jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

pertandingan sajak





salam Jumaat kengkawan...
aku betul2 dapat pengakit 'M' sekang..
Aku malas masak..aku malas lipat kain..aku malas basuh kain..(ceh..bukan aku pun basuh kain selama ni)..aku malas nk update blog...segala-galanyer cam tak best jer...
naper ek??? kalo org bagi aku duit suh aku g shopping rasanyer aku tk malas...
rentetan dari aku malas masak tu...dh berapa hari kami mkn ala kadar jer...
huhuhuhu..siannnnn....
sib baik la cik abang sayng aku tu tk cerewet bab mkn...
cuma anak jer yg agak cerewet...

aku bukan nk citer pasal malas..aku nk citer pasal anak sulong aku masuk pertandingan sajak..
PASTI seluruh Pahang adakan pertandingan sajak, bercerita, hafazan, nasyid, azan dan pidato..
yong masuk sajak tajuk Ya Rasulullah..

ramai gak yg masuk sajak dan mmg seronok tgk keletah bebudak yg umo baru 5 dan 6 thn beraksi.. jom layan gambar...

majlis dimulakan dgn bacaan surah yassin dari adik ****...tp puas mualimah pujuk taknk baca... ganti ngan budak lain...baca ayat kursi jer...

seterusnya bacaan khutbah dari adik ****



yong kalo tk menempek kt aku..kt nek..kalo tak kt nek..kt cikgu pun jadi...


yong ngan mualimah kesayangan dan kengkawan..

nasyid dari sekolah yong


yg pelik2 ni biasalah anak jantan aku...

latihan terakhir sebelum naik ke pentas...


yong baca sajak.. kalo nk dengar aku dh upload kt fb..


yang ni pulak taknk baca kalo mak takder kt sebelah... dia baca sajak sambil pejam mata..sekali pusing belakang mak takder..terus lupa..mak dtg balik terus dia ingat semula..dan dia berjaya habiskan sajak dia dgn jayanyer... lepas abis terus peluk mak dan dukung....syabass.....



dapat hadiah saguhati jer... alhamdulillah..sekurang-kurangnya dia berani naik ke pentas... aku tanya dia yong takut tak...dia geleng..lansung tak takut...bagus ank mama...





sebelum balik kitaorg singgah kt kedai kt tepi balai polis..ingat tak kengkawan tempat yg kita mkn udang celup tepung yg mabeles dulu tu..ha kt situla..kebetulan pertandingan tu kt area tanjung lumpur...

aku amik nasi putih, sup tulang yg mabeles n melatops, ikan celup tpg, udang celup tepung, abc...
jijoe amik keropok lekor..anak2 mkn bebola ayam jerk.... punyalah banyak aku amik kan..sekali jijoe yg tak berapa nk sihat tu taknak mkn la pulak... dia mkn sup ngan kopok jerk....aku mmg tak larat n full..aku paksa gak dia habiskan udang tu..aku kalo tak amik nasi harus licin aku bedal...

ikan tu nampak kecik tp besau hokey...


udang aku amik 2 cucuk jerk..tp tak mampu kuhabiskan..



bila lagi kita nk kesini geng pengembaraan bermula??

Bungkus apa tu???


Bungkus apa tu cik kiah????? Sah2 lah mknn..
last week mak dtg kontan..nk beraya ngan cucu..last pose nam mak dtg sbb dh janji ngan yong masa raya aritu..habis pose nam nenek dtg..dah cucunyer susah betul nk tinggalkan nenek nyer masa balik kg aritu....tu yg nenek janji tu...


kami seperti biasa bungkus kt super top
memula tu plan nk makn jer kt sini..dh siap2 bagai... sekali yong yg baru nk demam tu tak larat nk bangun
panas betul badan dia.. jadinyer aku pon bungkus jer la... sampai bil rm84..seluk purse..alamak tak cukup la... ada rm80 jerk...korek2 tak de dah..
errrrr..kejap yer dik..tggu suami akak g tunas manja depan tu....hehehe

menunyer: ikan pari bakar, ikan kerapu sweat sour, sotong celup tepung (favo yong) tp tak mkn pun sbb dia betul2 tak larat, tomyam campur, sup perut campur daging, air carrot susu n tembikai..

abaikan yer meja yg besepah tu...

maka kami pun mkn berempat jer dgn jayanyer..anak2 sumer dh tak lalu nk makn..adib pun masa tu dh suam dh badan... dan mereka berterusan demam sampai seminggu...
baru harini g sekolah.. ingat kene test darah dah sbb demam tak kebah..
tp kalu ada selsema doktor kata berkemungkinan denggi tu rendah lah..jarang denggi ada selsema..
aku pun tarik napas lega... doktor bagi antibiotik utk yong yg kuat sikit coz tonsil agak teruk..adib antibiotik kurang sikit sbb tak teruk sgt lagik...2 hari mkn masih tak berubah..aku dh cuak..bawa g hospital..tp kebetulan takder parking..aku balik rumah terus dan mlm tu sib baik diorg dh nk main dan nampak cam ada perubahan..dan hari ni alhamdulillah yong dh kebah sepenuhnyer dan adib ada saki baki sikit lagi...




jamuan hari raya sekolah adib dan yong


last week sekolah yong dan adib ada buat jamuan raya..cikgu suh bawak kuih..so aku decide buat puding roti.. memula buat gula hangus.masakkan lam loyang tu jer..dlm 3 sudu gula.. biarkan dia membeku kt dlm loyang tu...


pastu blend secawan gula, 6 biji telo, sesudu esen vanila dan 5 kpg roti.. cari roti yg takde kerak kt tepi tu senang...

ni bancuhan pertama aku blend separuh roti yg separuh lagi aku susun jer...tak berapa jadi ..roti tu jadi keras sikit..tp still sedap... tuang jer bahan yg diblend ke dalam loyang tadi dan kukus selama 1/2 jam...

ni yg aku buat pagi sebelum pegi...tekocoh-kocoh nk cepat....rasa dia mmg mabeles..

cik kiah seperti biasa la diantara yg terawal... aku kalo kata pukul 9am.. kul 9am insyaallah aku sampai...tu pun anak aku dh serabut takut lmbat..

dialog aku dan adib beberapa bulan yg lepas....
adib: ma..boleh tak bila besar nnti adib nk kawin ngan ain
mama: kenapa nk kawin ngan ain? cantik ker?
adib angguk
mama: cantik saja tak cukup..kena lah baik...(dalam hati tertanya-tanya siapakah si ain ni)

masa jamuan haritu aku teringat pasal si ain ni..aku tanya adib yg mana ain..dan disini ku perkenalkan ain pujaan hati adib...
*
*
*
*
*
**
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
**
*
*
**
*
**
**
*
**
*
sungguh ayu dan comey budaknyer..aku mmg dari last year lg peratikan budak ni..cantik..kulit putih..bulu mata mak aiii..panjng....

adib dan ain... tu lah dib..mama dah suh pakai sepasang purple taknak..kalo tk kan sama ngan ain...



yong seperti biasa manja nenek...


nasyid dari anak2 tunas islam...



pastu makan nasi minyak..aku lupa nk amik gambo maknn..

yg ni aku bawak balik...heheheh



Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates