jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

citer weekend aku buat lepas bosan...


weekend aku ari tu takder aper yg istimewa...aku lebih seronot dok umah dan buat perkara2 yg aku tangguhkan selama 5 ari bekerja... aku kalo weekdays aku hanya bust menda2 yang basic jer..cam bgn pagi biasanyer abang aku yg kejutkan..pastu dia g kejer.. aku siapkan bekal anak aku.. selalunyer aku dah masak malam tadi dah, masak nasi jer pagi tu.. kejutkan anak aku bangun.. dan sememangnyer liat sungguh... sekang musin ujan so aku kenalah siapkan air panas..kalo tak dengor la sesorang meraung mas mandi.. yong seperti biasa setiap kali mandi akan menanyakan aku ayat ini:

"ma, mandi sekejap jer yer.. taknak syampoo yer" ulang sampai 10x, kali yang last2 tu dgn nada nak nangis sket...
Kalo sari 2 kali mandi jadi korang darab lah ayat tu 10x2=20x
Yong ada masalah pernafasan..tak berapa pandai tarik rafas masa basuh rambut....

Adib no hal nyer...pujuk jer ckp spiderman mmg mandi air sejuk..

pastu aku mandi siap nak g kejer.... perkara2 tu sumer tadi mengambil masa 1 jam 30 minit...
anta yong kat umah nek syibah..adib g kejer ngan aku... balik 5.30 tgk ayah aku kat sepital..balik dah maghrib..mandikan anak... semayang maghrib terus tunggu isyak..sebab dah lewat.. lepas isyak baru masak.... tugas basuh kain aku serahkan 100% kat abang aku..

sebab tu la banyak perkara berkenaan rumahtangga aku tak dapat nak bereskan pada ari kejer..jadi aku amat menghargai ari mggu aku... aku mmg tak suker kemana-mana ari mggu, kecuali ada hal penting atau anak aku nak g taman...minggu lepas misi aku nak kemas bilik baju anak aku merangkap baju yg belum diproses merangkap stor mainan..korang boleh bayangkanlah camana rupenyer.... umah aku kecik jer..takder stor...setelah aku geledah sekali ngan anak aku nyibuk, upenyer banyak mender tak pekdah dok dalam bilik tu.. aku sorting mainan anak aku, banyak dah yg rejek..satu bakul aku buang...ada keter takder tayar.ada tayar takder kete...dan memacam lagi yg ntahapaapantah...

Tgh mengemas ari dah kul 12noon..aku letak nasi..kemas lagi...sesedar dah kul 1pm..aku tgk adib dah tunduk ngadap mi goreng pagi tadi..tragisnyer ...pandai lak cari bawah "tudung salji" (versi anak aku) aku pon goreng ayam yang aku dah readykan dlm peti...pepagi tadi aku dah ke pasar mini beli ayam n sayur...bau jer ayam, seperti biasa yong terus ngadu lapar.... aku masak ayam masak merah peberet anak n papa...
Tapi aku jer dah bosan mkn ayam berlada.. aku buat singgang ikan, sayur takyah masak..aku mkn mentah jer... malas sebenarnyer.. n wings dia aku goreng biasa jer.. buat air syrup..perghhhh sedapnyer..perut tgh lapo..dah siap hidang nasi utk yong, n aku terus g mandi,, semayang zuhur...pas semayang baru nak mkn...

Dah siap semayang aku tgk dua2 anak aku tgh pegang ayam, dua2 belah tgn lak tu...cam batu belah batu betangkup jer.... licin wings aku tadi..ha bantaiiiii....makan ayam tak ingat dunia anak2 aku ni....aku mkn jugakla ayam goreng belada tu......abang aku tak balik terus g chenor melawat org meninggal...pas makan aku lipat kain laks..yg sebakul besar tu..seminggu punyer baju..

petang anak aku sumer tido... lemari yg aku kuarkan dari dlm bilik tadi aku jadikan lemari kasut, yg kat luar tu aku nak buang..dah huduh dah...pastu mulalah gunting rumput lak..rumput ada la sekangkang kera...sapu lah sket sesampah kat luar tu....malu kat brother sebelah ni..aku tgk rajin no dia sapu sampah depan umah..sampah ni pon bukan sampah aku pon..bebudak makan pastu buang merata terbang kt umah aku...biasala umah teres...

Ari pon dah nak maghrib... cadar2 n sarung bantal n selimut yg aku basuh pagi tadi sumer dah kering...angkattttttt...kejer aku tak berakhir disini.... mandi...aku kene lak cuci toilet yang dah 2 weeks tak cuci.....pastu kejutkan anak mandi...terus bagi mkn senang aku nak bereht lapas ni...

kul 11pm abang aku balik... biasalah abang aku dah makan camana pon kat luar balik jer mesti bukak tudung saji...mesti nak makan kat umah...aku dah ngantuk aku suh dia amik sendiri lahh.. sib baik dia tak kisah.. aku dah flat atas katil..tapi korang jgn ingat aku boleh tido..selagi anak aku tak tido selagi itulah aku takleh tido...kan ker diaorg baru bgn tido....aku bukak cd citer hellboy suh dia ngadap..senyap sket..baru la amannnnnn.....

ha tula citer weekend aku...tapi yela org laki ni... kekadang bukannyer paham naper kita penat...cuba tukar tempat sari je cukuplah....buat kejr rumahtangga baru tahu penat tak penat nyer.... dengan layan anak lah..memacam peel lagi....tula ustaz kata..mmg Allah cipta perempuan ni unik..tak bosan melakukan kerja yg sama tiap2 hari..masak, jaga anak, n etc..tapi lelaki kene ingat sumer kejer umah..cthnyer yg aku senaraikan kat atas tadi adlah tugas diaorg...kita kalau tak buat tak dosa..kita hanya membantu..dapat pahala...aminnnnn... mudah-mudahan pengorbanan kiter suma sebagai isteri diredhai suami kita..kalau suami redhakan kita kat dunia sudah pasti Allah redha kat kita dunia akhirat...

17 comments:

Charlotte Arphenee said...

been there, done that. huhu
just imagine aku yg pemalas nih? lagik la bersepah umah. sib baik duk ngan mak aku, klu duk umah sendirik? gamaknya anak aku hilang dlm kain berlambak tk berlipat. huhu...

eyna said...

gitu rupenya yek idup kengkawan aku...bz dgn umah tangga,anak2..aku biasalah..hidup umpama orang bujang...jumpa abg pun dah le shari je sminggu. Dok kl le ni ..aku langsung tak masak...tapaw je..bab kata mas smalam..aku btul2 jadi mem..heheh..entahlah.....

mahligaiAZMAS said...

itulah hariannya eynas...
pepagi rambut masih serabai dah sebuk ke dapur sediakan keperluan utk sikecik..
kekadang dah pakai cantik2 nak g kerje, sikecik berak laks...
itu belom citer part brekpast utk abang tercinta....
memang "jentera bini" ni bekerja 24hrs...
balik keje wat dinner, basuh baju, lipat kain, kemas rumah....
tgh tido bangun laks 2 3 kali wat susu sikecik...
tak tinggal lak shift mlm yg tuuuttttt.....
SOLUTE lah kat kaum kita nih....

eyna said...

kekadang aku sedih sangat dan selalu timbul keinginan gak nak idup sempurna macam pasangan yg lain...tiap2 ari dapat pandang muka cik abg aku...
tapi..ni lah bahagian aku yang telah ditakdirkan olehNya...
hidup aku...hakikatnya orang nampak gembira....hakikatnya.....

dalila said...

ko jgnla sedey gitu ina...ada hikmah setiap sesuatu yg ditentukan olehNya...Insyaallah besatulah ko akhirnya ngan cik abg ko..At least ko leh sambung belajo, kukuhkan ekonomi keluarga..mana tau tetiba Allah bagi ko rezeki tambah sorang lagi ahli keluarga ..ha time tu ko dah abis belajo..takyah pikir nak tinggalkan family...cam aku ni nak sambung pikir 100x nak tinggalkan suami n anak....sabarrrrrrr....

akulah AQUARIUS said...

bila kita rasa masalah kita begitu berat...
realitinya ada orang tanggung masalah yang lebih berat...
life must be go on. Grab semua milik kita...
jom seronot2 kat sini...
aku selalu senyum bila singgah sini...
kekadang kena tegor ngan opismate sbb aku gelak sorg...
biarlah, asalkan aku gembira

dalila said...

tima kasihlah "akulah AQUARIUS" sudi singgah kat teratak usang aku nih...tapi...ko saper yek?leh kenal?

eyna said...

mau ko tak kenal si aquarius tu...
peminat setia ko lah tu...heheh

takpe bosan2 gi dengor lagu kat blog aku ek...

just buat wish list..kalau ada lagu lain yang korang suka...atau dah lama tak dengor...benda lain aku tak reti nak merepekkan dalam blog aku tu...
aku anytime bleh cari..

actually la..alhamdulillah aku dah abis blajo...bebaru ni exam last...aku dah merdeka..setelah 4 tahun aku mengadap assignment.. exam..I'Allah..kalau diizinkan olehNya..aku akan apply utk peringkat seterusnya..

Memang tu jelah jalan aku nak ilangkan boring aku...

puteri_diana said...

hai laaaaaa..ko ingat kat aku lagi tak..? tak ingat la tuh!! wawawawaaaaaa..aku la diana...aku tau pasal blog ko dari ina la...opss ina...sori hp aku tingal kat rumah mak mertua aku la..mlm tadi baru aku angkat...soriiii....aku rindu la kat kwn2...aku dah kawin n ank 3..aku still kontek ngan lilis n kadang2 ngan kus..lagi sape ekkk..tak de laa tuh je kot...????

eyna said...

w/come diana.....aku lama tak dgr cite ttg lilis dgn kus..apa citer diorang ek?

puteri_diana said...

sekarang aku lis n kus opis dkt2 je kat jln ampang nih..tapi sebab semua bz2..so jarang la jugak jumpa...lis 1 ank but kus ank dara lagi.....

puteri_diana said...

nengok la friendster aku
http://www.friendster.com/puteriellyana

dalila said...

alhamdulillah...diana laks timbul...lama no tak dengar citer? manakan aku luper ko diana...aku dah bukak frenster ko..bolehlah aku upload pic ko kat sini lak nyer?

eyna said...

aku dah tgk gambo ko diana.
maintain mcm dulu..lawo....
yang pegang baby ko tu...cik abe ko ek?

akulah AQUARIUS said...

aku pon dah click frenster ko...
mentenz...
cute2 anak ko...

puteri_diana said...

heheh...tima kasih la msk frenster aku tuh..kalau tak korang tak dpt nengok ank2 aku kan..? korang pun semua aku dpt nengok ank n hubby masing2..ina punyer hubby je tarak...menten ke bende..berat aku dekat nak sekali ganda naik ..hahahha...

eyna said...

nanti lah diana...aku masukkan gambo hubby aku dalam blog aku tu...
tak pun engko bleh tengok hubby aku dari laman
http://www.tagged.com/mypage.html?uid=28732958

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates