jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

siput sedut ngan ketam






sejak dari hari rabu lepas bah teringin nk makan siput sedut... tapi taknak beli yg siap masak..bah nk suh aku masak sendiri panas2 dari umah...tapi aku kejer so kene tunggu ari cuti.. so ari sabtu ari tu pepagi aku dah bangun... kejutkan anak sbb aku nk kene g antar mak aku g hospital.. anak2 aku tak mandi algi aku hangkut ikut aku..tinggal kang ada yg merabok.... pas anta mak g hospital aku terus ke pasar cari siput sedut...siput sedut ni mmg peberet kuarga aku..kuarga jijoe tak makn..


sampai pasar terjumpa ngan kakak kawan jijo..aku tanya kt mana siput.. dia tunjukkan kan aku lokasi siput leh dijumpai..pastu dia bagi tips tuk basuh siput ngan suksesnyer... akak ni tokei santan ..so dia bagi aku hampas kelapa..dia suh aku basuh ngan hampas tu... aku cari ikan n ulam pastu tepon papa...papa tgh minum ngan kengkawan kat kedai berdekatan..so aku pon g la jumpa papa kt kedai tu..papa ajak minum tap aku dah kenyang makan cekodok mak buat..satu lagi tips dari kawan papa..rendam ngan air garam..


anak2 aku pon taknk mkn so aku pon gerak balik.... sampai umah operasi membersihkan siput bermula..mmg senang dibersihkan ngan hampas kelapa ni.. pastu langkah seterusnya kene potong ujung siputy..ni yg agak mencabar coz sipu2 ni sumernyer masih idup.. dah potong pon boleh jalan2 lagi..aku ucam dah cuak gak..cam tak mampu la pulak nk menjalankan misi ni..teringatkan garam..so aku suh adik aku rendam ngan air garam...pastu barulah senang tuk dipotong... proses memasak siput ni lama gak upenyer..aku tengok jam dah hampir kul 1pm..


tak sempat dah nk masak lauk lain...ikan yg tengah digoreng aku tinggalkan kt adik aku..aku bekejar lak g hospital antar siput... yong tertido so aku g ngan adib..... ni kalo jaga kang gerenti nangis.... bukan aku takleh suh adik aku, tapi sian dia baru balik dari hospital jaga bah belah malm... sampai hospital dah pukul 1 lebey.. mak cakap abah tunggu siput..dia taknak makn nasi hospital...tapi mak dah cakap jgn berharap sangat takut takder siput... sesampai jer terus aku bukak bekal bagi abah makan..alhamdulillah..terbayar penat lelah aku masak siput..abah makan dengan sungguh2... petang pon mkn lauk tu jugak... dah lama abah takder slera....mak cakap, cakap la bang nk makan apa...duit ada pon tak guna.. badan sakit... mintak jer apa nk makan....







balik umah aku benti giant beli cake..tekak teringin nk makna cake..sampai umah yong dah muncung..nangis kejap tadi..tapi dah ready ngan alasan yg kukuh.. aku cakap aku ada hadiah t uk yg ditinggalkan..aku bagi di amkn kek coklet..terus senyum sampai telinga....



Ahad lak mak suh masak ketam... seperti biasa pepagi anta mak, pastu rush g pasar tani.. takder la pulak ketam... jadinyer aku bekpes jer kt pasar tani..yong ngan adib mkn sate n ketupat pulut..aku mkn nasi kukus ayam berempah. dah siap mkn g cari kt pasar lak... suh papa tolong carikan coz tak tau nk pilih yg elok... sampai jer umah ramai la pulak mak ngan pak sedara dtg.. sib baik papa beli ketam lebih... serabut mak andak aku tgk aku siang ketam... last2 dia siang..kejap jer.... masak terus tuk lunch..n mak n pak sedara aku yg anta ketam ke hospital sbb nk melawat abah aku pon... nenek aku ada sekali... ceria jer abah aku mkn ditemani adik badik dia... n pagi semalam abah nk mkn puyuh..sib baik ada stok dlm peti..pepagi mak dah masak puyuh goreng ngan gulai lemak sekali...


gambar2 bukan aku punyr tau..sekadar penyeri n3..aku takder amik gambau... best gak layan gambar ni..teliur dibuatnyer...
layanzzzzzzzz.....
nak citer lagi sebenarnyer..tapi anak aku dah bising2..... tak sempat dah nk check spelling..ignore la yer..


9 comments:

Eyna's said...

Btul tu la...slagi abah ko ada nilah...kita bg dia makan apa yg dia teringin...
duit memang dah tak bleh nak dibawak ke mana ...kalau kesihatan dah tak jadi milik kita...


Aku tak reti nak menyedut siput tu...walaupun aku tau memang sdap...

Ketam pun same...aku tak reti nak makan...pandang je lah jawapnye...

AzMas said...

Alhamdulillah aboh ko berselera. suka dia tengok adik badik dia ramai2 dth melawat.

siput sedut memang mabeles. Aku belajar makan ngan bebudak kat opis ni. Aku pernah masak tapi Azman tak leh go on dgn apa saje yang bercengkerang ni termasuk le kerang. Tapi ketam ngan udang leh pulak layan.

dalila said...

abah aku dah nak transfer ke KL..peruntukan tuk ubat dia kt sini dah abis..tak tau la camana kt sana..susah sikit aku nk nengok..

Eyna's said...

Sungguhlah la...dah makin jauh plak lepasnya... memang susah le skit ko nak pegi...kalau ko cuti skali pun...yong plak bmasalah nak g skolah....

Tp...adik bradik ko ada yg dok kl kan?

dalila said...

adik bongsu aku mmg dah tak kejer... susah..nk kene jaga aboh aku..dia la g sana sini bawak aboh..kt kl nnti dia la jaga..dia tk bagi mok aku pegi..susah dia kata..kalo org laki senang..tapi tgk keadaan dulu..kalo perlu mok aku ikutla..kawan yg penah pegi kesana pon ckp ok sangat kalo nk nunggu pesakit..

irasilver said...

sekali gambar celok daaa baru nak ckp meletoppp hahhaha tapi i bet mesti sedap kan especially masak lemak ketam tu! My fav uuuu!!

dalila said...

takder camera la ira...nk guna hp malas..tapi mmg melatop gulai2 tu..sendiri masuk bakul sendiri angkat..keh..keh..keh..

Marsha~ said...

ketam masak cili padi mmg fav saye.... sedap kan?? perghhhhh... teringin plak nak makan...

dalila said...

mak buyung ngidam lak...sug b cari..kang melelah air liur anak..

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates