jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

demam bola



sekarang ni hubby ngan anak2 mmg demam bola..anak2 aku sampai hafal nama2 negara yg menyertai world cup nih sampai kekadang tu tgk jersi jer dh tau nama negara...dan kekadang tgk bendera negara pon diorg tau..aku gak la yg terpinga-pinga plus kebingungan tak tau bila anak tanya ttg world cup..

okeh mari kita saksikan gambar yg anak aku lukih..anak2 aku mmg minat sangat melukis nih.. ni salah satu gambar yg sempat aku pamerkan... kalo nk ikutkan belambak-lambak kt rumah tu hasil seni diaorg... kertas A4 takyah cite la...mmg kene standby tuk lukisan sahaja..kekadang aku amik used paper kt opis tuk anak aku melukih.. layan gambar...


okeh gambar yg last ni ada sesiapa tahu code yg anak aku tulih tu..sesapa yg kaki bola mesti tau.. dan yg betul2 mengikuti perkembangan world cup jer yang tau.. memula aku pelik gak mende apa la yg yong tulis ni..setelah sedikit kajian dijalankan barulah aku paham...hmmmm.... itulah dinamakan kaki bola...



ikan bakar


mkn apa t.hari nih.. aku mn ikan aji2 bakar.. semalam aku bakar dlm daun kunyit.. geram tul aku ...daun kunyit aku yg tgh subur menghijau di mkn dek belalang..so daripada habis dimkn belalang tu aku dgn rakusnya pilih daun yg besar2 dan menarik tuk bungkus ikan aji2 nih..pada siapa yg tk kenal ikan aji2 ni isi dia banyak, takder sisik dan mmg famous dibuat ikn bakar kalo kt kuantan nih..

aku dh mkn sebelah semalam..ikan tu besar... so aku bawak bekal sebelah lagi..takde gambar tuk aku tayang kt sini..tp aku ada gamabr ikan bakar yg aku beli tuk lunch bila ntah....

aku dh start kene mkn ikan bakar ngan kukus balik..sebulan ni berat aku statik tk berubah... kekal kt no. tu jer... so aku kene ubah balik gaya pemakanan aku.. camana nk capai target raya nih..berjaya ke iadk aku tak tau ler..harap2 berjaya la... ker sbb aku dok minum kopi segera yg SIL aku bagi ni..sbb tu berat aku tak ubah2 kot..(nk salahkan kopi la pulokkkkk) sebenarnya mmg aku mkn tk hingat 2,3 menjak nih....ngaku jer la...




baju raya



salam kengkawan..

puasa belum lagi aku dh sibuk cite pasal baju raya..biasalah org pompuan..ala korang pun mesti dh fikir kan....kannnn... dan mesti ada yg dh tempah dan ada lak yang dah tak terima tempahan...

aku seperti biasa2 aku mmg tak tempah baju..pernah lah 2,3 kali tempah..dan selalunya mmg tk sempat siap..kalo tempah ngan surirumah mmg dijamin siap..kalo tempah kedai aku dh serik...

kebiasaannya aku akan beli jer..aku rasa lagi jimat.. sepasang dalam rm80 or tak lebih lah rm100. kalo aku tempah pun lebih kurang jer harga dia.. tapi last year SIL aku ajak g tempah ngan kawan dia..lagipun aku ada kain pasang yg bos aku beli kt bandung..so aku tempah jer la..dan aku cuba2 jahit manik sendiri kt baju tu.. aku takde camera ni nk tayang kt korang hasill kerja kerastangan aku menjahit manik2 tu..

baju 1st yg aku jahit manik tu mmg akan menjadi baju kenang-kenangan aku sepanjang hayat.. aku ingat lagi masa jaga arwah abah kt hospital aku amik kesempatan jahit manik.. kebetulan abah dh sedar..aku sgt2 happy masa tu dan aku pun dgn rajinnya jahit manik kt baju aku (errr..jahit manik ada kene mengena ngan happy ker?)

masa abah terjaga dia senyum dan tanya aku " buat apa tu k.teh?" jahit manik bah..baju raya... sebenarnya aku terasa bersalah gak prepre tuk raya sbb abah kan kt hospital..aku lak sonok2 buat persiapan raya... mmg raya tu kami tk sempat nk beraya ngan abah..abah pergi seminggu sebelum raya... 2 minggu aku jaga abah masa dia kritikal dan r.tangga dan anak2 pun aku serahkan pada suami, nasib baik aku dh siapkana sumer persiapan anak dan suami.. korang boleh baca saat2 akhir abah bersama aku kt sini.

ok lah kita tukar topic baju raya la pulak..

aku sebenarnya ada satu baju idaman kalbu.. dh lama aku teringin nk pakai baju nih..tp tak berkesempatan..so aku rasa raya ni aku nk beli dua pasang baju kurung dgn pattern yg aku suka nih.. aku dh google gambar ni kt tenet..meh aku tunjukkan.. lebih kurang la seperti gamabarajh kt bawah ni.. cantik kan...




raya thn ni ingat nk pakai sedondon kami anak beranak..tp takde pilihan kaler lagi.. mama kene cari baju yg mama suka dulu..pastu papa ngan anak2 kene polow warna baju mama...aci tak?

aku sebenarnya ada kain pasang yg bos aku bagi tp tak buat2 lagi..dh bertahun lamanaya..aku buntu memikirkan baju yg sesuai tuk kain nih.. nk tempah sekarang pun mmg tak sempat dah..simpan tuk next year lah jawabnya... kat bawah ni kainnya... penuh ngan bunga dan manik.. very de mak datin..hehehe...

so next month dh leh start cari baju raya anak..aku selalunya tkde la berbelanja besau kalo raya.. shopping dgn berkhemah (sebenarnya bajet). aku akan cari 2 or 3 pasang baju kasual dan sepasang baju kurung dan melayu tuk anak2. kasut sepasang sorang..tu jer.. tp kekadang mak sedara tu bali sepasang..mak sedara ni beli sepasang..or kadang 2,3 pasang..tu yg jadi berpasang2 baju diorg tu.. aku akan bajet 3 atau 4 pasang sorang jer.. biarlah diorg tk diasuh mewah.. berpadan la dgn kemmpuan mk pak dia... aku pon paling banyak pon 3 pasang jer baju kurung...

untuk kuih muih lak aku mmg tk berbelanja sangat.. beli sikit2 jer tuk bawak balik kg..pastu ada la tinggal kt rumah sikit.. dan selalunya kuih2 goreng yg banyak aku beli.. kuih manis2 ni tk berapa mendapat perhatian..plus hubby tak suka.. aku mmg tk buat kuih..sumer beli..

tahun ni aku beraya kt rumah MIL dulu.. mungkin raya kedua aku balik temerloh.... kami akan bergilir-giglir beraya setiap thn.. selalunya hubby mmg banyak mengalah.. kalo beraya kt rumah mak dia raya kedua kami dh balik temerloh rumah mak aku.. tp kalo raya rumah aku, raya ketiga baru balik rumah mak dia.. ye la kami mmg duduk di kuantan dan dekat ngan MIL..so mmg hari2 jumpa...

apesal la citer pasal baju raya aku nih dh melalut-lalut... nampak sgt aku nih excited nk beraya...kalah budak..hehehe...

p/s ingat tk cabarn lansing aku??? korang rasa raya nih muat tk aku nk pakai balik baju kawin aku... aku try masuk tgn boleh..tp lansung takleh butang lagi nih..camana???? kita tunggu dan lihat jer la ek...






teringin nk mkn sambal jering semai


aku teringin sungguh nk mkn sambal jering semai ngan ikan bilis.. n3 pasal sambal jering ni aku pernah buat dulu..ni gambar lama.. jering semai kalo buat sambal mmg feveret aku... tp kalo org tk thn ngan baunya mmg takleh mkn..

jering semai ni selalunya mak akan semaikan kt dlm tanah bercampur pasir... pastu jering tu tumbuh la.. nampak dh kuar tunas tu..jering akan menjadi rangup..potong kecik2 dan goreng..pastu buat sambal

mkn lak ngan nasi panas2..takyah lauk lain.. aku kalo mkn ni boleh berpinggan-pinggan.. MIL lalu depan belakang kiri kanan pon sure tk pasan..hehehehe.. selalunyer jering ni ada kt pasar mlm..yg dh sedia dimkn la..takyah semai2...aku ni mulut kampung..so mmg mkn la petai, jering kerdas dan apa2 jer ulaman kampung... berbeza sungguh ngan hubby yg mulut melayu tu.. maknanyer dia hanya mkn makanan melayu tp mknn kg kurang..cam ikan keli ke... ikan sungai ke.. apa2 je lah yg lain sikit..mmg tolak tepi...

anak aku yg girl ni pulak lidah western... suka sgt ngan western food... my son lak..unpredictable..kejap suka ni..kejap suka tu.. jadinya ikut suka ati dia..

so inilah dia sambal yg dh siap dimsk..jom mkn.....





Balok Seaview Resort part 3


pukul 8 pagi keesokannya keadaan yg riuh rendah semalam senyap sunyi... pintu chalet memasing tertutup rapat... penat sungguh masing2.. dlm kul 8.30 aku anak beranak g b.fast.. ada nasi lemak, mee goreng, roti n kuih muih.. pulut panggang dia sedap..nasi lemak boleh lah.. aku ada kupon tuk 3 org mkn jer.. aku g 4 beranak....sib baik budak tu buat tak tau je..yela bebudak ni tk mkn pun..cuit sikit2 jer.. hubby tak g..sbb dia tahu dia mmg takleh masyuk mknn hotel...cam last gath rela dia g luar cari b.fast..tp kali ni dia tido tak hengat ngantuk tgk bola..




morninggg... muka memasing tk mandi lagi..

pas mkn mandi kolah dulu sementara tggu nk cek out..

mas n adam

ina dan anak buah
hubby ngan yong..

jei n family
yong n adib

dah siap mandi manda siap lak nk balik...

sebelum tu kitaorg decide nk lunch dulu..tempat jei yg recommand..

kete ferrari buruk aku dihimpit dek 2 bijik kete lawo.. belakang merce depan volvo.. tgk belakang..mana anak2 aku? sumer dh zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....


papa lapo..mkn lolipop yong tak abis..
okeh...ni la kedai tuh..mmg best giler..mknn belambak-lambak..tp kitaorg dh meroyan tgk mknn sampai memasing terlupa nk snap.. ada udang celup tpg, ikan celup tepung, sata, otak2, segala jenis bubur, nasi dagang, nasi minyak, laksam, keropok lekor, bebola goreng, nasi campur dan ntah apa2 lagik... kedai kecik tp padat giler... tp mmg takleh lupa la udang goreng celup tepung tu..mmg best..mkn panas2...



siap mkn kitaorg berpisah.... memasing pun dh penat..nk jln2 lagi round ktn mmg tak larat..so insyaallah jumpa lagi next year.. dan gath kali ni mmg lebih tersusun dari thn lepas..n seronok sangat2..kira succes la... maybe next time kita leh buat games..tp jijoe kata masa tak cukup..kalo nak wat games kena 2 days..br best..tengok la bajet kita nnti... kalo takleh kita buat rutin seperti biasa dan mungkin leh selit2 game kat mana2 kalo sempat..bayangkan kita main rebut kusi kt pool tu..mesti seronok..or wat persembahan kt stage tu.... hmmm..best gak kan..okeh pren..jumpa lagi yek...





Balok Seaview Resort part 2


sementara cik abang layan anak mandi kitaorg start aktivi menghidup api dan membakar... masa ni family jei baru sampai....jei ni mmg terkenal ngan kesibukan dia..baru balik dari rompin trus ke kuantan tuk attend gath ni.... layan gambar lagi..merapu banyak2 kang sure korang bosan...



mas yg hidupkan api.... caya la mas..kalo aku mmg fail lah... kitaorg guna ranting kayu yg diambil kt tepi pantai... terus hidup dgn jayanya... yg pakai cap tebalik tu en. abang aku la....dh bersiap nk ke kedai beli apa2 yg perlu...




acara bermula ngan sesi potong kek arijadi.. kitaorg celebrate 3 arijadi... adib, hud dan acik ina..
tgk si kecik wawa tu... tgn dh penuh krim..

kt bawah ni adib zulfan..anak aku..kek spiderman...


hud haikal pulak..sian kek dia..aku yg temphkan..kek mr.bean tp gambar mr bean tu macam muka macca jer aku tgk....


ni cikgu ina... hubby dia adiahkan kek secret recepi yg sodapppp...

dh licin sume baru aku amik gambar.. kitaorg bakar kambing, ayam dan sosej..mmg mabeles...(sindri puji diri sindri)

dah siap mkn dan potong kek..kitaorg start acara tukar2 adiah..part ni mmg seronok..undi ikut nama yg kita dapat..bebudak la paling seronok... macam2 adiah diorg dapat plus goodies lagi..aku pun dh tak tau sape yg bagi..yg aku tahu cikgu ina banyak bagi adiah2 ni..


layan gambo lagik.. ni aku dapat adiah dari en. azman.. aku dapat botol air..last year aku dpt adiah dari dia gak..mmg aku ngan dia ni sherashi kott... last year aku dpt air kotak sekaton...


gambar seterusnya aku pon dh lupa sapa bagi sapa...layanzzzzz....


ni hubby bagi ina botol perhiasan...



amboiii... duaorg ni...senyum leborr....

aku bagi mas pasu kecik..










jom tgk adiah yg kitaorg dapat.... hadiah ni bajet dlm rm20 kebawah.. dan mungkin ada yg lebih..just for fun..tak kisah la mahal ke murah..

1st nasi yg kitaorg masak habis rosak... tk perasan plug rosak n nasi dh kembang n tak boleh diselamatkan lagi..so yg ni masak kali kedua..sib baik ada beras lagik..kitaorg makan nasi ngan sup ayam dan daging yg hubby beli kat restoran masakan panas tk jauh dari resort...

happy sangat kitaorg malam tu... siap mkn bersuap-suap lagi...

jei dan suami..

aku dan suami..

mas dan suami

ina dan suami...


pakci2 ngan adiah masing2..en. azman tu pegang rice cooker ajaib yg masak nasi tk masak2...


bebudak ngan adiah masing2

makcik2 yg terlebih seronk mm tu..


malam tu kitaorg kaum ibu dok bergossip dlm kolam sampai pukul 3 pagi... anak diserahkan kepada en suami menguruskannya... yela jumpa pon setahun sekali kan..harus la borak lelama.... dh kecut baru naik...




Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates