jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

sekitar kenduri kesyukuran mak aku balik dari Mekah


dah lama dah kenduri nih..tapi aku tak post2 lagi..tak lama maner la.. almost 2 weeks... kenduri ni sempena mak aku balik dari Mekah..lagipon cuti lama so sempat la kitaorg gotong-royong buat kenduri... kali nih lain sikit dari kenduri sebelum2 nih..coz selalunyer abah aku yg masak n incharge, tp abah dah tak larat..mak kater dia tak panggil org masak...korang masak la adik beradik...hmmmm..boleh ker kitaorg nih?... yakin boleh..malaysia boleh...pepagi aku dah bangun..kakak ipar aku dah siapkan sarapan..hehehe..aku makan jer..pastu start la ari aku yg paling sibuk...suh abang aku kuarkan pinggan mangkuk yg nak digunakan masa kenduri...than aku pon basuhhhhh...banyak k...aku basuh sesorg sbb masing2 ada tugas sendiri...abg ngah aku pas subuh dah kuar beli ayam... basuh ayam...hubby aku kuarkan pggn mangkuk...masak air...pastu goreng ayam...kakak ipar aku sibuk memacam kejer dia incharge...andak n epi kalo suh baru buat...tak bapa pandai buat kejer...andak dah takleh buat kejer berat....epi g kedai..balik..g kedai...balik..dan g kedai...balik...g sana g sini..amik besen la piyuk la..n sbgainyer...

mak aku kemas umah...alih kusi mop lantai..n etc...abah aku ketua chef dah siap bhn baru dia bagi arahan...kakak aku masak tuk lunch..coz kenduri lepas asar...jadi tugas tu agak banyak la..coz kitaorg nak siapkan lunch n mask kenduri...kalo org kg tulun relaks sket...ni gambar sekitar kenduri...

hepi bangat yong n adib..jumpa cousin reramai..
barisan exco sorak n bisingkat sini aku perkenal barisan ahli panel yg terlibat dlm menjayakan majlis kesyukuran nih... memula sekalil ketua chef, En Noruddin...abah aku la...ntah camana tgh donlod habis 1 file gambo masa kenduri corrupt..so ni jer yg tinggal dlm camera...banyak dah delete...gambo mak aku pon takder....camner tuh...
bila along mula ke dapur.....susah dia nih nak kedapur..tp sekali kedapur...licin dapur...sumer pinggan mangkuk dibasuhnyer...nak rasa masakan western or lain sikit suh jer kakak aku masak coz aku ngan mak aku sama jer cara masakannyer...
angah..kalo korang penah g umah aku kenal la abang aku nih..yg terkenal ngan gurauannyer..n suker kutuk orang n kaco org...menunyer adalah nasi minyak...tu dia tukang masak nasi..pastu tinggalkan kt my sister in law sbb teman abah jemput org...my lovely sil..dialah tukang siang ikan,masak nasi, buat acar dan sebagainyer..org paling sibuk ari nih..sbb dia serba boleh jadi kitaorg banyak mintak tunjuk ajar dari dia..dia ni tak padan kecik..ligat buat kejer..tgh masak anak laks buat hal..anak yg last2 ni rapat lak tuh..tapi dia nih aku bangga la jenis tak ambil kesemptn..excuse sbb anak buat hal..anak meragam pon kendong sebelah, sebelah tgn lagi sibuk wat kejer...tak pon suh kakak n bang dia jaga, yg baju putih tuh andak...adik beradik aku sumer giant tak padan ngan mak n abah aku...siap....nasi minyak kakak ipar aku...tukang mask jer la...yg bagi arahan ketua chef sbb memasing bukan biasa mask kenduri...ayam masak merah.....yang tgh pegang tombak n rambut panjang cam hang jebat tuh my lovely husband...tukang goreng ayam...sampai betekak-tekak nak siapkan ayam masak merah..aku kuat masin...aku suh tambah garam..yg nih kata takyah..pastu kater tambah...macam2 lagi lah..tp resultnyer mmg delicioustos...kate anak aku..acar mentah...
karipap n tembikai buat cuci mulut...
epi n yong..camana pose tu?
mak aku yg pakai tudung itam yg tak nampak muke tuh..tgh entertain kawan dia..org laki kt luar malas la aku nak g amik gamba...


dari pagi sampai petang buat kejer non stop...mmg penat gila aku rasa...dah la aku ada masalah sakit tumit...org kata masalah peranakan..ntah la...tu la langgar pantang larang org tua masa dlm pantang...hehheh...org dlm pantang berpantang, aku...pantang nampak makanan...ni la resultnyer..belum apa2 dah pancit...puas aku menahan kesakitan nak menyudahkan majlis nih...sampai maghrib aku dah takleh jalan...kakak aku yg settlekan sumer pingganmangkuk..coz org laki takleh nak basuh kt luar ujan...siannn kakak aku...aku kater biarlah sok aku basuh...dia tak sedap ati lak coz jap lagi nak balik kl..


bercakap pasal peranakn dan dalaman wanita nih...nanti aku sambung di keluaran akan datang...


note for mas: masa kt kg aku sempat la buat begedil...siap snap bhn2 masakn lagi..setiap proses aku snap mik gambar...goreng amik gambar...kejer boleh siap dlm 1/2hr jadi dkt 1hr coz sibuk amik gambar....last2 file pictures balik kg ari tuh corrupt...tak dptla aku nak postkan khas diatas permintaan ko...konon nak buat cam blog masakan lah...hmmmm nak wat camner...

3 comments:

akulah AQUARIUS said...

mmm...
nyum nyum nyum sedapnya aku tengok nasik minyak. banyak perencah.

akulah AQUARIUS said...

Pasal begedil tu tak per ar kak..
sok2 leh wat lagi ek...

eyna said...

A'ah..mcm best je tukang2 masak 'ter'tauliah ni masak kan..heheh

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates