahtangga..banyak tanggungjawab aku..kalo dah aku balik lewat mmg menggangu dan menjejaskan jadual harian aku.. hari jumaat aritu aku betul2 lewat sampai rumah...kul 8pm baru sampai umah..ni angkara anak aku la nk main kt taman la pulak....sib baik papa baru sampai umah..papa tanya larat ker nk masak..ari tu 1st day aku period..mmg agak penat n moody....badan pon agak letih....aku jawab..takper bolah masak..papa cakap masak nasi lemak jela senang..hmmmm...konon jog nk jaga kesihatan..mkn nasik lemak pulak..boleh ker????


dulu masa aku duduk perumahan betul2 depan taman gelora ni mmmg selalu la aku jog..balik goyang kaki..tak pikir apa..bujang la katakan...sungguh rileks...
sabtu dan ahad baru ni aku tak pegi pun jog.... banyak kejer rumah yg terbengkalai.... papa dah bapa kali hint tentang baju yg dia dah basuh berbakul2 kt dlm bilik stor tak lipat... bilik air lagi...keter lagi.... papa kejer sabtu ahad...so dia mmg takder masa nk basuh keter...aku jela mangsa keadaan... takper ni ku anggap sebagai senaman jugak plus kejer rumah siap.... berpeluh buat kejer2 ni lagi banyak dari aku jog..cuma jog ni elok tuk senaman kardiovaskular...jantung berdegup boleh rasa sampai kepala wooooo...tak cayer try ler....oklah jumpa lagi di lain lembaran...


note: semua gambar2 di atas adalah belas ehsan dari mr. google...

weekend aku lagi....


Jumaat...


5.30pm waktu aku balik keje..tapi bos kol suh tunggu jap..nk meeting sikit....tup tap tup tap balik kol 6pm..ujan lebat sungguh2...jadinya aku bawak keje penuh dengan dedikasi dan sopan santun.... biasanya balik kejer aku terus pegi mini market tuk beli ikan dan sayur bagai..malangnya tk sempat, dah tutup... jadi aku ke pasaraya...tapi ikan sumanya cam kene pukau..sungguh tidak memuaskan... jadinya aku hanya beli sesarang telo n jagung manis..aku teringin nk makan jangung..


sampai rumah hujan masih lagi lebat... azan maghrib berkumandang.. aku mandikan dulu anak2..sambil tu aku memikir apakah yg akan aku masak tuk dinner berlandaskan bahan mentah yg terhad... nk masak nasi goreng baru jer semalamnya aku masak.. guna perencah nasi goreng meggi..ala... yg nasi goreng warung tu... aku buat nasi goreng cina ngan nasi goreng kampung.. bolah tahan gak rasanya....


jadi..apa yg harus aku masak? aku cuma ada telo..dalam peti ada santan...so aku masak kari telo plus kentang...seingat aku ni la 1st time aku masak kari telo selama aku kawin...aku tambahkan sikit perencah pati ayam tumix... sodap jugak rupanyer...


tak lama lepas tu, papa balik bawak puyuh..papa cam tetau jer takder lauk...papa pon pelik aku masak kari telo...cam tak puas ati jer... papa suh goreng puyuh..anak aku tanya apa tu ma..aku ckp burung..muncung yong sbb dia ingatkn ayam..aku ckp kang rasa dulu..sedap cam ayam..sementara nunggu puyuh digoreng aku pon membersihkan diriku yg agak kebasahan sebenarnya... adib awal2 lagi dah makan...ha..baru ko tau sedap nya kari telo mama....bertambah-tambah.... aku tengok laju jer papa ngan yong makan...sedap la tu maknanyer..w.pon lauk yg tak seberapa dah lapo mkn jer la...


sabtu...


biasala...aku ari coti ni, kalo takder org tua kt rumah aku cuba pejamkn mata tuk bangun lewat...tapi sebenarnya takleh pon..anak2 dah sibuk main..mana la nk tido..bangun siapkan b.pest....jemur kain yg papa basuh mlm tadi....kemas rumah...tapi mood aku agak malas ari ni..kain yg berbakul tak lipat dlm bilik aku tak usik pon.. kalo dah mood "M" tu dtg jgn harapla... aku siapkan lunch n tido.... kalo dah mood malas tu dtg dari pagi mmg sampai ke petangla jawabnyer...malamnyer pulak papa ajak g pasar malam..aku beli steamboat, nasi beriani, burger n kebab...g mkn kt TC...anak aku bila sampai kt TC terus tak ingat nk mkn... aku dah pesan kalo g kt pasir balik kang aku mandikan...memula main sikit2 jer...pastu berguling2 aku tengok...siap tanam2 kaki lagi...


mmg happening upenyer TC pada malam minggu...sedang seronok melayan ombak dlm kul 10pm dua bijik kancil masuk kt port dilarang parking...bukak bonet...n bermulalah disco kereta...adoiiiiii...potongla.....tapi ni mesti dah mendapat kelulusan MPK...sewa tu aku rasa...kalo tak gerenti dah kene saman...dia promote kedai dia tuk pasang speaker gabak kt bonet kete.....dengan budak main skateboardnyer...sungguh tak sesuai tu keluarga beriadah pada mlm minggu kt TC..mmg tak boleh cakap..tak dengar..cam dlm disco...kesian aku tengok makcik2 n pakcik yg ada kt situ...mesti terganggu..ada yg pakai wheelchair....kesian...dan di tepi pantai kelihatan 2 org budak sedang terkinja-kinja berjoget keriangan mengikut rentak disco..anak sapa la tu ek? anak aku daaaa......kul 11pm kitaorg blah...jantung aku dah tak thn ngan bunyi yg bergegar tu...


Ahad...


seperti biasa...cuba tuk bangun lambat tapi tak berjaya... arini aku takleh malas..kalo tak, tak jadi kejer jawabnyer..lepas siapkan b.pes aku terus masak tuk lunch..papa dah order suh masak ikan kisi masak tocu... lepas masak aku kemaskan barang2 dapur yg dah 3,4 ari aku beli tapi tak bersimpan...bila dah start ngemas aku takleh stop..aku terus basuh dapur aku yg dah hodoh sungguh upenyer.... kemaskan peti..macam2 ada..peti aku ni zaman purba punya peti..tapi tak rosak2..aku takkan ganti selagi tak rosak....kecik molek jer peti aku..aku guna sejak aku bujang lagi..tu pon bawak dari kg.. dah tak boleh nk tampong tuk kehidupan berkeluarga sebenarnya..tapi takkan nk buang..masih berfungsi dgn baik...tunggu jela ajal dia ek... kt dalam peti masih ada pulut durian yg aku masak last week..yg ni adik aku request...dah beku dah pon..spegeti 3 ari lepas..tak abis gak..spegeti ni aku yg teringin..memula nk buat carbonara spageti..tapi last minit aku tuka selera masak spageti chicken n mushroom... ala.. aku beli yg dlm tin tu jer..prego..tapi tambah la bhn2 sendiri...daging cincang n sosej....lada itam sikit...hmmm...deliciousetos....sumanyer aku humban masuk lam tong sampah... clear sikit peti..


habis basuh dapur dah azan zohor dah upanyer...lama nyer aku kt dapur...mandi n papa ajak g kenduri.. baik aku takyah masak...kat kenduri kami mkn nasi putih, rendang daging, gulai udang, ayam berempah, sambal ikan bilis kering, sup daging, bubur durian n tapai...mmg menu ni tak berapa kene..papa mkn sikit jer..yong pon sama..biasanya kenduri ada gulai daging..adib mkn udang ngan nasi...aku? mkn sumer....


balik kenduri terus bawak anak aku g taman teruntum..tengok binatang... adib nk jadi cowboy...naik kuda...2 round RM5..mahalnyerla...dahla padang tu kecik...balik umah suma keletihan...mandikan anak aku siap2... pastu aku lak mandi..bila aku kuar toilet..memasing dah tertido keletihan....


minggu yg agak bz sampai aku tak sempat nk basuh keter, potong rumput n lipat kain... (dah sapa suh tido ari sabtu tu kannnn...padan muka aku...)



moral of the sory: dah jadi mak..jgn memalas...jgn berangan nk jadi bujang balik..



istimewa untuk anak...


kalo petang2 aku masak, yong selalu tanya..ma..ada sesuatu yg istimewa untuk anak tak? itu bermakna dia suh aku masa sedap2.. yang pastinya ayam la..apa lagi...

aku tanya..yong nk makan apa? ayam nak colek ngan sos.... aku pun dengan pantas perap ayam bbq... sementara ayam tu terperap aku siapkan makan tuk malam tu... bila dah siap suma baru aku bakar ayam tuk yong....jgn tak caya dlm bebanyk tu aku sempat rasa kepak jer... tu pon aku ckp tinggalkan kepak tuk mama ye...kang jadi batu belah batu bertangkup lak..

adib ikut mood..kekadang makan ayam..kekadang tak mkn..susah nk diramal...so..yong pulun sensorang...papa tak berapa setuju anak mkn ayam jer..tapi aku biarkan papa ngan emosi dia..dan aku hadapkan anak aku sepinggan ayam bbq.. tak selalu la sesekala apa salahnya kannn..mai layan gambau ayam bbq yong..

kisah yong...




gambar sebelum dpt bedge n name tag
sebelum cuti sekolah ari tu..yong ada peperiksaan tengah tahun...bebudak sekarang... tadika dah peksa..aku dulu masa tadika tahu nyanyi, main, lompat. cerita...nyanyi lagi, main lagi cerita, makannnnnnnn....tak penah kenal hurup A pun masa tadika...aku tekejut gak bila yong tunjukkan jadual peksa...aik siap ada jadual...tak kisah lah..aku ckp ngan yong buat jerla..aku tak sibuk sangat nk ngajor sbb peksa budak tadika kannnn....
sepanjang minggu peksa...aku nampak yong agak tertekan...aku pon pelik kenapa susah sangat dia ni nk g sekolah..setiap pagi nangis taknak pegi..tapi aku mmg bertegas pasal ponteng sekolah..yong tak sekolah kalo dia demam jer..ari lain jgn harap..ada yang kene pelangkong ngan papa...menangis tertonggeng la ko..jgn harap...puas dia pujuk aku setiap mlm sebelum tido...pleaseeeee maaaaaa...pleasseeeeeee....dia punya pelaseee tu cair kalo tak kuat iman..papa dengar..terus kene jerkah..ha kan dah kene...aku ckp nk nangis slow2...tutp muka ngan bantal... tertonggeng-tonggeng plus tersedu-sedula yong..tapi tetap kene g sekolah....jenoh jugakla nk mengabiskan seminggu peksa... cikgu tanya..kenapa batrisyia taknak sekolah..peksa susah ker? dia cakap aah...susah...sebenarnya yong tak sukakan situasi peksa...kalau ari biasa dia boleh main ngan kengkawan...hari peksa..mmg tak sempat..cikgu kejar masa...
2 minggu cuti lagi menambhkan keliatan yong tuk kesekolah...jenoh aku besilat kt depan pintu sekolah..selagi cikgu tak pegang n peluk dia,,jgn harap dia nk lepaskan aku...ishhhh..memalukan sungguh...aku tengok dia sorang jer yg nangis lagi taknak sekolah..tapi nangis tak bunyila...penuh sopan santun gitu..airmata jer laju... 2,3 ari lepas cuti tu yong dah ok...

cikgu dah edarkan kertas peksa aritu..alhamdulillah markah yong suma 9A...ni kalo SPM ni boleh masuk U ni... mai kita tengok result peksa yong:

Pendidikan sains sosial dan pembangunan islam- 100

Matematik -100

Al Quran - 100

Jawi - 96

Bahasa melayu - 94

Bahasa inggeris - 92

Peribadi muslim - 90

Kreatif - 83 (ni lebih kurang cam lukisan..menandakan anak aku tak terror melukih)

Bahasa Arab - 96






aku letak yg markah 100 jela...buat kenangan yong's 1st exam...

Alhamdulillah..terang ati anak aku..dalam taknak2 sekolah tu..boleh pon dia buat..sajer jer...n last week aku g sign report card...n tekezuttt mak.....yong dapat NO. 1 dalam kelas...bangga la kejap kannnn...w.pon tadika..tapi kategori membanggakan la jugak...
biasala..kalo sign report card cikgu citer serba sedikit masalah anak kita dlm kelas...cikgu ita cakap yong takder masalah..saya tengok dia dlm kelas cukup beri perhatian..boleh dikatakan 100%..tak pernah main2.. kalo saya ajar tu mmg dia dengar dan beri tumpuan penuh...kita dah nampak dah kalo budak beri tumpuan mmg dia akan cemerlang...tu ayat cikgu tu...aku cukup bangga....saya selalu puji dia dlm kelas..tgk batrisyia..apa yg cikgu ajar dia denagr dan ikut...sbb tu dia pandai...(bukan aku ckp yer..cikgu)... dan kalo say tanya soalan dia org pertama yg angkat tangan dan jawab...mesti dia dulu....(melambung-lambung cikgu puji)

apa masalah anak aku ek? taknak ke sekolah... aku ckp ngan cikgu dia cakap cikgu ita garang.....tegelak cikgu...saya tak pernah marah dia kak...sbb dia tak pernah buat bising atau main2...takdelah...aku cakap..alasan dia jer tu malas.... aku salam ngan cikgu n cakap terima kasih bebanyak...
terlalu awal tuk buat penilaian tentang yong.. aku harap kecerdasan dia ni akan berterusan hingga ke sekolah menengah... yelah.... masa tadika ni takutkan cikgu..jgn dah sekolah menengah sok buat perangai...aku doakan agar anak aku dilindungi dari perkara2 negetif yang menyesatkan..

bukan pasal no.1 yang aku banggakan sangat... tapi ilmu yg yong dapat selama 6 bulan belajar kat PASTI... memang nampak perubahan dalam diri yong.....rukun2 dalam islam..doa2, hafazan, ngaji dan yang pasti peribadi yong... sedikit sebanyak yong belajar tuk menjadi muslimah sejati... yong marah kalo tak ajak dia semayang.... kalo keluar rumah cikgu pesan suh pakai tudung...kuar jer keter terus dia sarung tudung... kene dengar cakap org tua..tak baik cakap kasar2... tu sumer dia turunkan kt adik dia... adib yg tak g sekolah pun dah tahu sikit2 makna doa..yong yg ajar... yong kata hati dia lembut sbb dia baca doa pelembut hati.... kadang2 dia marah adib kalo tak dengar cakap mama.. tu lah...org suh baca doa pelembut hati taknak..bebel yong... alahai anak aku.. aku dah mula melakar corak kt anak aku..aku berdoa agar lakaran aku tak tercela...aminnnn...
note: bukan nak memuji anak or mambangga diri...sekadar sebuah kisah untuk dikongsikan dan diabadikan dalam diari maya ini...

demam...

minggu lepas 2 ari jer aku kejer... ari sabtu sebelum tu janji ngan jei nk mandi kolam kt seri malaysia... anak2 aku epi gila bila aku cakap nk mandi kolam ngan hud... tapi manusia hanya mampu merancang....petang jumaat badan yong dah suam2.... aku dah gelabah..camana ni..dah janji ngan jei..tapi yg pasti membuatkn aku lagi gelabah, aku dah janji ngan ank aku nk mandi kolam.. pelampung dah dikuarkn utk dipam...tapi akur ngan keadaaan yong yg begitu tk memuaskan....aku telepon jei ckp mungkin tk jadi, yong demam..kalo sok dia ok, aku comfirm balik...keesokannya badan yong panas..sah aku kene batalkan rancangan...adib dah tanya aku bila nk g mandi..aku ckp acik jei tak jadi pegi hud demam..fuhhh lega dia paham..msg jei ckp cancel...
ari ahad demam yong dah hampir kebah..aku lega..tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....apasal badan adib lak yg suam2 ni..... adoiiiilaaaaa...adib lak sambung....isnin aku tak kejer dua2 demam...yong tak bapa sihat..dua2 tercirit2..tapi sikit2 jer..5,6 helai spender sorang tuk satu ari...
selasa aku g kejer....tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...apasal badan aku sakit2????......aku lak sambung......sampai kul 4pm aku dah tak thn..ckp ngan bos....aku demam...nk mintak balik...bos paham...n...dua ari lagi aku coti......dannnnn..ari semalam..30.6.2009...papa lak sudahkan misi demam...dah 2 ari papa tk kejer...apasal demam pon leh jangkit ek?hmmmmm......
Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates