jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

telo jeruk


last week hubby beli telo itik sesarang..dia suh buat telo jeruk..mak cakap sebijik telo bersamaan ngan segenggam garam..so aku pun kiralah sampai 30 genggam garam...

sebelum tu proses utama adalah basuh telo tu bersih2..kasi licin melepak dulu kulit dia...

pastu keringkan..... sesambil tu masakla air garam tadi... susah gak nk cairka garam ni..sbb dh jadi larutan tepu...

pastu masukkan telo lam balang n tuang air garam yg telah disejukkan..tunggu sampai 2 mggu yer..aku try rebus baru ni.. tp tk jadi lagi..baru seminggu..telo itik yg tk jadi masin lagi loya tekak nk makan tau... bolehla jimat sikit..kalo beli rm0.70 sebijik rasanya..kalo beli yg dh siap rebus rm1 sebijk..yg aku buat sendiri ni rm0.50 jerk sebijik...

sementara tu masakla apa2 tuk dinner aritu..aku masak tomyam kesukaan ramai...

raya kt bohor



sambung sikit citer raya..raya kedua kami sekuarga balik ke temerloh..kg bohor baru..kg aku la..yg sungguh indah lagi mendamaikan.... kami sepakat membawa berkat pakai baju kaler merah...dh la panas membahang ditambah lak ngan kaler merah..sungguh berahi masing2 nk beraya...hehehe...jom balik kg.... baru gerak dh masing2 sibuk nk air... ni yong dengan fesyen rambut terkini..senyum sampai telinga wooo cina tu buat fringe kt depan.. (betul ker nama dia fringe ek..ntah bantai jela...) kalu aku rajun nnti aku buat n3 pasal gunting rambut nih...




sebelum ke kampung singgah rumah rakan lama..cikgu ina..mkn laksa lemak dulu...aku yg ternganga tu..mas..sorry gambo ko tk nampak.. borak2... pastu terus kami ke rumah mak sedara aku lak..pastu baru balik kg...


sampi bohor dh petang...mandi manda makan..dan seperti biasa bebudak main mercun la kan...


ni pagi soknyer kakak aku mask me kung fu..mabeles..gambar dh masak takde....ganaz tul org ni msk....penyapu besepah-sepah..



lama kami beraya kt bohor...sampi raya ke 7.... ni bila ntah..aku buat nasi lemak for b.fast.. adib kata amik gambar tgn dia sekali tgh tunjuk sambal.. sungguh nostalgia tau masak nasi lemak kt kg. Sehari sebelum tu aku g beraya rumah mak saudara aku..kt kg yg sama la.. mintak kelapa sebijik sbb soknyer nk buat nasi lemak kan.. yang aku kata nostalgia tu sbb sungguh menggamit kenangan silam la..macam dolu2..sebelum masak nasi lemak kene kopik kelapa..pastu belah..kalo ada tombong leh makan..masa kecik2 dulu berebut tombong kelapa ni tau.. pastu mesin..dh dapat kelap parut sila perah yer..aku blend jer..pastu barulah boleh masak nasi... aku sekang mana jumpa kelapa bijik ni dah..aku main santan jer..sib baik anak aku kenal apa itu buah kelapa..

ni abang aku sekuarga...hijo gak...

dimana-mana jua masih dgn computer...


anak saper lak ni? cuba kowang teka....ni la adam mikail..anak angkat kakak aku..ingat lagi tak n3 dulu2...ko mesti ingat kan mas...


salam2..adam nk balik dah....

adib ngan poksu...ni kami dh nak balik...



Biasalah yong sehari sebelum balik akan manja2 dulu ngan nenek..dia takkan berenggang w.pon sekejap..tu masalah nyer kalo balik kg or nenek dtg ktn..susah tul nk lepaskan nenek dia..air mata mengalir jer dari pagi sampaila masuk kete nk balik ktn.. nenek kena hantar sampai dlm kete.... budak manja nenek la katakan...dulu masa arwah atok ada..kalu atok dtg ktn ngan nek..atok akan balik bohor sebelum dia balik rumah samada dr rumah nek yg jaga dia masa kecik or balik dari sekolah dh besar ni..... kalo kecik dulu dia akan nangis sungguh2 kalo atok ngan nenek nk balik..... atok...nek...nak ikut...dia jerit sekuat hati..luluh hati atok ngan nenek kan dengar cucu jerit..so better balik masa dia takde..



raya




salam aidilfitri sumer... mood mengupdate mmg malas giler ni...tp update gak la sikit...
memula mai kita tgk Michale Jackson Jr in baju melayu....ada gaya tak??? macam2 budak ni....



kami suami isteri ... yong yg amikkan gambar.. sebenarnya mmg amik photographer aritu..tp gambar tak siap2 lagik... gambar2 ni dari kamera aku... raya pertama kami di rumah MIL



masa ni bertiga jer..adib dh tertido...




mals lah nk citer panjang2...malas betul aku menulis sekang ni..okeh babai....

super top


gambar makann lagi..sudahnyer blog aku jadi blog masakan..haahaha
ni last week kami sekeluarga g mkn kt tanjung lumpur salah satu tempat masakann panas yg glemer kt kuantan
kami kalu nk mkn msakan panas satu tempat jer kitaorg pegi..SUPER TOP nama restoran tu..
menu pada hari tu adalah:

adib nk mkn nasi paprik

sup ekor ni aku punyer...tekak teringin makn sup2 lak..very the mabelessss.....

ayam masak merah..tak sedap..fail..ni mesti tukang masak lain ni..

yong request sotong celup tepung..

ni hubby punye..sup daging campur perut..mabelessss..


yong mkn sotong jer..


tetiba jegh aku tayang gambr selipar yong baru beli...very the pink and munga2 you...


ni weekend aritu aku buat nasi dagang...tp tetiba mood nk amik gambau tak keluar..aku just amik gmbr nasi n gambar lauk yg tk siap lagi...tengah menumis..hahaha..boleh gitu yerk...

tu di rempah2 tuk kuah ikannyer...pastu aku tk amik gambar dah...

punyer la aura kamera aku tk mari2..semalam aku buat nasi ayam pun malas nk amik gambar....


nasi lemak la pulak...


salam kawan2 sumer...
nasi lemak ni menu berbuka bila aku pun dh lupa..
nasi lemak kukus..sedap sikit..nasi lebih lembut dan tk berkerak...


makan ngan sambal sotong

sambal bilis pun ada...








nasi lemak ni adib tambah berkali-kali...
okeh..nnti aku masukkan menu berbuka seterusnyer..kalo aku rajin la...



Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates