jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

weekend aku lagi....


Jumaat...


5.30pm waktu aku balik keje..tapi bos kol suh tunggu jap..nk meeting sikit....tup tap tup tap balik kol 6pm..ujan lebat sungguh2...jadinya aku bawak keje penuh dengan dedikasi dan sopan santun.... biasanya balik kejer aku terus pegi mini market tuk beli ikan dan sayur bagai..malangnya tk sempat, dah tutup... jadi aku ke pasaraya...tapi ikan sumanya cam kene pukau..sungguh tidak memuaskan... jadinya aku hanya beli sesarang telo n jagung manis..aku teringin nk makan jangung..


sampai rumah hujan masih lagi lebat... azan maghrib berkumandang.. aku mandikan dulu anak2..sambil tu aku memikir apakah yg akan aku masak tuk dinner berlandaskan bahan mentah yg terhad... nk masak nasi goreng baru jer semalamnya aku masak.. guna perencah nasi goreng meggi..ala... yg nasi goreng warung tu... aku buat nasi goreng cina ngan nasi goreng kampung.. bolah tahan gak rasanya....


jadi..apa yg harus aku masak? aku cuma ada telo..dalam peti ada santan...so aku masak kari telo plus kentang...seingat aku ni la 1st time aku masak kari telo selama aku kawin...aku tambahkan sikit perencah pati ayam tumix... sodap jugak rupanyer...


tak lama lepas tu, papa balik bawak puyuh..papa cam tetau jer takder lauk...papa pon pelik aku masak kari telo...cam tak puas ati jer... papa suh goreng puyuh..anak aku tanya apa tu ma..aku ckp burung..muncung yong sbb dia ingatkn ayam..aku ckp kang rasa dulu..sedap cam ayam..sementara nunggu puyuh digoreng aku pon membersihkan diriku yg agak kebasahan sebenarnya... adib awal2 lagi dah makan...ha..baru ko tau sedap nya kari telo mama....bertambah-tambah.... aku tengok laju jer papa ngan yong makan...sedap la tu maknanyer..w.pon lauk yg tak seberapa dah lapo mkn jer la...


sabtu...


biasala...aku ari coti ni, kalo takder org tua kt rumah aku cuba pejamkn mata tuk bangun lewat...tapi sebenarnya takleh pon..anak2 dah sibuk main..mana la nk tido..bangun siapkan b.pest....jemur kain yg papa basuh mlm tadi....kemas rumah...tapi mood aku agak malas ari ni..kain yg berbakul tak lipat dlm bilik aku tak usik pon.. kalo dah mood "M" tu dtg jgn harapla... aku siapkan lunch n tido.... kalo dah mood malas tu dtg dari pagi mmg sampai ke petangla jawabnyer...malamnyer pulak papa ajak g pasar malam..aku beli steamboat, nasi beriani, burger n kebab...g mkn kt TC...anak aku bila sampai kt TC terus tak ingat nk mkn... aku dah pesan kalo g kt pasir balik kang aku mandikan...memula main sikit2 jer...pastu berguling2 aku tengok...siap tanam2 kaki lagi...


mmg happening upenyer TC pada malam minggu...sedang seronok melayan ombak dlm kul 10pm dua bijik kancil masuk kt port dilarang parking...bukak bonet...n bermulalah disco kereta...adoiiiiii...potongla.....tapi ni mesti dah mendapat kelulusan MPK...sewa tu aku rasa...kalo tak gerenti dah kene saman...dia promote kedai dia tuk pasang speaker gabak kt bonet kete.....dengan budak main skateboardnyer...sungguh tak sesuai tu keluarga beriadah pada mlm minggu kt TC..mmg tak boleh cakap..tak dengar..cam dlm disco...kesian aku tengok makcik2 n pakcik yg ada kt situ...mesti terganggu..ada yg pakai wheelchair....kesian...dan di tepi pantai kelihatan 2 org budak sedang terkinja-kinja berjoget keriangan mengikut rentak disco..anak sapa la tu ek? anak aku daaaa......kul 11pm kitaorg blah...jantung aku dah tak thn ngan bunyi yg bergegar tu...


Ahad...


seperti biasa...cuba tuk bangun lambat tapi tak berjaya... arini aku takleh malas..kalo tak, tak jadi kejer jawabnyer..lepas siapkan b.pes aku terus masak tuk lunch..papa dah order suh masak ikan kisi masak tocu... lepas masak aku kemaskan barang2 dapur yg dah 3,4 ari aku beli tapi tak bersimpan...bila dah start ngemas aku takleh stop..aku terus basuh dapur aku yg dah hodoh sungguh upenyer.... kemaskan peti..macam2 ada..peti aku ni zaman purba punya peti..tapi tak rosak2..aku takkan ganti selagi tak rosak....kecik molek jer peti aku..aku guna sejak aku bujang lagi..tu pon bawak dari kg.. dah tak boleh nk tampong tuk kehidupan berkeluarga sebenarnya..tapi takkan nk buang..masih berfungsi dgn baik...tunggu jela ajal dia ek... kt dalam peti masih ada pulut durian yg aku masak last week..yg ni adik aku request...dah beku dah pon..spegeti 3 ari lepas..tak abis gak..spegeti ni aku yg teringin..memula nk buat carbonara spageti..tapi last minit aku tuka selera masak spageti chicken n mushroom... ala.. aku beli yg dlm tin tu jer..prego..tapi tambah la bhn2 sendiri...daging cincang n sosej....lada itam sikit...hmmm...deliciousetos....sumanyer aku humban masuk lam tong sampah... clear sikit peti..


habis basuh dapur dah azan zohor dah upanyer...lama nyer aku kt dapur...mandi n papa ajak g kenduri.. baik aku takyah masak...kat kenduri kami mkn nasi putih, rendang daging, gulai udang, ayam berempah, sambal ikan bilis kering, sup daging, bubur durian n tapai...mmg menu ni tak berapa kene..papa mkn sikit jer..yong pon sama..biasanya kenduri ada gulai daging..adib mkn udang ngan nasi...aku? mkn sumer....


balik kenduri terus bawak anak aku g taman teruntum..tengok binatang... adib nk jadi cowboy...naik kuda...2 round RM5..mahalnyerla...dahla padang tu kecik...balik umah suma keletihan...mandikan anak aku siap2... pastu aku lak mandi..bila aku kuar toilet..memasing dah tertido keletihan....


minggu yg agak bz sampai aku tak sempat nk basuh keter, potong rumput n lipat kain... (dah sapa suh tido ari sabtu tu kannnn...padan muka aku...)



moral of the sory: dah jadi mak..jgn memalas...jgn berangan nk jadi bujang balik..



9 comments:

AzMas said...

aku suka aktiviti yang sihat ngan kuarga cenggini.. aku suka aku suka. Lagi best kalo mama LA masak2 pastu g piknik kat TC sambil mandi manda gitu. KL tak der pasir cam TC..

Sok2 aku dtg Ktan, Mama LA masak yek.. kita piknik ramai2.

moral ko tu best, jiwa aku dah tak der ke arah kebujangan..

Eyna's said...

Ni bukan moral yer...malah agak kurang % moralnye....
yang pasti...aku jek yg kekal jiwa kebujangan...dari dulu smpai sekarang....

Bestnyelah...dah lama kaki aku tak jejak kat TC dan sebarang pasir pantai, air terjun dan seangkatan dgnnnya.

Cik abg aku tak suke tempat2 cenggini...maka aku terpaksalah menurut perintah dalam kesedihan ...huhuhu, dia tak larang aku pergi...tapi... AKU NAK G DGN SAPE...KALAU BUKAN DGN DIA KAN???

dalila said...

mas: aku tau ko mmg suka xtvt kuarga kannn... ko kalo ramai anak sure sibuk bangatnya..ada jer xtvt ko ngan azman..kalo nak suh aku msk tu no halnyer..sedap ngan tak jer..telan jer la ek..(kalo nk tambah gerabak bagitau aku tau..aku ada port baik punyer)

ena: kalo anak aku kene kidnap ngan mak2 sedaranyer 2,3 ari mmg terasa cam bujang....tapi tak sampai satu ari aku dah kesunyian..cam duk dlm botol...rindu yg menggebu-gebu...sampai dah tak larat nk tido disebbkan banyak tido..pastu tak tau nk kemas apa..baju nk basuh pon sikit jer..duduk la berdua-duaan..ko pandang aku, aku pandang ko..tekulat-kulat...

AzMas said...

anak ramai ye LA.. aku boleh cakap aje nak anak ramai.. tapi tak pandai nak tackle hati dan situasi.

Mak aku ngan azman sokmo cakap mcmana nak anak ramai, Adam sorang aje dah cukup huru hara. Siap gaduh2 watchaaaa lagi.

aku bukan jenis orang yang sabor.. darah panas masih lagi mengalir dgn laju dlm badan aku ni sebab tu aku cepat melenting dan terpelanting. jauh disudut hati yang terpinggir ni aku penyayang sebenarnya.. ewahhh. tapi aku suka bawak budak2 berlibur dan berbebasan.

Marsha~ said...

best betul anak dah besar2 kan?? senang nak bawak berjalan dan senang nak jaga kt umah.. :)

dalila said...

mas: memang la org cakap jaga anak sorang pon susah..caman nk anak ramai? tapi kita org pompuan ni telah dicipta dgn keistimewaan yg takde kt lelaki...camana huru hara sekalipon sure leh control situasi tu...lagi satu pompuan ni multitasking...bangun tido pepagi lagi siapkan anak2, antar sekolah, lari lak g kejer, balik kejer, kejar anak kt taska, bali barang dapur, masak, sesambil tu basuh kain sapu sampah, lom masuk bab perangai anak lagi, taberak lah, tumpahkan airlah, nk susu lah, nk makan lah, kalo ada anak kecik dan lagi susukan anak tgh masak, pastu laki balik layan laki lak, makan, baju dah siap basuh sidai, lipat yg semalam, tidokan anak, pastu lom masuk bab tanggungjawab utama sorang pompuan....fuhhhhh..banayak tu..tapi kita masih lagi tersenyum dan lakukannya dgn bangga dan tanpa prejudis...cayalah ckp aku...yakin boleh...

marsha: dont worry..tak lama lagi rileksla..bila qila dah besar sikit leh goyang kaki...tido..biar dia main sensorang...tapi kuar lak yg kecik....tunggu la pulak 2 tahun lagi...sabarrrrr

ummzaid said...

adoi!!
terasa pulak pedasnya... hehehe

AzMas said...

betol la kan LA.. apa yang ko cakap tu benar belaka. Bila renung balik, sebab tu aku boleh aje jaga adam sensorang. Tapi tetap perlukan abah e.. aku ni bila Adam nanya abah e.. menitik gak ler setitis dua embun di kelopak mata ni. sedey.

Skang ni dah pandai nak telpon2 abah.. siap buat bunyi cium lagi. Tu yang tak tahan tu.. siap cakap ayang lagi kat abah.. hu waaaa.

dalila said...

kak ummzaid: tak boh cili pon pedas gak ker?

mas: azman manjakan adam sbb tu adam manja sgt ngan dia..jijoe ni ada masa..kadang2 pandai main ngan anak..kekadang tu tak bapa nk reti jer... so anak lebih manja ngan aku..sesikit mama..mama..mama..tak reti nk mintak ngan papa..

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates