jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

2008 yang mencabar minda....


sebenarnyer banyak mende aku nak citer pasal balik kg ari tu tp aku takleh transfer gambo ke comp.. nantilah dah ada gambo nanti aku citer pasal kampungku laks...

ari ni last day for year 2008... boleh dikatakan takder mende yg istimewa bagi tahun ni..sama jer ngan tahun2 lepas.. aku pon tak penah ada azam.. kalo aku berazam pon bukannyer penah aku ikut.. baik takyah ada azam.. tahun ni aku rasa dugaan hidup aku lebih mencabar la sikit.. berita abah aku diserang sakit kanser mmg memberi tamparan yg hebat bagi kami sekeluarga.. kami sekeluarga makin kerap bersama menjaga abah yg sakit.. kakak aku yg setahun sekali balik pon dah jadi sebulan 2,3 kali balik jenguk abah.. tu la aku rasa.. suma ada hikmah.. kami adik beradik makin rapat.. makin muafakat.. menjaga abah yg sakit mmg memerlukan kesabaran.. diawal penyakitnyer dikesan tak tertahan rasanyer melihat abh menaggung derita.. mak tak boleh nak tido malam lagi.. abah sentiasa menyerang kesakitan... abah lansung tak boleh ditinggalkan.. menahan sakit dan kekadang menangis betul2 menyiat-nyiat dan meruntun jantung hatiku.. kami sedaya upaya mententeramkan abah tapi apalah yg boleh dilakukan.. berat mata memndang berat lagi bahu memikul...

dalam sekelip mata abah rebah tak bermaya.. asalnyer ketulan di peha sebesar ibu jari.. menjadi sebesar telur ayam.. jenuh kami sekeluarga mengajak abah ke hospital pakar.. tp abah berkeras nak berubat kg...tu pon dek kerana hospital temerloh gagal mengesan penyakit abah.. suh datang balik lagi 3 mggu.. sedangkan abah dah tenat.. putih muka menahan sakit... makan pon dah tak boleh masuk.. kaki dah semakin membengkak 3 kali ganda..

kami tunaikan hajat abah berubat kg..tapi ada juga segelintir manusia yg mengambil kesempatan diatas kesempitan org lain.. abah berabis hampir 5 ribu..tp keadaan semakin teruk.. akhirnyer abah akur...ke hospital setelah keadan sudah tak terkawal... sepanjang perjalanan aku berdoa agar abah sempat mendapatkn rawatan.. melihatkan abah bagaikan nak putus myawa betul2 membuat jiwaku menderita...

sampai ke specialist kuantan, abah terus diberikan rawatan... keesokannyer abah terus menjalani operation.... apakah kerajaan kita kekurangan pakar atau apakah masalah hospital kerajaan sehingga gagal mengesan penyakit yg boleh meragut nyawa seseorg? bagaimanakah tindakan pantas hospital pkar dapat mengesan sekelip mata jer?

dan kini alhamdulillah abah semakin baik... abah terpaksa menjalani kimoterapi sebanyak lapan kali.. nah! sekali lagi kami diuji... sekali rawatan memerlukan 4,800... mak menangis pening kepala memikirkannyer.. duit ada tapi cukup tuk 6 sesi jer... kalo kita berdoa padaNyer pasti ada jalan penyelesaian.... ntah camana citer.. dapat free jer...

Aku citerkan ni suma hanya tuk menyedarkan kengkawan suma.. jgn ambil mudah dgn setiap keganjilan pada ahli keluarga kita... abah aku dah lama sedar ada ketulan tapi tak sakit.. bila dah teruk dah sampai tahap kritikal... kanser lak tu.... kanser bukn penyakit memain... jgn berubat kg.. kimo jer ubtnyer..

abah aku berubat kg coz ada citer dia kene buatan org.. aku tak bapa percaya.. tapi yelah.. anak buah dato harun din pon cakap cenggitu... abah aku pon ada g buat rawatan kat darussyifa... ngan harun din sendiri..nak buang sihir.. sihir ni tak percaya pon takleh.. nabi pon penah kene sihir...so harap kengkawan dapat ambil ikhtibar ngan citer abah aku ni... kalo nak citer a-z panjang bebenor... tu kira short hand la tu... wokkeh... selamat menyambut tahun baru sumerrrrr)))))))))))))))))))))))))

5 comments:

eyna said...

YA Allah..memang berat dugaan korang...
Moga2 ayah ko makin sihat dan kembali seperti dulu2...

akulah AQUARIUS said...

Benar berat mata memandang berat lagi bahu memikul...
Ko sekuarga byk2 ler bersabor...

dalila said...

insyaallah...keadaan abah aku oklah sikit dari memula sakit dulu.. nak kembali normal cam dulu susah sikit, dah tak boleh buat kejer berat..doakan kami sekeluarga tabah mengharungi dugaan ni...

eyna said...

banyak lagi ke sesi kimo yang dia nak kena buat?e

dalila said...

baru sempat buat satu... masalah lain lak menimpa..dijangkiti tibi...nak kene tggu abah aku betul2 sihat..coz after kimo sapa yg tak thn teruk kesannyer..tp tadi aku baru kol abah aku rasa ada ketulan satu lagi kt tempat yg dibedah ari tu...ermmmm entahlah..moga abah aku kuat tuk hdapi dugaan ni....

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates