jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

jom makan ayam stim..



menu sihat kita arini yer kengkawan..ayam stim.. cukup senang..ayam dipotong kecil2 , bawang putih, bwg merah, halia, serai, lada kecik, kicap manis, sos tiram n minyak bijan digaul bersama..dan kukus...jgn tambah air tau...bila dh masak nnti penuh mangkuk tu ngan kuah dia..sedapppp...










menu ni selalu gak aku buat kat rumah..selalunyer yong ngan aku jer mkn..tapi kali ni adib beria-ria gak mkn... sesuai tuk kanak2..tapi cili api tu kurangkanlah kalo nk bagi anak mkn.. masakan ni sesuai bagi menggantikan ayam goreng berkicap coz tk menggunakan minyak.



kebetulan pulak stok lada aku abis..g la aku kutip kt pokok lada aku yg tk berapa nk berbuah tu..bunga n putik banyak..tapi abis dimkn dek belalang... pokok lada ni aku tanam 2 pasu..ni la hasil pertama aku dari pokok lada aku ni..4 biji lada muda..tu yg anak aku mkn beria tu..tk berapa pedas..





serai lak hubby dh pesan jgn amik lagi kt luar umah tu..sbb serai tu baru alih..tu dh generasi ke 3..tapi takkan aku nk g kedai semata-mata nk beli serai sebatang kan..aku amik gak lak sebatang keciki...





bila dah siap kukus camera aku pon abis beteri..so ngadap la ayam belum masak ni yer..





ketatkan mana yg patut

isu ketat mengetat ni mmg sinonim ngan pompuan..lebih2 lagi yg dah mengandung dan melahirkan anak.. selepas melahirkan anak of coz la kita punyer allignment banyak yg dah lari.. beribu urat2 kt badan kita putus..tu kalo baru sekali melahirkan..kalo dah berkali2 bayangkanlah...betapa besarnya pengorbanan ibu dan juga isteri ni kan..

semasa mengadung banyak perubahan yg akan berlaku pada diri seorg wanita tu.. dari segi emosi, bentuk tubuh, stamina..dan macam2 hal lagi dan ini betul2 memerlukan sokongan dari pihak suami..tapi wahai sahabat2ku sekalian usah gusar kerana pahala jihad fisabilillah Allah kurniakan dikala kita mengandung...hebat kan pompuan ni..takyah g berperang pon..



dan bila dah bersallin anak pulak nangis2 di mlm harinya..bagi lak susu.. dan apabila kita menyusukan anak maka setiap titik air susu akan diberi satu kebajikan. pastu terpaksa lak berjaga malam kerana mengurus anak akan diberi pahala seperti membebaskan 70 orang hamba.



cukup mudah kita ni dapat pahala kan.. jadinyer usah risau la kalo badankita dah tk macam masa anak dara dulu... teringat masa bersalin ank sulong.. selepas bersalin doktor bagitau"mak jgn pantang tau. mkn makanan yg sihat...banyakkan makn sayur, ikan, ayam buah..bla..bla..bla...ibu yg baru bersalin banyak kehilangan darah..lagipon anak menyusu badan kene banyak mkn makanan sihat.. mesti susukan anak yer..bagus utk anak..2,3 hari ni kalo takder susu lagi takper..biarjer dia isap tu akan membantu kuarkan air susu..anak akan tahan selama 3 hari tak minum.. jgn bagi air kosong..kolestrum yg sikit tu pon dah cukup sgt..bla,,bla.n bla.."




dan aku pon mkn la dgn lahapnyer di sepital..coz anak kuning jadinyer tk balik kg...mmg perut selalu lapar... balik jer umah MIL mak suh suami bakarkan ikan tenggiri...mkn ngan nasi panas n lada hitam.. no sayur..no buah..camno tu..kekadang hubby buat singgang...pagi minum milo ngan roti or biskut kering...




balik kg aku lak mak bakar ikan jugak..singgang or sup..kalo nk mkn ayam arwah abah sembelih ayam kg..sayur.yelek..tapi kekadang tu aku gian nk mkn lauk lain aku amik jer ..mak aku tak tau..jadi mana satu kita nk percaya kengkawan..ckp dok or warisan turun temurun..doktor kata mak jgn amik jamu or akar kayu yer..anak kuning..panas nnti...hmmmmm..aku mengeluh keliru..tapi aku ikut nasihat dokor..




dah 2 bulan pantang jamu n akar kayu masih tak usik.. anak masalah kuning lama... bertungku pakai barut..sungguh merimaskan ...penat ngan anak lagi..tak selesa ngan tu sumer lagi..dgn panas lagi..tapi terpaksa takut mak marah...haih..ni la org muda..tak berapa nk berubat...zaman kita dulu siap bersalai... abah hidupkan dapur arang den letakkan bawah katil yg hanya dialas ngan tikar mengkuang..mak dok atas tu sambil bertunggu..





mak panggil bidan kg tuk buat air ubat dari pelbagai akar2 dan daun2 kg tuk aku minum.."ha..air ni minum waktu pagi..tekan ibu jari kanan kat atas ibu jari kiri..selawat..ni elok tuk ketat mengetat..minumla aku.." tapi pasala tekan2 jari lak ek?




isu ketat2 ni amat glemer dari dulu sampai sekarang..terbaru kawan hubby ngan suami dia ni berniaga.. korang pernah dengar jamu perapat ke serapat ek? aku dh lupa..dia kata elok ni..ko bagilah bini ko mkn..aku dah try dulu sebelum aku jual..ko tanyer sendiri la laki aku..laki dia angkat ibu jari tgn tanda best..kalo ko tak cayer lagi tanya la si polan.. bini dia citer selalu si polan ni susah nk balik awal mlm..tapi sekang sebelum maghrib dah balik..elok ler tu kan..aku bukan nk promote produk ni tau... aku tk try pon lagik..aku tgh minum curora jus..jiran aku suggestkan..mmg elok tuk aku yg selalu sakit badan..dan utama sekali siapa yg ada masalh libido..setiap kali aku mengeluh sakit tumit or rahim mak aku ckp "tula ikut sangat cakap dok..taknak pantang elok2" hmmmmm aku mengeluh..dah nk sakit bukan masalah pantang....(dlm hati aku la..aku tk ckp depan mak)




apa yg nk aku citer kat sini bab ketat mengetat ni mmg harus kita org pompuan amik kira.. hubungan intim ni amat diperlukan oleh kaum lelaki.. jadinyer kalo kita amik mudah dan endah tk endah..sekejap bagi sekejap tak..sekejap penat..lama kelamaan org lelaki ni bosan dan jadilah pergaduhan..ni pengalamn kwn aku sendiri... bukannyer kita ni tk endahkan seks..tapi org pompuan ni banyak tugas..balik kejer nk bekejar masak...basuh baju..kalo anak kecik siapkan anak..kejap2 kang anak nangis nk susu, beraklah..yg dh leh berdikari tu ok lah....dh siap dinner basuh pinggan kemas dapur...pastu tak abis lagi ..gosok baju tuk suami anak n diri sendiri tuk esok hari..kalo ada pembantu alhamdulillah..kalo cam aku buat sendiri lorrrr...by the time mlm...badan dah flat.....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz suami ntah kemana....aku la tu....sangat2 berbeza cara hidup kita ngan dulu..tapi mak aku cakap mak pon kejer ladang gaj dulu..boleh jer uruskan sumer tu..mlm bila anak dah tido barulah kemas umah..pepagi dh bangun awal2 siapkan nasi tuk anak balik sekolah nnti...mmg aku kagum ngan mak aku..



tapi kengkawan....usah risau.... Wanita yang berpeluh kerana terkena bahang api ketika memasak untuk keluarganya akan dibebaskan daripada neraka. Bagi wanita yang mencuci pakaian suaminya akan diberi 1000 pahala dan diampuni 2000 dosa. Lebih istimewa lagi ialah bagi wanita yang tinggal di rumah kerana mengurus hal-hal berkaitan anak-anak akan dapat tinggal bersama-sama Rasulullah saw di syurga kelak (ni full time housewife). Bahkan wanita yang rela dijimak oleh suami juga akan mendapat pahala dan lebih hebat lagi bagi wanita yang mati kerana bersalin akan mendapat pahala seperti pahala syahid.

nasi lemak sakit kepala..







salam..selamat pagi kengkawan..



pagi ni jom kita jamu mata ngan nasi lemak sakit kepala aku ni.. nasi lemak ni bukan pagi tadi aku buat tau.. aku buat tuk dinner mlm kelmarin... mesti korang felik kan.. mmg kekadang hubby request nasi lemak malam2.. yela pagi2 isteri dia dia ni terlebih rajin tuk buat nasi lemak..



masa aku buat nasi lemak ni..kepala aku sakit ya amat..aku biasala..kalo dari pagi sakit kepala mesti bawak ke mlm..selagi aku tk telan dadah aku tu..taker nk ilangnyer.. aku kekadang selagi boleh tahan aku akan tahan..malas sangat nk ajar mkn painkiller ni..tk elok tuk buah pinggang..adik aku dah 6 thn cuci darah..so..dia mmg dah arif ngan ubat-ubtan ni..ubat tu pon dia bagi aku kalau dh tk thn sgt baru telan... aku rasa migrain kot..ntahla..tapi sekali-sekala mmg sakit kepala ni menyerang..



aku thn jugakala sementara nk siapkan nasi lemak ni..selalunyer kalo sakit cenggini aku suh hubby bungkus t.yam or sop jer..pastu goreng telo dadar..tapi hubby balik lewat mlm tu.. akhirnya berjaya gak aku siapkan nasi lemak aku nih..




kalo ikut cara org kuantan..sambal nasi lemak mesti ditambah ngan gule kerek juga dikenali sbg gula kabung dan gula melaka..tapi dibuat dari bhn yg sama ke tidak aku tk tau la... sbb tu kalo di kuantan korang akan tgk sambal dia warna gelap sikit..dulu2 aku tk pandai sambal cenggini..tapi dah kawin ngan org kuantan kenelah belajar masakan sana yg banyak menggunakan gula..tapi mesti lawan ngan air asam jawa..kalo tak sambal korang tak jadi..sambal ni jugakla aku buat masa balik kg..family aku pon ckp sedap..masin, manis dan masam..tapi jgn la bayak sgt gula tu..sungguh tak sihat.. nasi lemak ni pon aku nkn sikit jer tau..kan tgh diet gituuuu...


ha..ni ler rupenyer gula kerek tu...



daun pandan aku amik kt depan umah jer..dah bertahun pokok ni berbakti tuk aku dan jiran2..hubby yg tanam.. oh lupa nk citer pasal pinggan yg aku rasa ada sentimentel value gitu..pinggan tu aku cilok kt umah mak aku..mak ada simpan satu tong besar...tapi dia tk guna pon..aku amik 2 bijik..aku rasa pinggan corak lama camni sungguh menyingkap nostalgia lama kepada pengguna dia..sambil mkn nasi lemak sambil bayangkan nasi lemak mk kt kg..syahdu nyer...pinggan ni mat gebu selalu gak guna aku tgk..







mee sop lak..


nampak sgt tuan rumah ni suka makn..asyik n3 makan jer.. hehehe..aku mmg suka mkn sbb tu aku tem.... ni menu weekend aritu.. hubby request mee sup..mee sup aku simple jer..sayur2 dah abis stok so aku bantai mkn mee sup ngan salad..boley ker? boleh jerla..aku takleh mkn kalo takder sayur ni.. jemput mkn sumer...




seperti biasa model jalan2 cari makan..yong yg tak sabar2..bau jer terus kata dia lapar sesangat..

cabaran lansing..



ni kisah di suatu pagi..



ntah apa yg hubby cari kt dlm almari..tetiba dia tanya mana baju melayu biru dia.. ntahla aku pun tak tau..maybe tinggal kt umah mak..dan lantas tatkala itu jugak aku ternampak baju kebaya biruku yg dah 7 thn tak dipakai..



baju tu aku cuma pakai sekali jer masa menyambut menantu dulu..pastu terus aku tak pakai2..dan kalo aku nk pakai sekarang aku hanya boleh masuk lengan jer..nk butang mmg tk boleh..maksudnyer lansung tk sampai..jadi korang dapat bayangkn tak badan aku..hhuhuhu..sedeynyer..






masa aku pakai baju ni dulu pun berat aku pun bukan berat badan ideal pun..masih kene turunkan banyak lagik..tapi setelah 7 thn dan melahirkan 2 org anak (nk mension jugak lahirkan 2 org anak tu.. nk salahkan ngandung la tu) aku telah naik 20 kilo dari berat masa aku pakai baju nih...makkkkkkkkkkkkkk... tulunnnnnn...





ternampak jer baju tu..... nk tahu apa kata hati aku? "bila agaknyer aku leh pakai ballik baju ni?" teus aku cakap kt hubby..bang raya thn ni kita paki baju biru ni nak? abg pakai baju melayu biru tu, ila pakai baju ni... hubby sengih..okeh..kita tunggu dan lihat..



sebenarnyer mmg aku tgh dlm proses menurunkan berat badan..dan aku cabar diri aku uk pakai baju tu raya nnti..korang rasa aku berjaya tak? n sebenarnyer aku start diet awal bulan 3 aritu..n aku cukup2 teruja coz aku dah turun 8kg..baru semalam aku timbang...harap2 aku berjaya..kalo nk target berat badan ideal aku kene turunkan lagi 20kg..banyk tu...tapi insyallah aku tekad..ni utk hubby (dia kata dia x kisah aku gemuks..tapi lelaki kan tentu nk tgk isteri dia cantik, comel, menarik kan) n tuk kesihatan badan aku... kalo korang rajin, kt n3 ni aku ada tulih naper aku tekad nk turunkn berat badan dulu..dan alhamdulillah buat masa ni aku masih mampu bertahan mengamalkan pemakanan sihat..w.pon kekadang tersasul gaks..contohnyer pagi nih...hehehe..


doakan aku berjaya ek.. dan kita tgk raya nnti muat tak baju tu ngan aku.. insyaallah kalo umo aku panjangla...amin...


aku tetap aku tapi dengan badan yg lebih sihat insyaallah...



salam di pagi selasa nan indah...



salam kengkawan...morning...sila...sila..jemput makan..amik sorang satu tau..jgn mkn bebanyak..manis2 kuih tu..tak elok tuk kesihatan.... sesambil tu g baca blog kopi..yela minum teh tapi baca cerita kedai kopi ok gaks... atau sesambil tu tgk kopiahkait..kopi gak kan..mane ler tau berkenan...utk cik abang pon boleh ..tuk anak pon boleh..

resepi kacang goreng tempe...


sayangsayangibu tanya resepi sayur ni..sangat simple tapi tepek jela...



1. tempe potong kecik2..goreng dan asingkan.

2. pecahkan bwg putih tumiskan sampai naik bau.

3. masukkan bwg besar yg telah dipotong..tumis lagi..

4. masukkan potongan ayam (harus sbb anak pompuan sgt penggemar ayam tegar) nk gantikan ngan kiub ayam pon sodap..

5.masukkan sos tiram,kicap n minyak bijan

6. then masukkan kacang buncis n kacau..

7. tambah sikit air jika perlu..takyah pon takper..kalo banyak air nnti kacang tu kecut

8. akhir sekali masukkan tempe tadi..kacau n terus angkat..kalo lama sgt tempe lembik..



ok siap... simple ya amat...

kacang goreng tempe..

Bila dah t.hari perot ku berdondang sayang..tetiba tingin nk mkn nasi panas ngan sayur kacang goreng ngan tempe...ush sedapnyer..tgk jer la gambar lama ni...sedapnyer..sindiri puji.. tapi kt umah aku kalo masak sayur ni aku sorang jer ngadap semangkuk..hubby n anak2 susah tul la nk mkan sayur..hubby cuma mkn bendi n terong masak kari...tu pon memilih..kalo aku or family sendiri masak jer dia mkn..kalo kt kedai dia tk pandang..adib cuma mkn timun jer...yong mkn salad jer..susah sungguh citarsa berbeza-beza..




belajar dari sebiji tembikai....


salam pagi senin yg hujan....


tetiba teringat kt citer ni..aku penah terbaca sekali..tapi kalo tersalah mintak maaf yer..


pada zaman nabi dulu ada seorang sahabat ni pegi pasar..beli lah sebiji buah tembikai tuk dibawa balik..sesampai di rumah dia pun serahkanlah buah tembikai tu kt isteri dia..then isteri dia pun potonglah buah tu nk makan..

sebaik saja buah tembikai tu dipotong si isteri ni membebel-bebel la..buah yg suami dia bawak balik tadi tak berapa elok..mungkin tak merah or..tak manis dan sebagainyer..kt luar nampak elokjer..bebel lah si isteri ni..ayat ni lebih kurang jer la..ayat sebenar aku tak tau la ..."napelah org ni jual buah tak elok..nk berniaga sangat"..ayat ni biasa kita dengar kan...aku pon selalu gak guna ayat ni..


sebaik sahaja si suami terdengar rungutan isteri ni tadi, si suami pun bertanya kembali kepada isteri...wahai isteriku.. siapakah yg engkau marahi? adakah aku menginginkan buah itu rosak..atau adakah peniaga itu menginginkan buah itu rosak? si isteri tergamam...tak tau nk jawab ape.. yang pasti Allah yg menjadikan buah itu rosak..adakah engkau memarahi Allah..semenjak peristiwa itu si isteri sedar akan kesilapannya dan bersyukur atas setiap rezeki yg diterima..


cerita ni nampak simple tapi cukup mengajar aku erti bersyukur.. bersyukur atas setiap rezeki yg Allah berikan....


bekal nasi ayam..


nasi ayam yg aku buat semalam siap bawak bekal lagi tuk anak2 aku.. gigih aku bangun pagi2 tuk goreng ayam.. tak membazir diorg ni mkn sampai licin..semalam adib tk berapa nk mkn coz tk sihat..so balik sekolah semalam terus bukak bekal nk mkn..dlm kete dah ngamuk2 lapar..alasan jer sebenarnyer dia nk suh aku singgah kedai runcit beli mainan...







baju sekolah hijau...very the 'PAS"...hehehe..sekolah pon PASTI Az-Zahrah...

nasi ayam..


hubby: yang..lama dah kita tak makn nasi ayam kan? kalau buat pun rugi gak..sayang bukannyer mkn banyak sekang..(kononnyer sekang aku tgh diet)
aku: takper la..kalo nk nnti ila buat la..


hubby: takperla abg g beli kt pasar mlm je la..(so sabtu lepas dia mkn nasi ayam beli jela)


so demi menunaikan hajat cik abang aku..semalam balik kejer aku berkejar ke mini market tuk beli kelengkapan nasi ayam.. mmg agak dah lewat coz kene singgah pharmacy bagai..adib selsema + batuk..baru jer baik demam dah demam balik..


buat nasi ayam ni sbenarnye sekejap jer..tapi cerewet sikit la..nk rebus ayam..nk buat sambal..buat sup..tapi aku buat ni tak sampai sejam dh siap..sungguh mengejar masa..lagipon buat sikit, mmg la cepat..


mai layan gambar dulu..





yong yg dah tk sabar nk mkn...

w.pon agak memenatkn tapi bila tgk suami ngan nak mkn hilang segala penat lelah...

pendedahan seks dari kecil..


memacam reaksi dari pelbagai pihak timbul apabila kerajaan nk dedahkan anak2 kita ngan pendidikan seks dari sekolah rendah..aku pon tak reti nk komen setuju ker idak coz tk tahu bentuk dan modul yg akan didedahkan tu nnti.. tapi bila anak aku tanya "ma camana adib boleh duduk dlm perut mama?" camana bebi tu jadik ma? jadi haruslah aku fikirkan satu cara yg bijak tuk menerangkannya..jalan mudah adalah dgn tunjukkan video ni..korang mesti penah tgk video ni kan..mai kita saksikan:


video
adib: adib ada ekor la ma masa kecik...
mama: mmg la..
adib: adib rasa adib cam berudu kt rumah nek la ma..
mama: erk!!!
adib: kalo sape yg tak der bunga takleh masuk yer ma?
mama: yela..kene ada bunga n mesti kuat baru boleh masuk lam telo tu..
korang rasa ok tak jawapan aku tu..aku rasa ok la kot buat masa ni..yg lelain tu aku kan terangkn bila dia dah b esar nnti..

lauk sesimple jer...

salam kengkawan...




masa belek2 gambar tadik aku terjumpa gambr lauk pauk ni..aku terlupa aku dh post ker belum..tk kisahla..kalo aku dah post halal jer la.. ni lunch bila pon aku dh lupa..






dah lama beno rasanyer tak letak gambar lauk pauk kan? apa kata kita jamu mata ngan lauk aku yg tak seberapa ni tapi cukup membuatkan cik abang n anak2 aku tersenyum kekenyangan.. ni la makanan kami sekuarga..simple tapi sedap di lidah mereka2.... tapi kalo buat mee goreng selalunya anak2 aku akan request papa yg gorengkan..kene ngan tekak diaorg...tapi time nk merasa masin ke manis ke suh mama gak yg rasakan..tu la papa tk suka rasa msakan dia..




okeh..meh tgk menu: ikan kisi goreng, gulai lemak cili api daging n kentang, ulam timun n samabal tempoyak..





















simple kan...cukupla kami 4 beranak makn...aku sekang tgh kurangkan masak lemak2 kt umah..seminggu sekali jer aku masak berlemak..agak sukar sbb diorg mmg dah diasuh makn lemak2 ni...aku tukarkan dgn tomyam, sup dan masak asam pedas. sayur1 air ni diorg tak layan..singgang pon tak layan..sesekali aku buat stim ikan or ayam..yong ngan aku jer mkn..so aku kene la buat sambil tumis ikan or ayam..mmg susah nk train anak2 makn sihat bila dh terbiasa mkn yg berlemak n berminyak...aku harap aku berjaya train diorg...






moral of the story: sayangai kuarga anda...prevention is better den cure








Ben Ashaari: Jelajah Blog Ibu..


salam kengkawan...

Blog aku yg tk seberapa ni pon tingin nk join segmen jelajah ben ashaari ni...nk jugak tambah kenalan...

okeh caranya adalah:

1) Header blog Ben Ashaari

2) Linkkan ke n3 ni.

3) Citer seba sedikit mengenai blog anda


Blog Permatahatiku adalah mengenai 2 org permatahatiku Yong and Adib...pastu adalah campur sesikit ngan citer2 ngarut yg lain... stori about my family esp.... suka duka keluarga yg ku coretkan di sini buat ku renung kembali dikala sunyi...terutamanya cerita yg tak mungkin kulupakan sampai bebila iaitu ketika abah masih ada, terlantar sakit dan hari2 terakhir abah serta detik2 terakhir yg ku lalui yg sempat ku coretkan bagi ku kenang kembali dan insyallah utk anak2 baca di kemudian hari.... w.pon sedih tapi saat2 sukar itu sempat ku abadikan di blog yg tk seberapa ini...(cam nk nangis la pulak)...

okeh..tujuan aku join jelajah blog ben ni adalah tuk menambah kenalan dan belajar serba sedikit cara berblog n camana nk pasang traffic light kt blog usang aku ni..bagi meriah sikit..

anyway..tq very much ben..kalo sudi jelajahlah blog aku tau...

4) aku tau mengenai ben ni ketika ku membaca blog jiejah..jap aku nk linkan..

tu je la kot..bagi kengkawan yg sudi singgah tq very much.. salam perkenalan...
tq again ben...
Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates