jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

sapu sawang....




lama dah tak update..memacam hal.. kene kongsi komputer ngan anak aku..komputer yg dia selalu main tu tak dpt tenet la pulak...aku baru nk baca blog dah bising2..cepat la ma..camana aku nk hapdate..
ari ni sempat lah mencelah sikit sapu sawang jap...
nk citer weekend aritu..dah nk masuk weekend balik dah... ramai dtang berkumpul kat umah..angah ngan along datang...nk melawat abah masuk ward. abah dah sebulan sakit perut..biasalah org tua ni dah jadi cam budak balik..degil..puas pujuk suh g sepital..susah sungguh..bila dah kritikal baru lah nk g.... ada pendarahan kt usus.... mmg siksa kali ni tgk abah.. merata-rata kene cucuk amik darah lah... masuk darah..masuk air..masuk ubat.. tiub pasang kt jantung..masuk camera lam perut..masuk tiub..mmg serik dia kata..menguatkan lagi kedegilan dia tak mau ke sepital....satu yg merunsingkan kami semua dia dah tak mau kimo....camana lagi lah nk memujuk..pujuk kang dimarahnya kita...hmmm..ntahlah..

khamis, doc ckp sakit perut abah kritikal...so mlm tu jugak adik aku balik kg amik mak..abah nk kene tunggu 24 hrs....abh yg tak bagi mak datang..suh mak tengok kebun..tapi dah camni kene lah tunggu..mlm tu andak terpaksa amik cuti ..nk jaga abah..siap masak..aku angkut anak aku g hospital..nk jenguk abah... aku suh andak tunggu anak aku kt lobi sementara aku melawat....kebetulan doc pakar ada..naper doc hensem2 ek? terpesona aku..ckp pon bebaik gitu...

kat lobi hospital...adib purak2 tido..




soknye pulak aku kol bos amik cuti..nk jaga abah..mk tak sampai lagi..aku tinggalkan adib ngan andak..anta yong and terus g sepital jaga abah..kul 9 aku kol andak nk tanya adib camana? tak angkat..tido la ni...kul 10 aku kol..tak angkat lagi..aku dah resah..tido mati ni..dah berpuluh kali aku kol tak angkat gak..last2 aku ckp ngan abah nk balik jap tengok adib....mmg gabra aku..nntah apala adib buat sensorang...sampai uamh aku tengok dua2 tebongkang..adib ckp dia dah puas main ngan kucing..pastu dia tido balik... dia mintak coc crunch ..lapola tu...pastu amik yong balik sekolah terus aku hangkut anak2 aku berkampung kt sepital.. nasibla kalo kene halo ni kang...aku hangkut segala menan buku, pensil kaler, tikar n bantal...senang boleh golek gelempang kt sepital....


citer weekeng lak..... along datang petang jumaat..ngan si comel adam...epi g amik kt airpot....sok pagi along g sepital tinggalkan adam ngan aku..si kenit ni tak mau duduk diam lah pulak.... along tak ajar dia naik buai....dia mmg ngantuk nk tido..tapi nk kene lama dodoi..tepuk2..aku lak sibuk ngan kerja umah..nk masak lagi..pok su dah hanyut dibuai mimpi...ngantuk mlm dia yg tunggu abah...sbb tu bagi ibu2 yg bz ngan kejr umah amik jln mudah masukkan ank dlm buai..aku pon gantung buai masukkan dia..terus diam..mungkin dia terkeliru or jakun or excited or pening..tapi buai slow2..bebi kan..tak lama tu dia tido..aku pon terus siang apa yg patut..dan dia terjaga..maknanya buai takleh benti..jadinya aku masak sambil berlari2 masuk dlm... buai..ke dapur masak..dan ke dalam buai anak..ayong ngan adib..hmmm dua2 takleh harap..buai kejap jer..penat katanya... caman mama nk tambah gerabak...tak lama adam bertahan..aku pon dukung anak sebelah..sebelah tangan lagi buat kejer..nyudahnya kul 3 siap masak..mandikan adam yg teberak..buat susu..terus tido..penat gaduh ngan mak teh..kalo ngan mummy leh la dodoi2..tapuk2..mummy adam tak bz.....hmmm..pastu dia tido tak hingat donia..penat sangat la tu..memacam dah aku try..masuk lam rocking chair lah...jenoh dah adib sorong2 kusi tu suh diam..masih nk dokong..adam2..camana lah mama linda jaga ko... petang sabtu along balik flight kul 7 lebey..


malam tu angah n family lak sampai...ha..gerabak ni kalo dtg mmg penoh umah aku...sampai jer..aku terus hidang nasi..aku tau..angah aku ni mesti terjah tudung saji dulu...


esoknya angah lakpepagi jaga abah... aku mulakan operasi memsak ngan SIL aku yg terchinta tu.. menu kami adalah ikan patin yg mak bwak dari kampung...udang masak petai...ayam goreng..ikan pekasam...sambal dorian and ulam...


meh lah layan gambo...


sebelum


selepas







ikan pekasam ni bila makan tak hingat dunia..



ni la bilik yg tak reti2 dikemas...10 kali kemas pon akan tetap seperti dibawah..




ari minggu adalah hari dobi sedunia..penuh ampai..kt pintu pagar pon aku idai..



yong dgn soalan matematiknya..dah jenoh aku buat soalan..last2 dia buat soalan dia jawab sendirik...



last sekali menu petang ahad...pulut durian..sebakul kakak ipar aku bawak..






4 comments:

AzMas said...

Kena tinggal ler kebun tu jap.. kalo boleh biar mak ko sentiasa ada kat abah tu. Abah ko berselera makan? Kalau ada selera tu ok sikit ada tenaga.

Mabeles masakan Temerloh sungguh ni. Lapo arrr

Marsha~ said...

sedapnyaaaaaaaaaaaa udang petai tuh!

Eyna's said...

Aku pun tliur nengok udang petai tu...sdapnyelah.....

dalila said...

mas: yer mas..mmg dah ditinggalkan.. mintak tolon kerbau jagakan..abah aku tak berapa selera..dah la suh pose berhari-hari..tak ker gila..last2 adik aku marah doc..dah la sakit berhari lak soh pose..lapo abah aku woi..air pon takleh..tapi aku degil bagi gak..

marsha n ina: mmg mabeles...SIL yg masak..

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates