jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

cerita ceriti


sabtu lepas yong ada pemilihan bagi permainan bolajaring. Alhamdulillah..w.pon yong di pandangan mata aku tak berapa aktif, tapi jangan tk caya, yong terpilih wakil PASTI daerah Kuantan...huhuhuhu..6 tahun dah main bolajaring..aku dulu sekolah rendah baru terhegeh-hegeh cikgu ajar kenal apa itu bolajaring.. kesian sungguh aku tengok bebudak ni.. tengah-tengah panas terik kene training..masa ni la cikgu tengok sapa yang layak dan tak layak..mmg mengendalikan budak kecik ni memerlukan kesabaran yg tinggi... macam2 peel.. yang aku takleh lupa tengok pemilihan bagi bola sepak.. sampai keluar padang diaorg kejar bola tu reramai..buat tk tau jer bunyi wisel.. ada tu yg penat duk menerap kt padang sambil berenang takmo bangun, sampailah cikgu pompuan pujuk suh bangun main..nampak sangat diorg penat..


yong adalah murid tertinggi masa pemilihan tu...dan of course nurun aku jadi shooter... tapi sayang aku tak bawak camera..bateri kong..bayangkanlah dengan memasing pakai tudung di panas terik mmg menguji minda... tapi cam diorg dah biasa..cikgunya pulak letihlah handle bebudak kecik ni..ada yg nangis masuk peluh dlm mata dan macam2 lagi..


Ahad pulak aku bawak yong ngan adib pegi pertandingan mewarna. cikgu pilih 10 org satu sekolah tuk wakil..alhamdulillah anak aku dua2 dapat hadiah..tima kasih kepada dumex..hadiahnya mmg best..ada botol air, jumbo game (ala2 brick game tu tapi besar), permianan tangram (menguji minda budak susun2 jadikan bentuk pelbagai), susu mamil gold sekotak besau. yong ngan adib dapat satu set sorang. kan best kalo selalu dapat adiah banyak gini..selalunya dapat pensil kaler...


sementara nunggu anak aku tengah mengaler aku tinggalkan dia ngan sepupu dia tuk temankan. aku pun g la ke kaunter pemeriksaan kesihatan..umo dah 23 ni kenelah selalu buat pemeriksaan kan.. memula cek bp.. mak ai..tekojot beruk aku. standard bp 140/90, akunya 200/178mmHg..umang ai..nk pengsan aku..


kak tadi jln kaki ke datang sini?


taklah naik kete..


tinggi sangat ni kak..saya sarankan kak pegi hospital ye..akak ada darah tinggi ni..banyak komplikasi lain yang akan timbul bila ada darah tinggi ni..sabar ye kak..(dengan muka sedih budak tu explain kat aku..panjang lagi ler explanation dia)


pastu aku g pulak cek darah nk tgk ada kencing manis ke tak. darah aku ok..dan seterusnya g kat kaunselor kesihatan la kiranya... dia tgk bp aku tinggi..kak kita cek sekali lagila..tinggi ni..amik kau sampai tiga kali dia cek nkkan pengesahan..dan alhamdulillah result sahihnya adalah 130/80..kira normal la tu kan.. yang aku nebes sangat tu aku mmg terkenal ngan suka minum air manis2 (selalu kene marah ngan abang aku) dan suka mask termasin..


dan 2 hari ni aku insafla sekejap..masak ikan kukus ngan sayur rebus..tak taula sampai bila..selalunya sekejap je..harap2 aku dapat bertahan..selalu pepagi aku g pekene kopi/teh kat kedai, mkn nasi lemak, nasi goreng, roti canai, mee kari, mee sup etc..no wonderla berat aku masa timbang aritu dot..dot..dot... berat aku sekang sama ngan berat aku masa ngandung 8 bulan dulu..aku insapppppppppppp..tulunla selmatkan aku..aku dah tak bekpes berat2.. jimat gak duit aku...kalo sekali bekpes aku habiskan rm5+, kalo didarabkan ngan 30, aku boleh save rm150.00... boleh jimat buat beli henbeg ker, kasut ker..kannnnnnn....tapi aku ni jeis kurang motivasi diri..lebih2 lagi melibatkan hal makanan..kalau anak n cik abang aku jenis mkn sayur air, singgang ikan or ikan rebus takpe la jugak..ni aku kene masak gulai bagai....tapi aku akan coba untuk menurunkan berat badan aku ni sikit demi sikit..insyallah....(ni azam 20 tahun lepas)... mendela aku nk masak malam ni..


atas kesedaran diri yg agak menebal tuk makan makanan sihat dan punyer la bengap beno aku g tanya mas camana nk kukus ikan dlm microwave..tak pasal2 kene gelak..kuno bebenor dalila ni..kukus jela atas dapur..kununnyer nk manfaatkan microwave aku yg dah berabuk tu la..nampak gayanyer aku kene cari buku masakan tuk microwave..
kita adalah apa yg kita makan...hmmm..patutla...







1 comments:

Marsha~ said...

lama tak masuk sini... bestnye bercuti dg keluarga ek? lagi ramai lagik best..

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates