jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

3h2m gath



salam kengkawan..


last weekend aku ngan jijoe n anok g terjah chalet area pantai sepat ngan beserah.. meh kita lihat sapa yg kene...rugi takde kamera..kalo tak,leh gak aku kongsikan ngan korang..




memula kami g kenduri (tu pun leh masuk lam repot ker) pahtu destinasi pertama of coz la amansari kan..destinasi yg kita cadangkan... aman sari terletak di kawasan kampung.. tempat mmg menarik. Chalet yang dikelilingi pohon2 merimbun..sejuk, redup dan didamaikan lagi ngan bunyi deruan ombak yg menyegarkan minda... kami masuk kut pintu belakang, tak jumpa pintu depan..kui..kui..kui..




memula nampak kolam..kolam dikelilingi dek pohon2..sejuk dan redup..ada itik kaki panjang 2 ekor...satu dah tecabut kepala..adib jumpa kepala itik tu, jenohla dia memasangnyer....keadaan chalet yg agak uzur sedikit..tapi masih boleh diterima.... tapi keadaan persisir pantai yg tak berapa sesuai tuk bebudak..banyak no serpihan2 kaca..biasalah kawasan kampung..lagipun pantai tu tak termasuk lam kawasan chalet tu.... rasanya diorg tgh buat r enovation sbb banyak tempat tak berapa nk siap..




kami terus ke reception, jumpa sales manager pn. gee..bincangler disitu lagaknyer...hasben n wife ni cukup peramah n penuh informasi..tanya sikit abih dicitanyer seminar n family day yg lepas2....




ok mai tengok rege

chalet: rm130.00

bilik: rm120.00

keadaan bilik aku tak tau coz tak masuk. rege ni sama jer cuti or tidak..


bbq: rm35/pax

bebudak 5-12thn: 1/2 price




tapi bbq dia mmg meriah...dia kata tempat dia tak lawa..tapi kalo boleh nak menang kt servis


menu bbq: seafood, nasi goreng, mee goreng, sosej, kentang goreng, buah-buahan n air...dia kata selalunyer mmg belebihlah..sbb mmg dia sediakan banyak...




tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............................ bulan 4, 5 n 6 dah full...ahaks....... IKIP anto bebudak nk g jordan kursus kt situ 3 bln..nnti dia imform kendian..dia suh pilih tarikh lain..




ok peh tu kami ke area beserah...


area ni saja belambak-lambak chalet n hotel...aku amik mana yg rege muhasabah diri jer k..



Muara beach resort: RM85.00

tapi aku dh tengok bilik..aku reject awal2...kang ada yg tak tido mlm..



Fantasia..dulu Tamukami

cantik, ada kolam..bbq takder, b/f takder..jauh sikit dari pantai

rege: RM130.00



Duta Sand: RM198..terus reject (banner tulih promosi rm95.00..hampeh) tapi kolam dia lawa beb... cam duk kt kampung...



Gloria meris( betul dok spelling ni...) dah tutup kot...


dan beberapa lagi yg dah tutup...peh tu au lupa banyak lagi tempat aku masuk...



dannnnn..aku berjumpa ngan Balok Seaview Resort...(dulu Kabana)


Balok Seaview ni nampak cam baru....tempat bersih dan cantik... tapi gondol sikit, takder la banyak pokok merimbun cam aman sari tu.. Bilik yang bagi aku bilik tebersih dlm bebanyak chalet yg aku masuk tadi.. chalet pun nampak cam baru....bilik air bersih..aku sempat masuk coz kebetulan diorg tengah bersihkan bilik dekat ngan reception.... kolam kat tengah2 di dua barisan chalet..



rege dia

single n queen b.room: RM100/RM120(cuti sekolah) weekend pun rate 100 jer

b/f tuk 2 org

Family room: RM120/RM140(cuti sekolah) weekend 120 jer

b/f tuk 3 org

kalo kita g weekend bukan cuti sekolah lagi murah..



BBQ: RM35/pax

Budak 5-12thn : 1/2 price

BBQ biasanya buat kt tepi kolam...

kalo nk sewa tempat bakar tu rm60.00



pantai tak sempat nk tengok anak aku tido lam kete..tapi ok kot..siapa nk duklam khemah sewa ler ngan dia..berkhemah kt tepi pantai..



tapi bbq hanya disediakan seafood, buah andjus....tapi takper sosej tu leh beli sendiri n masak nasi sendiri..



Aku ngan jijoe mmg cadangkan Balok Seaview ni.. w.pon keadaan sekeliling tak secantik mana tapi menepati citarasa aku..n bagi aku tempat n bilik bersih... itu hanya pendapat peribadi kami... cuma bab bbq tu mmgler agak mahal..aku sefamili rm87.00... kalo buat sendiri dapat mkn tuk dua family rege tu.. dulu kita kolek rm40.00 jek sefamily kan... tapi yelah buat sendiri..tapi kami mintak maap sesangat..fenat nk buat sendiri...tu aku tanya jijoe takleh ker upah org...dan memacam lagi la idea nk cut kos..sbb aku ni kan gath kelas pertengahan..ngeh3..kene la berkira sikit..




or kita nk g mkn ikan bakar reramai..n bayar sendiri2..cam tak ok jer..tapi mmg cut cost..satu family tak sampai rm60..aku selalu mkn dekat rm50 lah..ina ngan hasben lagila..mkn bedua jer...



pehtu ada ler pulok idea jijoe tuk buat lunch ala2 kg.. upah org msk..tapi..cam tak best jer..bbq tu cam kene ada jer waktu mlm..baru meriah..ataupun bekorbsn jela ngan rege tu..kitaboleh rileks..kita cuma mkn,,tukang bako pon ada..pehtu takyh susah2 nk kemas bagai..pahtu jijo kata nk mintak menu lain boleh ker? kita mintak ayam 5 ekor n ikan..pastu takyah jus..tukar ngan air sirap jer..aku tak tau la boleh dok buat gitu..kalo kt amansari tu bolehjer..ckp jer nk apa..


atau kalo korang ada idea yg lain sila kemukan disini yer..idea amat dialu-alukan...




sesapa yg takleh 3h2m pun takper..leh stay semalam jer..manala tau ada yang takleh amik cuti kan... n kalo korang setuju kompenkan awal2..manala tau kan takder kosonglak nnti..


sekian laporan dari bilik berita dalila n family..(padan la aku fail interview kt UMP..tak pandai buat report)








cerita ceriti


sabtu lepas yong ada pemilihan bagi permainan bolajaring. Alhamdulillah..w.pon yong di pandangan mata aku tak berapa aktif, tapi jangan tk caya, yong terpilih wakil PASTI daerah Kuantan...huhuhuhu..6 tahun dah main bolajaring..aku dulu sekolah rendah baru terhegeh-hegeh cikgu ajar kenal apa itu bolajaring.. kesian sungguh aku tengok bebudak ni.. tengah-tengah panas terik kene training..masa ni la cikgu tengok sapa yang layak dan tak layak..mmg mengendalikan budak kecik ni memerlukan kesabaran yg tinggi... macam2 peel.. yang aku takleh lupa tengok pemilihan bagi bola sepak.. sampai keluar padang diaorg kejar bola tu reramai..buat tk tau jer bunyi wisel.. ada tu yg penat duk menerap kt padang sambil berenang takmo bangun, sampailah cikgu pompuan pujuk suh bangun main..nampak sangat diorg penat..


yong adalah murid tertinggi masa pemilihan tu...dan of course nurun aku jadi shooter... tapi sayang aku tak bawak camera..bateri kong..bayangkanlah dengan memasing pakai tudung di panas terik mmg menguji minda... tapi cam diorg dah biasa..cikgunya pulak letihlah handle bebudak kecik ni..ada yg nangis masuk peluh dlm mata dan macam2 lagi..


Ahad pulak aku bawak yong ngan adib pegi pertandingan mewarna. cikgu pilih 10 org satu sekolah tuk wakil..alhamdulillah anak aku dua2 dapat hadiah..tima kasih kepada dumex..hadiahnya mmg best..ada botol air, jumbo game (ala2 brick game tu tapi besar), permianan tangram (menguji minda budak susun2 jadikan bentuk pelbagai), susu mamil gold sekotak besau. yong ngan adib dapat satu set sorang. kan best kalo selalu dapat adiah banyak gini..selalunya dapat pensil kaler...


sementara nunggu anak aku tengah mengaler aku tinggalkan dia ngan sepupu dia tuk temankan. aku pun g la ke kaunter pemeriksaan kesihatan..umo dah 23 ni kenelah selalu buat pemeriksaan kan.. memula cek bp.. mak ai..tekojot beruk aku. standard bp 140/90, akunya 200/178mmHg..umang ai..nk pengsan aku..


kak tadi jln kaki ke datang sini?


taklah naik kete..


tinggi sangat ni kak..saya sarankan kak pegi hospital ye..akak ada darah tinggi ni..banyak komplikasi lain yang akan timbul bila ada darah tinggi ni..sabar ye kak..(dengan muka sedih budak tu explain kat aku..panjang lagi ler explanation dia)


pastu aku g pulak cek darah nk tgk ada kencing manis ke tak. darah aku ok..dan seterusnya g kat kaunselor kesihatan la kiranya... dia tgk bp aku tinggi..kak kita cek sekali lagila..tinggi ni..amik kau sampai tiga kali dia cek nkkan pengesahan..dan alhamdulillah result sahihnya adalah 130/80..kira normal la tu kan.. yang aku nebes sangat tu aku mmg terkenal ngan suka minum air manis2 (selalu kene marah ngan abang aku) dan suka mask termasin..


dan 2 hari ni aku insafla sekejap..masak ikan kukus ngan sayur rebus..tak taula sampai bila..selalunya sekejap je..harap2 aku dapat bertahan..selalu pepagi aku g pekene kopi/teh kat kedai, mkn nasi lemak, nasi goreng, roti canai, mee kari, mee sup etc..no wonderla berat aku masa timbang aritu dot..dot..dot... berat aku sekang sama ngan berat aku masa ngandung 8 bulan dulu..aku insapppppppppppp..tulunla selmatkan aku..aku dah tak bekpes berat2.. jimat gak duit aku...kalo sekali bekpes aku habiskan rm5+, kalo didarabkan ngan 30, aku boleh save rm150.00... boleh jimat buat beli henbeg ker, kasut ker..kannnnnnn....tapi aku ni jeis kurang motivasi diri..lebih2 lagi melibatkan hal makanan..kalau anak n cik abang aku jenis mkn sayur air, singgang ikan or ikan rebus takpe la jugak..ni aku kene masak gulai bagai....tapi aku akan coba untuk menurunkan berat badan aku ni sikit demi sikit..insyallah....(ni azam 20 tahun lepas)... mendela aku nk masak malam ni..


atas kesedaran diri yg agak menebal tuk makan makanan sihat dan punyer la bengap beno aku g tanya mas camana nk kukus ikan dlm microwave..tak pasal2 kene gelak..kuno bebenor dalila ni..kukus jela atas dapur..kununnyer nk manfaatkan microwave aku yg dah berabuk tu la..nampak gayanyer aku kene cari buku masakan tuk microwave..
kita adalah apa yg kita makan...hmmm..patutla...







Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates