jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

1st day yong g PASTI Azzahra


5 Jan 2009, 1st day yong at school.. dari malam tadi yong merengek takmo g sekolah.. tgk tv budak nangis masuk standart1, dia pon kelam kabut takmo g sekolah...aku ye kan jer..pepagi aku dah kejutkan dua org anak aku mandi, bekpes n aku ckp jap g aku ada surprise nak tunjuk.. sesorg excited kalo sebut surprise ni.. aku ckp nak g school... ok lah sesorang..sebab ingatkan school tu tempat budak memain...

sampai PASTI kul 8.20am... org dah ramai register.. yong muka dah semacam.. aku releks dulu.. aku pujukla ckp kekawan ramai.. yong mata dah merah taknak sekolah... sayang mamalah, taknak mama tinggalkan dialah... cikgu garanglah... dan memacam reason lagi... cikgu pun mintak surat beranak kat aku.. aku kata tunggu dulu..tgk jap lagi kalo dia ok, aku register.. kalo tak ok gak takyah lah.. register bukan sesikit kene bayo..RM200 lebey...takut cam sepupu dia, dah bayar terus takmo g sekolah...than.. aku biarkan dia dulu yg dah macam tenggiling naik kat riba aku n paut leher...takmo turun2..puaslah kengkwan ajak main dia takmo... adib releksjer...bukan dia yg kene sekolah..dah 15min aku ajak dia jejalan dlm class..dia taknak lepaskan gak leher aku...

aku pon takleh jadi.. ada pulak budak lelaki sorang ni meraung sekuat ati taknak sekolah...aku bangun gak ajak yong round2 biar dia rasa comfortable..g tgk class dia utk budak 5 yo, n aku rasa cara aku tu berkesan...dia dah mula tanya nak duduk maner.. aku tunjukkanlah chair dia..dia dah mula senyum... pastu kengkawan pon dtg ajak main sekali..dengan sekelip mata yong ngan adib hilang entah kemana mainnyer..tak ingat dunia dah... terus takna balik..suh aku duk kat luar tunggu dia...dia kater ibu2 takleh duk dlm...pulakkkkkkk....dah tu terus nak belajar..class start on thursday..cikgu dia ada hal 2 ari ni... dah tak sesabar lah pulak budak ni..aku bayar fees...register pastu terus g cari beg n stationaries...coz kekawan dia sumer dah ada beg...

ada banyak sebab yg sungguh munasabah dan berasas aku anta anak aku kt sini...yang utama adalah kt sini banyak belajar asas2 agama...iqra',hafazan,doa dan memacam lagi..ada banyak tadika kt bandar ni n also yg kerajaan aku boleh antar anak aku... sekolah omputeh pon ada..tp tu sumer aku boleh ajar sendiri...dan yong pon dah banyak tahu simple english... nak ikutkan environment n condition kt sini aku tak bapa bekenan...takder playground...tp tuk kebaikn anak aku...biarlah dia belajar sesusah sikit...bukannyer aku tak boleh ajar anak mengaji..tp diorg ni liat sikit bila mak sendiri ajar...biar cikgu lak yg ajar..aku berdoa agar yong akan dpt banyak ilmu2 agama kt sini...aminnnnn...


Yong ready to school...kasut 2,3 psg suma tinggl umah nek syibah..pakai selipar la dulu,senyum jer...ingat school tu tempat apa agaknyer....korang ignore jela yer hutan mini kt depan umh aku tu..hujan ni lama tak ke kebun..cam sekolah arab laks rasanyer..yg boys pakai kopiah n gals pakai tudung..yg ni 6 yo punyer budak, dah ada uniform

yong dah rasa comfortable n happy sikitibu2 yg tgh register anak2

8 comments:

Charlotte Arphenee said...

huhu,
aku ada 3 tahun lagik sebelum menempuh hari yang sama cam nko nih. tapi maybe Hud oke kut pasal dia dah biasa g 'sekolah' (taska)

akulah AQUARIUS said...

Dah tiba time ko nganto anak ke skolah ek...
aku sok tak tau ler cemana...
adam ni ligat dan buas sikit...

dalila said...

anak ko dah biasa jei..yong ni 1st time kenal sekolah..aku nak nganto awal2 susah nak jemput jauh dari opis...dah ni terpaksa la...dah tiba waktuneyr...

hmmm... adam cam ok jer jumpa org ramai...takder masalah kot..kalo nak try buat cam jei..tp aku rasa kat kl banyak tempat belajar tuk budak 2yo..try la cari...exposekan dia awal2 dgn education...jgn jadi cam anak aku...

akulah AQUARIUS said...

aku bawak adam g opis pasal pengasuh naganto anak keskolah...
berantakkan opis aku..
tekak ake bergema kat mana2 aje...
cemana tu...
anak Dalila elok aje ikut mak dia..
Leh lak dia masukkan bateri dalam printer aku, sib baik leh kuar...
hmmmm....

dalila said...

aku bawa anak masa umo dah 3 taun..dah boleh main computer...taklah fening kepala aku..dia dok ngadap comp jela...cari yg education program kt internet...ha time tu mkn pon takmo..tp sekang dah pandai cari sendiri games..hmmmm... tak bepekdah la jadinye...anak aku banyak terpengaruh ngan anasir2 barat kt internet la..tu yg excited gila time krismas..aku terang sesatu krismas for kristian only..kita sambut hari raya..sib baik paham....jadi moralnyer anto anaok g PASTI..hehehehe

eyna said...

Tapi ada gak masalahnya kalau bebudak awal sangat g skolah..
ramainya bila masuk tahun 1..depa dah start bosan...
sebab pelajaran tahun satu kena mula dari asas..memandangkan bukan smua budak dpt pendidikan awal...
tu masanya masuk darjah satu depa buat perangai...benda depa dah pandai..nak blajo pun kurang minat dah...
Mcm minggu ptama skolah ni..ksian aku nengok cikgu2 drj satu...mcm2 peel budak...yang menangis tu toksah kata lah...
Ada sestgh tu..masa pra skolah/tadika..ok je..masuk drjh 1..ada plak yang menangis..sebab terikut2 kawan2 yang lain....pelik,...pelik...sebab tu aku ni tak layak darjah 1...darjah kesabaran aku tak sesuai dgn bebudok kecik..ada yang kena gulai dgn aku jawapnya...

dalila said...

garang jugek ina nih rupenyer...tul kater ko tu ina...

eyna said...

Aku ni tebalik...cikgu2 lain..dengan bebudak kecik depa belembut...bebudak besor depa garang...

Aku plak..dgn bebudak besor..aku buat kawan..janji keje aku depa siapkanlah..dan semestinya tak kurang ajor....
Tapi kalau dengan bebudak kecik..adoilah...tension giler aku...manjang aku jadi singe lapor...
Aku jenis rimas..kalau budak ngadu2..nangis2...merengek tak tentu pasal...Tu yang manjang kena jerkah tu...

Tapi alhamdulillah..aku tahun lpas je skali kena ngajor budak drj 1..tu pun stakat p.seni je...
Skolah paham kot kelemahan aku...
le ni aku ngajor drj 3 dan 5 je...
depa dah paham bahasa...

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates