jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

baju raya




salam kengkawan..

puasa belum lagi aku dh sibuk cite pasal baju raya..biasalah org pompuan..ala korang pun mesti dh fikir kan....kannnn... dan mesti ada yg dh tempah dan ada lak yang dah tak terima tempahan...

aku seperti biasa2 aku mmg tak tempah baju..pernah lah 2,3 kali tempah..dan selalunya mmg tk sempat siap..kalo tempah ngan surirumah mmg dijamin siap..kalo tempah kedai aku dh serik...

kebiasaannya aku akan beli jer..aku rasa lagi jimat.. sepasang dalam rm80 or tak lebih lah rm100. kalo aku tempah pun lebih kurang jer harga dia.. tapi last year SIL aku ajak g tempah ngan kawan dia..lagipun aku ada kain pasang yg bos aku beli kt bandung..so aku tempah jer la..dan aku cuba2 jahit manik sendiri kt baju tu.. aku takde camera ni nk tayang kt korang hasill kerja kerastangan aku menjahit manik2 tu..

baju 1st yg aku jahit manik tu mmg akan menjadi baju kenang-kenangan aku sepanjang hayat.. aku ingat lagi masa jaga arwah abah kt hospital aku amik kesempatan jahit manik.. kebetulan abah dh sedar..aku sgt2 happy masa tu dan aku pun dgn rajinnya jahit manik kt baju aku (errr..jahit manik ada kene mengena ngan happy ker?)

masa abah terjaga dia senyum dan tanya aku " buat apa tu k.teh?" jahit manik bah..baju raya... sebenarnya aku terasa bersalah gak prepre tuk raya sbb abah kan kt hospital..aku lak sonok2 buat persiapan raya... mmg raya tu kami tk sempat nk beraya ngan abah..abah pergi seminggu sebelum raya... 2 minggu aku jaga abah masa dia kritikal dan r.tangga dan anak2 pun aku serahkan pada suami, nasib baik aku dh siapkana sumer persiapan anak dan suami.. korang boleh baca saat2 akhir abah bersama aku kt sini.

ok lah kita tukar topic baju raya la pulak..

aku sebenarnya ada satu baju idaman kalbu.. dh lama aku teringin nk pakai baju nih..tp tak berkesempatan..so aku rasa raya ni aku nk beli dua pasang baju kurung dgn pattern yg aku suka nih.. aku dh google gambar ni kt tenet..meh aku tunjukkan.. lebih kurang la seperti gamabarajh kt bawah ni.. cantik kan...




raya thn ni ingat nk pakai sedondon kami anak beranak..tp takde pilihan kaler lagi.. mama kene cari baju yg mama suka dulu..pastu papa ngan anak2 kene polow warna baju mama...aci tak?

aku sebenarnya ada kain pasang yg bos aku bagi tp tak buat2 lagi..dh bertahun lamanaya..aku buntu memikirkan baju yg sesuai tuk kain nih.. nk tempah sekarang pun mmg tak sempat dah..simpan tuk next year lah jawabnya... kat bawah ni kainnya... penuh ngan bunga dan manik.. very de mak datin..hehehe...

so next month dh leh start cari baju raya anak..aku selalunya tkde la berbelanja besau kalo raya.. shopping dgn berkhemah (sebenarnya bajet). aku akan cari 2 or 3 pasang baju kasual dan sepasang baju kurung dan melayu tuk anak2. kasut sepasang sorang..tu jer.. tp kekadang mak sedara tu bali sepasang..mak sedara ni beli sepasang..or kadang 2,3 pasang..tu yg jadi berpasang2 baju diorg tu.. aku akan bajet 3 atau 4 pasang sorang jer.. biarlah diorg tk diasuh mewah.. berpadan la dgn kemmpuan mk pak dia... aku pon paling banyak pon 3 pasang jer baju kurung...

untuk kuih muih lak aku mmg tk berbelanja sangat.. beli sikit2 jer tuk bawak balik kg..pastu ada la tinggal kt rumah sikit.. dan selalunya kuih2 goreng yg banyak aku beli.. kuih manis2 ni tk berapa mendapat perhatian..plus hubby tak suka.. aku mmg tk buat kuih..sumer beli..

tahun ni aku beraya kt rumah MIL dulu.. mungkin raya kedua aku balik temerloh.... kami akan bergilir-giglir beraya setiap thn.. selalunya hubby mmg banyak mengalah.. kalo beraya kt rumah mak dia raya kedua kami dh balik temerloh rumah mak aku.. tp kalo raya rumah aku, raya ketiga baru balik rumah mak dia.. ye la kami mmg duduk di kuantan dan dekat ngan MIL..so mmg hari2 jumpa...

apesal la citer pasal baju raya aku nih dh melalut-lalut... nampak sgt aku nih excited nk beraya...kalah budak..hehehe...

p/s ingat tk cabarn lansing aku??? korang rasa raya nih muat tk aku nk pakai balik baju kawin aku... aku try masuk tgn boleh..tp lansung takleh butang lagi nih..camana???? kita tunggu dan lihat jer la ek...






10 comments:

SURIA AMANDA said...

pepel...pepel..pilihla pepel...cantik tau mama....

Zaidah said...

purple n orange tu cun....i like...memanglah sekarang nie nak tempah baju memang mahal....kekadang klu beli baju dah siap dah bleh dapat n lagi murah

dalila said...

suria: pepel mmg menarik..kalo ada yg pattern baju yg saya nak ni harus ku pilih pepel..

zaidah: orange pon mmg cun..pendek kata sume cun lah.. saya mmg dh jarang tempah better beli jerk..lagi murah n banyak pilihan

Charlotte Arphenee said...

baju raya? alamak... kain dah ada... tp lum tempah lagik...huhu... tahun nih tema... hijauuuu.

AzMas said...

belum ada baju raya..

husniah zaimah said...

yang coklat corat bulat2 tu serius..cantek gile..hehe

Eyna's said...

2 bulan lpas dah antar tempah 9 helai...tup2...sbulan lpas antar dah siap... alih2 tak jadi baju raya...dah selamat smua kene bawak keje....

2 minggu lpas....gi antar lg 5 pasang...kali ni dah mintak siapkan dekat2 raya...kalau idak SLAMAT jadi baju keje lagi.....

dalila said...

uish..dasat ina baju sampai 14 helai..aku tiap2 kali raya paling banyak pun 4 helai je ina..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cantiknya kain purple tue...mesti bos akak beli kat bandong kan..heheh sebab kita pun ada beli pesen gitu gak masa g bandong dulu...hehehe masih tersimpan kemas dalam almari..tunggu next year baru ada baju raya..this year non hado baju raya...

dalila said...

betul tu ieda..bandong mari..dh berthun-tahun..masih tk jadi baju lagi..

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates