jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

pertandingan sajak





salam Jumaat kengkawan...
aku betul2 dapat pengakit 'M' sekang..
Aku malas masak..aku malas lipat kain..aku malas basuh kain..(ceh..bukan aku pun basuh kain selama ni)..aku malas nk update blog...segala-galanyer cam tak best jer...
naper ek??? kalo org bagi aku duit suh aku g shopping rasanyer aku tk malas...
rentetan dari aku malas masak tu...dh berapa hari kami mkn ala kadar jer...
huhuhuhu..siannnnn....
sib baik la cik abang sayng aku tu tk cerewet bab mkn...
cuma anak jer yg agak cerewet...

aku bukan nk citer pasal malas..aku nk citer pasal anak sulong aku masuk pertandingan sajak..
PASTI seluruh Pahang adakan pertandingan sajak, bercerita, hafazan, nasyid, azan dan pidato..
yong masuk sajak tajuk Ya Rasulullah..

ramai gak yg masuk sajak dan mmg seronok tgk keletah bebudak yg umo baru 5 dan 6 thn beraksi.. jom layan gambar...

majlis dimulakan dgn bacaan surah yassin dari adik ****...tp puas mualimah pujuk taknk baca... ganti ngan budak lain...baca ayat kursi jer...

seterusnya bacaan khutbah dari adik ****



yong kalo tk menempek kt aku..kt nek..kalo tak kt nek..kt cikgu pun jadi...


yong ngan mualimah kesayangan dan kengkawan..

nasyid dari sekolah yong


yg pelik2 ni biasalah anak jantan aku...

latihan terakhir sebelum naik ke pentas...


yong baca sajak.. kalo nk dengar aku dh upload kt fb..


yang ni pulak taknk baca kalo mak takder kt sebelah... dia baca sajak sambil pejam mata..sekali pusing belakang mak takder..terus lupa..mak dtg balik terus dia ingat semula..dan dia berjaya habiskan sajak dia dgn jayanyer... lepas abis terus peluk mak dan dukung....syabass.....



dapat hadiah saguhati jer... alhamdulillah..sekurang-kurangnya dia berani naik ke pentas... aku tanya dia yong takut tak...dia geleng..lansung tak takut...bagus ank mama...





sebelum balik kitaorg singgah kt kedai kt tepi balai polis..ingat tak kengkawan tempat yg kita mkn udang celup tepung yg mabeles dulu tu..ha kt situla..kebetulan pertandingan tu kt area tanjung lumpur...

aku amik nasi putih, sup tulang yg mabeles n melatops, ikan celup tpg, udang celup tepung, abc...
jijoe amik keropok lekor..anak2 mkn bebola ayam jerk.... punyalah banyak aku amik kan..sekali jijoe yg tak berapa nk sihat tu taknak mkn la pulak... dia mkn sup ngan kopok jerk....aku mmg tak larat n full..aku paksa gak dia habiskan udang tu..aku kalo tak amik nasi harus licin aku bedal...

ikan tu nampak kecik tp besau hokey...


udang aku amik 2 cucuk jerk..tp tak mampu kuhabiskan..



bila lagi kita nk kesini geng pengembaraan bermula??

Bungkus apa tu???


Bungkus apa tu cik kiah????? Sah2 lah mknn..
last week mak dtg kontan..nk beraya ngan cucu..last pose nam mak dtg sbb dh janji ngan yong masa raya aritu..habis pose nam nenek dtg..dah cucunyer susah betul nk tinggalkan nenek nyer masa balik kg aritu....tu yg nenek janji tu...


kami seperti biasa bungkus kt super top
memula tu plan nk makn jer kt sini..dh siap2 bagai... sekali yong yg baru nk demam tu tak larat nk bangun
panas betul badan dia.. jadinyer aku pon bungkus jer la... sampai bil rm84..seluk purse..alamak tak cukup la... ada rm80 jerk...korek2 tak de dah..
errrrr..kejap yer dik..tggu suami akak g tunas manja depan tu....hehehe

menunyer: ikan pari bakar, ikan kerapu sweat sour, sotong celup tepung (favo yong) tp tak mkn pun sbb dia betul2 tak larat, tomyam campur, sup perut campur daging, air carrot susu n tembikai..

abaikan yer meja yg besepah tu...

maka kami pun mkn berempat jer dgn jayanyer..anak2 sumer dh tak lalu nk makn..adib pun masa tu dh suam dh badan... dan mereka berterusan demam sampai seminggu...
baru harini g sekolah.. ingat kene test darah dah sbb demam tak kebah..
tp kalu ada selsema doktor kata berkemungkinan denggi tu rendah lah..jarang denggi ada selsema..
aku pun tarik napas lega... doktor bagi antibiotik utk yong yg kuat sikit coz tonsil agak teruk..adib antibiotik kurang sikit sbb tak teruk sgt lagik...2 hari mkn masih tak berubah..aku dh cuak..bawa g hospital..tp kebetulan takder parking..aku balik rumah terus dan mlm tu sib baik diorg dh nk main dan nampak cam ada perubahan..dan hari ni alhamdulillah yong dh kebah sepenuhnyer dan adib ada saki baki sikit lagi...




jamuan hari raya sekolah adib dan yong


last week sekolah yong dan adib ada buat jamuan raya..cikgu suh bawak kuih..so aku decide buat puding roti.. memula buat gula hangus.masakkan lam loyang tu jer..dlm 3 sudu gula.. biarkan dia membeku kt dlm loyang tu...


pastu blend secawan gula, 6 biji telo, sesudu esen vanila dan 5 kpg roti.. cari roti yg takde kerak kt tepi tu senang...

ni bancuhan pertama aku blend separuh roti yg separuh lagi aku susun jer...tak berapa jadi ..roti tu jadi keras sikit..tp still sedap... tuang jer bahan yg diblend ke dalam loyang tadi dan kukus selama 1/2 jam...

ni yg aku buat pagi sebelum pegi...tekocoh-kocoh nk cepat....rasa dia mmg mabeles..

cik kiah seperti biasa la diantara yg terawal... aku kalo kata pukul 9am.. kul 9am insyaallah aku sampai...tu pun anak aku dh serabut takut lmbat..

dialog aku dan adib beberapa bulan yg lepas....
adib: ma..boleh tak bila besar nnti adib nk kawin ngan ain
mama: kenapa nk kawin ngan ain? cantik ker?
adib angguk
mama: cantik saja tak cukup..kena lah baik...(dalam hati tertanya-tanya siapakah si ain ni)

masa jamuan haritu aku teringat pasal si ain ni..aku tanya adib yg mana ain..dan disini ku perkenalkan ain pujaan hati adib...
*
*
*
*
*
**
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
**
*
*
**
*
**
**
*
**
*
sungguh ayu dan comey budaknyer..aku mmg dari last year lg peratikan budak ni..cantik..kulit putih..bulu mata mak aiii..panjng....

adib dan ain... tu lah dib..mama dah suh pakai sepasang purple taknak..kalo tk kan sama ngan ain...



yong seperti biasa manja nenek...


nasyid dari anak2 tunas islam...



pastu makan nasi minyak..aku lupa nk amik gambo maknn..

yg ni aku bawak balik...heheheh



telo jeruk


last week hubby beli telo itik sesarang..dia suh buat telo jeruk..mak cakap sebijik telo bersamaan ngan segenggam garam..so aku pun kiralah sampai 30 genggam garam...

sebelum tu proses utama adalah basuh telo tu bersih2..kasi licin melepak dulu kulit dia...

pastu keringkan..... sesambil tu masakla air garam tadi... susah gak nk cairka garam ni..sbb dh jadi larutan tepu...

pastu masukkan telo lam balang n tuang air garam yg telah disejukkan..tunggu sampai 2 mggu yer..aku try rebus baru ni.. tp tk jadi lagi..baru seminggu..telo itik yg tk jadi masin lagi loya tekak nk makan tau... bolehla jimat sikit..kalo beli rm0.70 sebijik rasanya..kalo beli yg dh siap rebus rm1 sebijk..yg aku buat sendiri ni rm0.50 jerk sebijik...

sementara tu masakla apa2 tuk dinner aritu..aku masak tomyam kesukaan ramai...

raya kt bohor



sambung sikit citer raya..raya kedua kami sekuarga balik ke temerloh..kg bohor baru..kg aku la..yg sungguh indah lagi mendamaikan.... kami sepakat membawa berkat pakai baju kaler merah...dh la panas membahang ditambah lak ngan kaler merah..sungguh berahi masing2 nk beraya...hehehe...jom balik kg.... baru gerak dh masing2 sibuk nk air... ni yong dengan fesyen rambut terkini..senyum sampai telinga wooo cina tu buat fringe kt depan.. (betul ker nama dia fringe ek..ntah bantai jela...) kalu aku rajun nnti aku buat n3 pasal gunting rambut nih...




sebelum ke kampung singgah rumah rakan lama..cikgu ina..mkn laksa lemak dulu...aku yg ternganga tu..mas..sorry gambo ko tk nampak.. borak2... pastu terus kami ke rumah mak sedara aku lak..pastu baru balik kg...


sampi bohor dh petang...mandi manda makan..dan seperti biasa bebudak main mercun la kan...


ni pagi soknyer kakak aku mask me kung fu..mabeles..gambar dh masak takde....ganaz tul org ni msk....penyapu besepah-sepah..



lama kami beraya kt bohor...sampi raya ke 7.... ni bila ntah..aku buat nasi lemak for b.fast.. adib kata amik gambar tgn dia sekali tgh tunjuk sambal.. sungguh nostalgia tau masak nasi lemak kt kg. Sehari sebelum tu aku g beraya rumah mak saudara aku..kt kg yg sama la.. mintak kelapa sebijik sbb soknyer nk buat nasi lemak kan.. yang aku kata nostalgia tu sbb sungguh menggamit kenangan silam la..macam dolu2..sebelum masak nasi lemak kene kopik kelapa..pastu belah..kalo ada tombong leh makan..masa kecik2 dulu berebut tombong kelapa ni tau.. pastu mesin..dh dapat kelap parut sila perah yer..aku blend jer..pastu barulah boleh masak nasi... aku sekang mana jumpa kelapa bijik ni dah..aku main santan jer..sib baik anak aku kenal apa itu buah kelapa..

ni abang aku sekuarga...hijo gak...

dimana-mana jua masih dgn computer...


anak saper lak ni? cuba kowang teka....ni la adam mikail..anak angkat kakak aku..ingat lagi tak n3 dulu2...ko mesti ingat kan mas...


salam2..adam nk balik dah....

adib ngan poksu...ni kami dh nak balik...



Biasalah yong sehari sebelum balik akan manja2 dulu ngan nenek..dia takkan berenggang w.pon sekejap..tu masalah nyer kalo balik kg or nenek dtg ktn..susah tul nk lepaskan nenek dia..air mata mengalir jer dari pagi sampaila masuk kete nk balik ktn.. nenek kena hantar sampai dlm kete.... budak manja nenek la katakan...dulu masa arwah atok ada..kalu atok dtg ktn ngan nek..atok akan balik bohor sebelum dia balik rumah samada dr rumah nek yg jaga dia masa kecik or balik dari sekolah dh besar ni..... kalo kecik dulu dia akan nangis sungguh2 kalo atok ngan nenek nk balik..... atok...nek...nak ikut...dia jerit sekuat hati..luluh hati atok ngan nenek kan dengar cucu jerit..so better balik masa dia takde..



Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates