jom try

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

begedil simple


begedil ni simple jer..bahan2 yg digunakn paling mudah didapati..aku buat entry nih atas permintaan mas..aku dah jumpa balik file yg corrupt ari tuh..tah camana ada save kt komputer lain...

bahan-bahan yg diperlukan adalah seperti berikut...


1) daging cincang..tak kirala brand apa yang penting halal.. aku kalo daging burger anak aku cam tak habis2 aku buat begedil..boleh gak tapi hati2 buh garam coz daging burger dah masin...basuh besih2 n then toskan..toskan nih part yg penting kalo tak tak menjadilah begedil korang..gambar ni belum ditoskan..2) kentang potong la sesuka ati... contohnyer cam kt bawah ni...3) dah tu gorengl, abaikanlah kuali yg comot tu..4) nila hasilnyer kentang yg telah siap digoreng5) pas goreng tumbukla...tapi disebbkan zaman dah canggih n memasing malas bolehlah guna cutter nih..6) nilah rupenyer kentang yg telah siap diblend..7) bahan seterusnyer adalah daun bawang..dicincang halus-halus8) kendian buat bawang goreng.. api kecil jer tau kang hangus pahit lak..petua nak bawang goreng thn lama n rangup adalah masa goreng tambahkan garam halus..bawang bukan sahaja thn lama malah lebih sedap..tak caya korang try makan camtu jer..sedaapppp..(aku nih sumer mende sedap..bak kata abg aku) 8) gambarajah or objek dibawah adalah rupe paras bawang yg telah siap digoreng.. bawang goreng yg dah siap dijual kat pasaraya pun ada..tp teringat aku masa tgk semanis kurma..ustazah bahiyah ckp pompuan yg menangis kerana memotong bawang tuk masakan keluarga akan diampunkan dosa2nyer...ha kalo nak pahala besar nih baik buat bawang goreng sendiri...

9) bahan seterusnyer adalah lada hitam...ni banyak nih..nak guna sikit jer buat rasa pedas2 sikit.. jgn banyak sangat tau..nnti pahit..tumbukla lumat2.. 10) gaulkan semua sekali, tambahkan tepung n garam seenak rasa.. jgn banyak sangat tepung tau..nnti tak sedap..agak2 boleh buat bulat ok la tu...bolehlah rasa sikit tuk keselamatan..n untuk menambah mutu serta kualiti makanan agar lebih berzat serta menarik bolehlah dicincang carrot or aper2 sajer yg ada dlm peti es...yg aku buat nih simple kalau tak, aku sorang lah mkn coz abg n anak2 aku alah ngan sayur-sayuran..atau dlm erti kata lain morning sickness...yg aku pelik tu masuk sikit jer lidah memasing leh rasa n nak muntah...yg ni pun sebenarnyer diorg tak mkn coz ada daun bawang n bawang.. ni aku buat tuk anak2 buah aku n mereka2 yg boleh telan jer...kalo kat umah aku kosong jela jawabnyer..
11) pastu korang kerahlah anak buah korang atau sesapa sajer yg berminat main tanah liat tuk buat bulat2 or leperkan sikit...aku suker buat bulat2, senang n cepat.. dapat kt anak aku jadi snowman..
11) ni begedil yg telah siap diproses dan sedia dipasarkan....pastu korang amikla polisterin or apa2 bekas yg bertutup susun elok2, kalo boleh selapis pastu letak plastik then susun selapis lagi..baru tak melekat..simpan dlm freezer,,,, rasa2 nak mkn baru goreng...kalau buat banyaklah...


12) nila hasilney begedil yg telah siap digoreng..hitam sikit tuh sbb aku telajak buh lada hitam...sikit jer tau...baru dia cun putih melepak cam aku..kui..kui..kui



sekian sajer resepi kita tuk kali nih..berjumpa di hari dan waktu yang sama...babaiiiiiiii (baca ala2 chef wan sambil wat tgn cam nak terbang)

11 comments:

dalila said...

jenoh aku nak publishkan entry nih..memacam error..

Eyna's said...

engko copy paste bahan ni dari word or yang lelain ke la? atau taip kat sini terus....?

Kalau copy paste dr tempat lain...memang sure error lah jawapnya...aku dah tkena beberapa kali...selagi tak delete smua error yang dia kenalpasti...dia takkan publish entry tu.

Eyna's said...

Lupa nak cakap..nampak mcm sedap je...tapi kan..aku tak suka makan daging ...lembu, kerbau or kambing....

So..bleh tukar guna daging ayam tak????

dalila said...

boleh cik ina, asalkan daging cincang..tak kira la daging ayam ker,lembu ker,kerbau ker,rusa ker, jgn daging ikan dah...

AzMas said...

setahu aku bergedel ni ayam , sotong, udang semua boleh

dalila said...

ntahla... aku tak penah lagi mkn begedil sotong...apa kata ko try..aku rasa cam sedap jer..sotong or udang aku rasa sedap kot..tapi kalo ikan...tak pasti la..

sirNik said...

salam...ziarah...menu yang menarik ni..

dalila said...

salam sir nik..eyna's yg rekomen blog cerita aku..mmg menarik..

MamaElla said...

Salam Sis,
Menarik sungguh melihat cara Sis buat bagedil..pasti enak nya..Salam kenal dari Temasik..:-)

cleaning out my closet said...

adoiii laaa...
menjerit2 sy tgk begedil2 nih..
fav gilaa ngan benda nih..
satu lg mmg tgh carik resepi pn..
sblm nih sy xpenah bukak habis pn blog ni...
best rupa2nya..asik gelakkk jer..
hhahaha

dalila said...

cleaning out my closet:

sorry.. resepi tak lengkap.. sebelum goreng celup ngan telur yg telah dipukul...

Copyright 2009 its is about us. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates